ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2071/2544)

Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 96

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

zdrowo i aktywnie
Koszyczki wielkanocne 114

mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około(...)górę lekko przyciskając.Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Do ozdoby z ciasta wyciąć również małe kwiatuszki lub inne kształty i udekorować nimi dowolnie koszyczki [ ja dodatkowo jeszcze włożyłam kawałki owoców kandyzowanych]. Z kawałka części ciasta zapleść warkocz i owinąć wokół miski lekko dociskając do ciasta na misce,posmarować żółtkiem i upiec

Moje domowe kucharzenie
Babka drożdżowa z marcepanem 135

Baba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka  100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)minucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję

wesoła kuchnia
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 191

ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na maogniu okło 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby(...)ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozawłkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik bezowy z bitą śmietaną 116

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik(...)koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów   Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo

Cztery Fajery
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 139

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 162

łam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Bezglutenowe placki roti są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale(...)powietrze piecze placek od środka. Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” . Praktyczne rady: Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe

Lamarida.pl
Tort bezowy z lodami 136

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 169

cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka(...)syropem zakleiła się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka robią się miękkie, a placuszki są zaskakująco puszyste i delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 144

przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza(...)maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Ciasto wyjąć z lodówki 15-20 minut przed wałkowaniem. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (im cieniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance 129

Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką(...)jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy)   Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo

Gotowanie...to proste !
Chrust lany 417

Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś

Mania Wypiekania
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 173

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 346

ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie. Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy(...)żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Chleb orkiszowy 142

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania