Drożdżówka jest smaczna, wilgotna i mocno owocowa. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, na przykład wiśni. Jeśli owoce są słodkie, ciasto posypujemy kruszonką bez cukru. Do owoców kwaskowatych polecam typową słodką kruszonkę. W oryginale przepis przeznaczony był do pieczenia na dużej blaszce. Dostosowałam proporcje składników do typowej (przynajmniej dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto
Trzeci talerzPrzepyszna bo szybko znikła składniki na ciasto pieczemy w blaszce 24 na 24 lub tortownica 1 szklanka cukru kryształu 5 dużych jajek lub 6 małych proszek
Moje Wyrobygodzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230*C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C, wyjąć chleb z formy (zdjąć papier do pieczenia jeśli go używaliśmy) i piec jeszcze około
Proste Potrawyjabłka nie wypadły. Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły. Ciasta studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitynawet jest lepszy bo lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO(...)osób, które nie mają piekarnika. Pyszny deser z owocami, który jest lżejszy od sernika pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki
Kuchnia MagdaLenyBez wątpienia zaskakują maślanym, rozpływającym się ustach wnętrzem. Mimo, że są puste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez(...)ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. W wysokim naczyniu miksujemy jajka, aż zbieleją. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego ciasta. Miksujemy aż do wyczerpania masy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto wyrośnie bez problemu. Jeśli jednak ktoś nie ma pewności może dodać około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Do rondla
Kuchnia Na Wypasiepróbowałam tego twarogu ale sernik wyszedł naprawdę smaczny. Sernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy(...)pierników 40 g masła Nastawić piekarnik na 180ºC. Pierniki zmiksować w malakserze, Dodać rozpuszczone masło i zmiksować jeszcze raz. Dno foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i lekko docisnąć. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać
codojedzeniamasy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i zmiksuj/dokładnie wymieszaj ciasto, które jest dosyć gęste, ale nawet ręczny mikser/blender to ogarnie. Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej herbatę/kakao i wymieszaj dokładnie. Formę wysmaruj olejem/margaryną i lekko oprósz mąką, a jeżeli pieczesz w formie bez dziurki(...)tortownicy to możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładaj masę na przemian zieloną i białą, a na samym końcu lekko przemieszaj patyczkiem. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 C przez 60-70 minut. Po upieczeniu przełóż ciasto w formie na kratkę, wtedy jak przestygnie bez problemu wyjdzie z formy. Udekoruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
greenscarfnakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczenie drożdżówki z kruszonką: Foremkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Drożdżówkę piekę około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę
Uwaga Babcia GotujeKażdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru. Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się
Kuchcik gotujeproszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować
Pychotkaaaszklanki mleka - 50 g cukru - 4 żółtka - 75 g masła - 2 łyżki smalcu SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/: - 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych), - 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba), /Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się(...)makowiec podnosząc papier, 11. Makowiec odwracamy tak, aby warstwa bez ciasta znalazła się pod spodem, 12. Na papierze wykładamy do formy (najlepiej do keksówki. Jeśli tak jak my pieczecie 3 - można je dać koło siebie do dużej blaszki), 13. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym, PIECZENIE: 45 minut, temperatura 180 stopni, góra-dół
Wypisz Wymalujśliwek węgierek Beza: 6 białek 200 g cukru Wykonanie: Masło utrzeć dodają stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż powstanie kruszonka. Odłożyć garść kruszonki. Blachę (34 x 42 cm - dałam odrobinę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować(...)umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta). Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki formując kratkę. Na wierzch posypać kruszonkę (szczególnie w miejsca bez bezy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni przez
Sto kolorów kuchniciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl.cukru pudru 1,5 kostki masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych(...)cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną
Moje domowe kucharzeniewiśniowy z owocami cukier puder CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. BEZA: białka ubić, dodać cukier(...)Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut. MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie
Gotuję Testuję