Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana(...)syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - 400g śmietany crème fraîche - 4 łyżki cukru pudru - woda różana Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto
mojewypiekiinietylkoczosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę
bastalenapieczenia SER : 400 g twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania PRZYGOTOWANIE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mus z dyni i jajka, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę
Kulinarne Fantazje Mariolipuszki 1 jajko 2 łyżki cukru 100 g sera dwukrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) Instrukcje Ciasto: Podane składniki siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy ze skórki, (z puszki osączamy z zalewy) miksujemy. Jajko(...)masę, dodajemy śmietanę, budyń oraz ser i na koniec mus z brzoskwiń. Całość: Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem, każdą wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Masę serową przelewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremek, odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy ulubionymi owocami. tartaletki brzoskwiniowe mini tarty
To co lubię - gotuję i polecamdżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać do sypkich składników. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Do jednej części ciasta wgnieść kakao
maniapieczeniałyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki(...)uzyskania jednolitej masy - mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić - jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego
Smakołyki Berenikidodać kakao, dobrze zagnieść. Z każdej części ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1,5-2 godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyjąć ciemne ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce, do formy, lekko uklepać. Podpiec w 180 st. C. przez 18 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować piankę: Masło rozpuścić(...)limonki. Pozostały cukier wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką. Piankę wyłożyć na podpieczony spód, na niej równomiernie rozłożyć borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-55 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Ostudzić. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam. Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo intensywna, i wcale nie tak słodka, jak można by sobie wyobrażać. Bezy cudownie chrupią(...)Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 26 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kajmak zmiksować z masłem i kawą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłka,jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem,kaszą manną i cynamonem. ( kasza manna wchłonie nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę(...)część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy na pianę. ( tak jak widać na zdjęciu wyżej ). Pieczemy w temperaturze 180 C około 1 godziny i 15 minut,tak aby piana się lekko zarumieniła. Dobrze jest aby po upływie czasu pieczenia
Przepisy i porady kulinarnemną moje dzieci Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię sobie aluminiowe foremki do pieczenia Stella . Foremki oferowane przez Stella ułatwiają nie tylko przewożenie czy też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło(...)szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao, sodę i przyprawę
Słodkie okruszkilekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Dodatkowo; około 80 dag śliwek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru Masa budyniowa(...)wymieszać razem. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę , następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu partiami dodawać składniki sypkie ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki
Radość kipiąca uśmiechem.zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski Składniki(...)ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić. W misie miksera umieścić Aquafabę, ubijać do momentu aż zacznie gęstniej i bieleć. Cały
moj przepis nasiłą rzeczy muffinki upiekłam bez kruszonki. Pewnie z kruszonką byłyby lepsze, ale i bez niej niczego im nie brakowało . Polecam ! Przepis ze strony Moje Wypieki Składniki na około 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju(...)się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :) Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garyłyżki oleju 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 0,5 litra mleka 2% Warstwa z kropelkami: 5 białek (jajka rozmiar L) 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem. 2. Twaróg zmielić maszynką do mielenia mięsa (1-krotnie jeżeli(...)krotnie jeżeli wolisz kremową konsystencję). 3. Żółtka utrzeć z cukrem. 4. Kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. 5. Do utartych żółtek dodać olej, budyń i stopniowo twaróg oraz mleko. Bardzo rzadką masę wylać na kruche ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika (najlepiej opcja pieczenia od dołu). 6. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier
A Ty Smakuj Mnie