ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:604/2544)

Mini ciasteczka w czekoladzie 148

Parę dni temu kupiłam foremkę do pieczenia mini ciasteczek na patyku...u mnie w sumie są bez patyczków [patyczki dołączone były do foremek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki  z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka(...)opcji: grzanie górne i dolne.Suche składniki wymieszać ze sobą , dodać resztę  składników i wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na puszystą masę.Wypełnić masą połowę formy "bez dziurek" i wygładzić powierzchnię. Przykryć górną połową formy.Piec przez około 15 minut.Po upieczeniu wystudzić, następnie zanurzyć ciasteczka  w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w posypce.Wstawić do lodówki na kilkanaście

Moje domowe kucharzenie
Ciasto wiewiórka 83

Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą(...)bakalie. Mieszam łyżką do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia – samo dno, zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Wykładam ciasto, wyrównuję i piękę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub do tzw. “suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni
Ciasto ptysiowe 117

ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne, choć jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa. Ciasto po ugotowaniu, a właściwie(...)trzymać garnka na ogniu dłużej niż 40 sekund, zdejmujemy z ognia i przekładamy ciasto do miski miksera. Po chwili, kiedy ciasto troszkę przestygnie zaczynamy dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, masa powinna być jednolita bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a następnie oprószamy mąką. Do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę gwiazdkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z morelami i bezą 70

ciasta. Uwielbiamy ich smak. Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.   Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto(...)lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Beza: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * 30 dkg moreli * cukier puder Ubiłam białka ze szczyptą

Pieprzyć z Fantazją
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 125

cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut

Di gotuje
BŁĘDY najczęściej popełniane w kuchni. 74

Chętnie podzielę się z Wami moimi przygodami w trakcie pieczenia, jak również przedstawię najczęściej popełniane błędy, których sama nieraz doświadczałam. 1. Rozpoczęcie pracy bez przeczytania przepisu za zrozumieniem. Mam tutaj na myśli zarówno nie podporządkowanie się temu co w przepisie jest napisane, jak również nadmierne podporządkowanie się jemu, bez zastanowienia czy w ogóle zawarte w nim składniki(...)bez wahania mogę stwierdzić, że jeśli chcemy kombinować podczas pieczenia to musimy wiedzieć jak. Aby wiedzieć bardzo dużo czasu należy poświęcić na naukę . Aby zamieniać składniki lub dodawać nowe musimy być świadomi efektu jaki osiągniemy w ten sposób. Pieczenie to proces chemiczny , a przepis należy traktować jak jego recepturę. Ilość, wilgotność, proporcje wszystko ma znaczenie podczas pieczenia

SmartBake.pl
Brownie z kaszy jaglanej z migdałami - bez glutenu 139

100g) pół szklanki ciemnego kakao (ok. 45 g) łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) lub sody szczypta soli 2/3 szklanki migdałów blanszowanych, ok. 70g (można zamienić na orzechy) Wykonanie tradycyjne : Kaszę przepłukać zimną wodą -  kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance wody. Gdy kasza ostygnie wrzucić(...)wtedy cząsteczki kaszy fajnie się zmielą). Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę przepłukać zimną wodą -  kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance wody. Gdy kasza ostygnie wrzucić

Mania Wypiekania
Murzynek z nutą piernikową 185

Upały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony. Naprawdę polecam  :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka(...)koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Ubite jajka dodać do ciasta i  delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować formę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Jabłkowe 167

ciasto jabłkowe...smacznego  Składniki dla 6 osób: Przygotowanie: 15 minut Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C 100 g cukru (100 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez(...)blachy do temp. 180 st. C  • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta  wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać  i dodać jabłka. • Położyć formę  na zimną blachę i wlać ciasto do formy. • Posypać posiekanymi migdałami. • Piec przez

Anioły w kuchni
Oponki pieczone (bez glutenu) 89

ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki gryczanej ▸210 g mąki ryżowej ▸1 jajo ▸2 żółtka ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżeczka sody ▸2 łyżki śmietany(...)białkowej ▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów)  Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4650

bez cukru 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki (30g) cukru lub do smaku BUDYŃ 550ml mleka 1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 50g masła cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto Michałek 48

Ciasto Michałek to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To połączenie dwóch blatów kakaowego biszkoptu przełożone kremem śmietankowo – kawowym na bazie serka mascarpone z dodatkiem cukierków Michałków. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz pokruszone cukierki. Dodatkowo mamy tutaj powidła śliwkowe, dla przełamania smaku, dzięki temu ciasto nie jest mdłe i przesadnie słodkie. Ciasto Michałek to wypiek obok, którego(...)Michałki, to pokochałam to ciasto już od pierwszego kęsa. To zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Bardzo polecam ciasto Michałek na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Michałek: ciasto kakaowe 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej typ 450 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Gotuj z Prezesem
Dorsz w cieście z porem 282

Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części.  Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto  na prostokąt około 30-20 cm.Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe

wesoła kuchnia
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 282

Ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię. Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek. Drukuj Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 2- 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie

Mieszam w Garnku
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 142

elastyczne ciasto (ja pomogłam sobie robotem planetarnym z hakiem). Uformuj z ciasta kulę, wstaw do miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.  W międzyczasie zdejmij winogrona z gałązek, umyj i osusz.  Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je i podziel na dwie części. Formę o średnicy 27 cm posmaruj oliwą. Pierwszą część ciasta rozwałkuj(...)ciasta i przykryj winogrona dobrze sklejając brzegi.  Na wierzchu ułóż pozostałe winogrona, posyp pozostałym cukrem i polej oliwą (ok. 2 łyżki). Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45-60 minut. Powciskaj winogrona w ciasto (można próbować zrobić to od razu, ale lepiej to wychodzi, gdy ciasto urośnie).  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa