Warstwowe ciasto drożdżowe 224Witajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta
Ewusiowe Smaki
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 650pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki(...)zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części
Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 199Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście
Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowa babka topiona 216stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 217chociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania 146[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 80 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z mięsem 213ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru Farsz
Opowieści z piekarnika
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 210drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 garście groszków(...)pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której
Grunt to przepis!
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 216Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja Delicja
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 201Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne
Słodko-Słony Świat Ilony
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. 175Sezon owocowy nadal w pełni więc dziś coś ze śliwkami :) co prawda śliwki niosą ze sobą jesień...ale nie mogłam się oprzeć widząc
Wypieki Rene
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 249pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką
Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 226miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei. Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie
wyzwania kuchenne
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 207Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niby pizza na cieście francuskim 164Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli
To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 204łyżecka cukru • 1 łyżeczka soli • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko
To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 169drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko
To co kocham
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 383pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI
Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 313pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI
Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze rogaliki drożdżowe 191przepyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe, upieczone z przepisu niezawodnej Dorotki. Zamiast nadzienia twarogowego, dałam płatki róży w cukrze. Po oryginał z twarożkiem, odsyłam do autorki . Najlepsze rogaliki drożdżowe Źródło przepisu na ciasto - Moje Wypieki nadzienie - moje Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka(...)wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu. * Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie
Posadzone i zjedzone
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 183mozzarellę. pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Ważne, aby rozkładając dodatki na pizzy utworzyć z nich rant, który zapobiegnie wypłynięciu jajka. Pizzę śniadaniową przygotowałam na domowym cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie . Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam, ułożyłam dodatki i już po 15 minutach mogłam cieszyć się pyszną pizza na śniadanie :) Oczywiście w tym przepisie(...)możecie wykorzystać inne ciasto, np. takie gotowe ze sklepu. Pizza śniadaniowa z jajkiem Składniki / 1 duża pizza lub 2 mniejsze: ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie lub gotowe ciasto na pizzę 100 g mozzarelli (najlepsza do pizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz oliwa 2-3 jajka
Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 222Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna. Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki
Aga w kuchni
Puszyste bułeczki 279razie konieczności można mleko zastąpić wodą. Ciasto w trakcie wyrabiania jest bardzo lepkie dlatego zdecydowanie łatwiej i lepiej wyrabia się je przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Do ręcznego wyrabiania ciasta bardziej polecam przepis na śniadaniowe bułeczki . Z podanego przepisu wyjdzie około 15 bułeczek po 85 gram
Mohiella
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 208Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 191Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej
greenscarf
PUSZYSTY KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH 230blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MAKOWIEC 244maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie
potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 242pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej
potrawyregionalne
Pizza z serowymi brzegami 204łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić w wodzie, dosypać sól i cukier. Wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić (ja robię to robotem z końcówką do ciasta drożdżowego) na elastyczne, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko na kółko nieco większe niż blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym
Cakes By Kejt
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 283pełnoziarnistej) 350 g letniej wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 235kruszonkę: 50 g mąki orkiszowej 25 g cukru 25 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 225Głosowanie trwa do końca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy 3. Blok czekoladowy 2 4. Blok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 227już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu
My simple kitchen
Makowiec na kruchym spodzie 250Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki mleczno-maślane 197jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotuje
Bułki z ricottą i oregano 221instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko zagnieść, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Bułki hamburgerowe II 283instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 168kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej
bistro mama
Hardcorowy chleb razowy 256ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi
Z butelką mleczka w tle
Cynamonowy kwiatuszek 202wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.Składniki:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki20 g drożdżyłyżeczka soli6 łyżek cukru200 ml ciepłej wodyNa syrop:grudka masła3 łyżki mleka3 łyżki cukruszczypta(...)dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.Smacznego :)*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty
Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka imbirowe 215wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać
Gospodyni Miejska
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 187spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciasto na pizzę według mojej mamy 171nowe. Zaczynam od ciasta na pizze. Składniki : * 15dag mąki pszennej * 2 dag drożdży * szczypta soli * łyżka oleju * ciepła woda - tyle ile ciasto nabierze Przygotowanie : Zarobić drożdżowe ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. A później już tylko ulubione dodatki , przyprawy
Magiczne Życie Marty