Rabarbar i truskawki.Truskawki i rabarbar.Nie umiem się zdecydować - co jest lepsze...?Kupuję kilogramy jednego i drugiego, żeby zdążyć się nasycić. Rabarbar powoli się kończy, muszę chodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak zapewne wszyscy wiecie, moja Mama jest ode mnie daleko. Jakieś tysiąc kilometrów, mniej więcej. W dzisiejszym świecie jednak nie jest to tak dokuczliwe, jak mogłoby
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :)Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do
Kraina Miodem PłynącaTroszkę dzisiaj zaspałam. Miałam wstać razem z C., przed siódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend minął sama nie wiem kiedy. W sobotę byłam u koleżanki, i muszę powiedzieć, że to było bardzo specjalne doświadczenie. Głównie ze względu na dzieci, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od
Mango PapajaOstatni dzień roku... Czy Wam też ten dwa tysiące czternasty zleciał tak szybko? Bo ja mam wrażenie, że śmignął sprintem przez moje życie, pozostawiając pewien niedosyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszy post będzie długi. Jeśli nie chcecie więc czytać moich wywodów na tematy wszelakie, od razu przejdźcie do przepisu, tudzież ostatniego akapitu, bo tam właśnie nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu
Słodko-Słony Świat IlonyWczoraj zaczęłam pakować ubrania, żeby C. w szale, który dopada go średnio co dwa dni, nie wywiózł mi wszystkich majtek do nowego domu. Niemal dwa tygodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie
Mango PapajaTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango Papajawszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak
W garach u GosiKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek
Słodko-Słony Świat IlonyTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaBeza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi
Domowa cukiernia EwyPrzepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20
Mango PapajaTiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone
Wypieki Renekokosu, (ja dałam 10 bo nie zaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka GotujeBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka GotujePyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana
Domowa cukiernia EwySezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe
na moim stole...Jak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z
Blondynka GotujePamiętacie jeszcze moją konfiturę z lilaka? U nas zrobiła prawdziwą furorę; jej wyjątkowy, słodko-gorzki smak rewelacyjnie komponuje się z naprawdę słodkimi słodkościami . Dlatego ostatnio postanowiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka GotujeNa prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły
Blondynka GotujeTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtóregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam wszystkich w Nowym Roku!Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo.Wam dziękuję ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze