ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:777/2544)

Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 89

powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest(...)Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko wałkujemy, pozyskując delikatnie mąką, bo ciasto jest wilgotne. Robimy to tak, że wałkujemy płat, posypujemy go mąką, odwracamy i wałkujemy, posypując wierzch w miarę potrzeby mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i przyjmie sporo mąki, ale też nie przesadzajcie z podsypywaniem. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta formą, lub szklanką wykrawamy

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 269

powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest(...)Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko wałkujemy, pozyskując delikatnie mąką, bo ciasto jest wilgotne. Robimy to tak, że wałkujemy płat, posypujemy go mąką, odwracamy i wałkujemy, posypując wierzch w miarę potrzeby mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i przyjmie sporo mąki, ale też nie przesadzajcie z podsypywaniem. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta formą, lub szklanką wykrawamy

Niedzielny kucharz
Ciasto Jakuba 409

dużą blachę 25x35cm):   Ciasto:     3,5 szklanki mąki pszennej     3 łyżeczki proszku do pieczenia     6 żółtek     250 g masła     1 szklanka śmietany 12% lub 18%     1/2 szklanki cukru pudru     szczypta soli Różowa beza(...)misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy

Cukiernia Pychotki
Tort czekolada – czarna porzeczka 84

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem czekoladowy(...)delikatnie mieszam do uzyskania musu. Mus z czarnej porzeczki: 350 ml gorącej wody 1 galaretka z czarnej porzeczki 200 ml śmietanki 30% 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Odmierzam 150 ml rozpuszczonej galaretki, dodaję do niej dżem, mieszam i wylewam na głęboki talerz. Wstawiam do lodówki lub zamrażarki, żeby

Słodki sentyment
Croquembouche - ptysiowa piramida 139

letnie) zacząć je wyrabiać mikserem dodając po kolei jajka, jedno po drugim i całość wyrobić na jednolitą masę. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, można również posmarować tylko masłem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą 1 cm. Na blachę szprycować małe, okrągłe i równe ptysie w dość sporych odstępach - sporo urosną. Im mniejsze(...)wodzie każdego ptysia od góry lekko przygładzić, pozbywając się końcówki spiczastej, która pozostała po szprycowaniu ciasta z rękawa. Dzięki temu ptysie będą ładne, okrąglutkie bez czubków jak bezy. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min, w zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut

Kocham..lubię..gotuję..
Cynamonowe naleśniki z pieczonymi śliwkami 172

Często smażę naleśniki , bo bardzo lubię. Dzisiaj zapraszam na cynamonowe naleśniki z pieczonymi śliwkami . Rzadko kiedy robię ciasto na naleśniki dodając rozpuszczone masło do środka. Ten przepis jest jednak sprawdzony i tak przygotowane ciasto naleśnikowe smaży się bez przywierania do dna patelni. Mało tego można ¨smażyć naprawdę cieniutkie naleśniki. Takie lubię najbardziej. Ostatnio mam cały czas ochotę na cynamon(...)Postanowiłam dodać go do ciasta. Cynamonowe naleśniki są naprawdę smaczne. Smakosze cynamonu będą w siódmym niebie. Dołączcie do mnie! Cynamonowe naleśniki Składniki: na 14 naleśników 600 ml mleka 150 g pszennej mąki 2 łyżeczki cynamonu 3 jajka 1½ łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła miseczka pieczonych śliwek, tutaj przepis Wlej połowę mleka do dużej miski i wsyp mąkę z solą

codojedzenia
Niby sernik 152

masy) 1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanka cukru Składniki na masę:   6 białek 1 szklanka cukru 3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g 2 budynie śmietankowe – proszek Kilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej(...)blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kroić

W garach u Gosi
Agrestowiec 226

kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem agrestowo - budyniowy: 1 litr soku z kompotu agrestowego 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko(...)wyłożyć papierem do pieczenia.  Dno formy wyłożyć ciastem, wyrównać powierzchnię. Ponownie schłodzić. Przed pieczeniem ciasto po nakłuwać widelcem.  Piec ok. 15 - 20 min, w temp. 180 st na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.  Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Na sam koniec wmieszać przesianą

My sweet a life
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 132

papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C . Piecz 30-35 minut . Wyjmij

Food Square
Pani Walewska 121

zjadłabym coś ekstra. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4  kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki(...)koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze

Cynamonowe szczęście
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 129

pieczenia bez fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto(...)wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-50 minut. Smacznego! * mąkę jaglaną można zastąpić mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Kremówki papieskie 153

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej olejek waniliowy lub 2 laski wanilii cukier puder do posypania Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .Z mleka odlewamy(...)krem . Po wystygnięciu masę łączymy z masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny . Po schłodzeniu całość pudrujemy obficie cukrem pudrem i serwujemy ..Mniam ! Smacznego ! Artykuł Kremówki papieskie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 132

kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno(...)posiekanego) pół szklanki mleka 3-4 gruszki szczypta soli kilka łyżek syropu klonowego Wykonanie: W misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sproszkowany imbir. W drugiej misce utrzeć masło z brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę.  Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie

Mania Wypiekania
Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą 120

marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez pieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami ;) Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi

Kucharzyca