razem ze śmietanką) 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię niewielkie porcje ciasta i smażyć bez tłuszczu na rumiano. Podawać z dowolnym dżemem - u mnie z domową konfiturą z wiśni
Kto ugości moich gości?mniej kwaśne ale równie dobre. Goście zachwalali. Pychotka Składniki: Ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ponadto
Cukiernia Pychotkikraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka(...)pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do odpinanej tortownicy o wymiarach 25×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smarować boków. • Piec w 170 st.C przez 25 minut. • Po wystudzeniu wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia
To co kochamstopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej 7 cm x 7 cm). Na środku każdego z kwadratów kładziemy kopiatą łyżeczkę karmelizowanej dyni i posypujemy posiekanymi orzechami. Teraz zawijamy ciasto tzn. przeciwległe rogi naszych kwadratów łączymy na górze tworząc taką kopertę/sakiewkę – połączenia rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu
Kuchenne Wariacjeciasto jabłkowe...smacznego Składniki dla 6 osób: Przygotowanie: 15 minut Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C 100 g cukru (100 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie: • Podgrzać piekarnik bez(...)blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać Silikonową Łyżką i dodać jabłka. • Położyć formę Silikonowy Król na zimną blachę i wlać ciasto do formy. • Posypać posiekanymi migdałami. • Piec przez
Anioły w kuchniMoje ulubione ciasto, więc nie mogło zabraknąć go na blogu. Kruche maślane ciasto, słodko-kwaśny dżem i delikatna bezowa pianka to idealne zestawienie. A oto mój przepis SKŁADNIKI: Ciasto: 5 żółtek (temperatura pokojowa) 200g. zimnego masła 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany 18 % Beza: 5 białek 250g(...)godzinę do lodówki). Po tym czasie białą część ponownie dzielimy. 2/3 ciasta użyjemy na spód, zaś 1/3 na wierzch ciasta. Blaszkę o wymiarach 20/30cm wykładamy papierem do pieczenia i na jej dno zcieramy większą białą część. Wykładamy kolejną warstwę: dżem, a następnie zcieramy na tarce ciasto kakaowe. Przygotowujemy warstwę bezową. Białka w temp. pokojowej ubijamy z dodatkiem szczypty soli
Do Garów!szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana stnie
magiczna kuchnia Kasiprzepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp. pokojowej 3/4 szkl cukru + 1 łyżka 3 jajka 1,5 szkl mąki 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek(...)mąki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm
Smakołyki Asiprzepyszne, bardzo eleganckie i orzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki. Jest wysokie, bardzo podzielne i nada się na każdą okazję Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***przepis na dużą(...)koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do piecz, i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. KREM Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, potem stopniowo dodajemy ostudzony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukomponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami(...)waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka) 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 500 ml mleka 2 łyżki rodzynek bez konserwantów Ciasto kruche: 90 g zimnej margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego cukru waniliowego
Anioszek w kuchnilodówki, na czas przygotowania ciasta. Umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie ciasta: Ciasto możemy przygotować łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia, i miksuję przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i miksuję do połączenia się składników(...)przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układam brzoskwinie, posypuję kruszonką i piekę Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na środkową półkę i piekę do suchego patyczka około 50 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Upieczone
Uwaga Babcia Gotujestopni bez termoobiegu. 6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając. 7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. 8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się
Okiem Blondynki by McBlondiJeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można(...)chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez około 3 godziny. Jest wtedy twarde i łatwo się kroi. Smacznego! Polecam bez pieczenia, słodki BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI
potrawyregionalnesłodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...) i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić. Beza z kokosem Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać
Monia miesza i gotuje