ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:118/576)

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 216

miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 198

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niby pizza na cieście francuskim 159

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 197

łyżecka cukru • 1 łyżeczka soli • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 165

drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 375

pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 296

pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze rogaliki drożdżowe 187

przepyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe, upieczone z przepisu niezawodnej Dorotki. Zamiast nadzienia twarogowego, dałam płatki róży w cukrze. Po oryginał z twarożkiem, odsyłam do autorki .  Najlepsze rogaliki drożdżowe Źródło przepisu na ciasto - Moje Wypieki nadzienie - moje Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka(...)wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu. * Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie

Posadzone i zjedzone
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 177

mozzarellę. pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Ważne, aby rozkładając dodatki na pizzy utworzyć z nich rant, który zapobiegnie wypłynięciu jajka. Pizzę śniadaniową przygotowałam na domowym cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie . Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam, ułożyłam dodatki i już po 15 minutach mogłam cieszyć się pyszną pizza na śniadanie :) Oczywiście w tym przepisie(...)możecie wykorzystać inne ciasto, np. takie gotowe ze sklepu. Pizza śniadaniowa z jajkiem Składniki / 1 duża pizza lub 2 mniejsze: ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie lub gotowe ciasto na pizzę 100 g mozzarelli (najlepsza do pizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz oliwa 2-3 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 214

Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna.  Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki

Aga w kuchni
Puszyste bułeczki 269

razie konieczności można mleko zastąpić wodą. Ciasto w trakcie wyrabiania jest bardzo lepkie dlatego zdecydowanie łatwiej i lepiej wyrabia się je przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Do ręcznego wyrabiania ciasta bardziej polecam przepis na śniadaniowe bułeczki . Z podanego przepisu wyjdzie około 15 bułeczek po 85 gram

Mohiella
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 201

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 184

Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej

greenscarf
PUSZYSTY KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH 219

blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe  tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MAKOWIEC 235

maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki  np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie

potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 230

pyszne ciasto z dodatkiem maślanki.  dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i  CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM  KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM   SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM   Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej

potrawyregionalne
Pizza z serowymi brzegami 195

łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego) na elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko na kółko nieco większe niż blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym

Cakes By Kejt
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 278

pełnoziarnistej) 350 g letniej wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta  drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 230

kruszonkę: 50 g mąki orkiszowej 25 g cukru 25 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 215

Głosowanie trwa do końca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy 3. Blok czekoladowy 2 4. Blok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 219

już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu

My simple kitchen
Makowiec na kruchym spodzie 244

Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki mleczno-maślane 190

jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Bułki z ricottą i oregano 213

instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu  ciasto wyjąć, krótko zagnieść,  podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu

Stare Gary
Bułki hamburgerowe II 276

instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu  ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu

Stare Gary
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 157

kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Hardcorowy chleb razowy 248

ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi

Z butelką mleczka w tle
Cynamonowy kwiatuszek 196

wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.Składniki:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki20 g drożdżyłyżeczka soli6 łyżek cukru200 ml ciepłej wodyNa syrop:grudka masła3 łyżki mleka3 łyżki cukruszczypta(...)dookoła, zostawiając środek wolny.  Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.Smacznego :)*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka imbirowe 203

wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać

Gospodyni Miejska
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 177

spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasto na pizzę według mojej mamy 162

nowe. Zaczynam od ciasta na pizze.     Składniki : * 15dag mąki pszennej * 2 dag drożdży * szczypta soli * łyżka oleju * ciepła woda - tyle ile ciasto nabierze     Przygotowanie : Zarobić drożdżowe ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. A później już tylko ulubione dodatki , przyprawy

Magiczne Życie Marty
Strudel makowy z kruszonką 194

przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta(...)lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą 193

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner