ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2062/2544)

Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 100

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki SPÓD 250 g herbatników 150 g masła KREM CYTRYNOWY 2 jajka 2 cytryny 150 g cukru 100 g masła łyżeczka mąki ziemniaczanej BEZA 5 białek szczypta soli 150 g cukru łyżeczka(...)samym końcu przygotowujemy bezę. 5 białek umieszczamy w misie robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, po łyżce, cały czas miksując jeszcze kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Beza powinna stawać się szkląca i sztywna. Pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy jeszcze około minuty. Tak przygotowaną bezę nakładamy na krem cytrynowy

Kuchnia Bazylii
Pierogi po lwowsku 110

bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Tradycyjne pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki(...)ciasto nieco przestygnie, starannie je zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i gorące ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy widelcem. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy

e-PrzepisyKulinarne
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 150

roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  W międzyczasie obieramy jabłka(...)mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 119

naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi(...)postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk i nici. Zakwas mi nie wychodził. Wreszcie pojechałam na wieś do rodziców, i tam na ryneczku

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 294

wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny(...)pierwszej godzinie wyjmij ciasto na oprószony maką blat roboczy. Rozciągnij je i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj wyrastanie. Po zakończeniu fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw foremki z ciastem do końcowego fermentowania, pod przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze

Grahamka, weka i kajzerka
Makaroniki z marcepanem i makiem 165

niemal cala Europa i krajami arabskimi.Mimo duzych walorow smakowych i wysokich wartosci odzywczych w Polsce nie sa zbyt popularne,czesciej spozywa sie podobne do nich,ale tansze w produkcji bezy. Makaroniki sa wysokoenergetyczne,ale zawieraja sporo cennych skladnikow odzywczych.Wsrod nich znajdziemy miedzy innymi: -bialka -wielonienasycone kwasy tluszczowe obnizajace poziom cholesterolu i zapobiegajace miazdzycy -witaminy,zwlaszcza E i z grupy(...)grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo oplatka ,a na kazdy po 1-ej kopiastej lyzeczce przygotowanego ciasta. Blaszke umiescic w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut. Studzic na kratce.Po upieczeniu mozna odlamac wystajace kawalki oplatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane ciasteczka z czekoladą bez cukru (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena e cioccolato) 137

Gdy mamy ochotę na coś mega czekoladowego, przygotowujemy ciasteczka z du ż ą  ilością płatków  owsianych i jeszcze większą

La grande e la piccola cuoca
Sernik wiedeński 119

Najlepszy sernik ever! Ciężki, wilgotny, kremowy, bez kruchego spodu. Jeśli chcecie, aby Wasz sernik właśnie taki wyszedł, użyjcie do przepisu pełnotłustego sera i najlepiej zmielcie

CookYourself
Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) 153

Pomimo 40-stopniowych upałów za oknem zdecydowałam się na włączenie piekarnika, bo nasza ochota na domowe, ucierane ciasto z owocami do niedzielnej kawy była silniejsza niż

La grande e la piccola cuoca
Sernik wiedeński 134

Najlepszy sernik ever! Ciężki, wilgotny, kremowy, bez kruchego spodu. Jeśli chcecie, aby Wasz sernik właśnie taki wyszedł, użyjcie do przepisu pełnotłustego sera i najlepiej zmielcie

CookYourself
Sernik wiedeński 145

Najlepszy sernik ever! Ciężki, wilgotny, kremowy, bez kruchego spodu. Jeśli chcecie, aby Wasz sernik właśnie taki wyszedł, użyjcie do przepisu pełnotłustego sera i najlepiej zmielcie

CookYourself
Tarta cebulowa inaczej 213

Za oknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze

UgotujmyTo.pl
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 214

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kawusie 139

Przepisy z poprzedniej książki Pawła Ochmana (Weganona) pt. "Pyszności z roślin" zaczęłam wypróbowywać od receptury na kokosanki . W przypadku drugiej Jego książki pt. "Roślinna kuchnia regionalna

Weekendy w domu i ogrodzie
Melchmus z wetami 119

Melchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 380

Do świąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu

Smaczne Zdrowe
Naleśniki marchewkowe 60

Puszyste naleśniki marchewkowe , które podać można na wytrawnie bądź na słodko . Te proste naleśniki robię z ciasta naleśnikowego do przygotowania, którego dodaję podsmażoną na oleju tartą marchew. Dodatek marchwi zmienia smak ciasta naleśnikowego i nadaje mu pięknego koloru. Przygotowanie naleśników rozpoczynam od utarcia, a następnie podsmażenia marchwi na odrobinie oleju. Podsmażoną marchew studzę, po czym miksuję ją z mąką, jajkiem(...)gazowaną, solą oraz cukrem. Do miksowania używam ręcznego blendera lecz całość zmiksować można także w blenderze kielichowym . Po zmiksowaniu skłaników powinniśmy uzyskać jednolite, delikatne ciasto bez widocznych w nim kawałków marchwi. Z tak przygotowanego ciasta smażę naleśniki, które po usmażeniu i wypełnieniu ulubionym nadzieniem podaję na deser , kolację lub lunch . Upieczone naleśniki wypełnić można dżemem, serkiem, owocami, mięsem, warzywami

MeCooks
Keto budyniowiec, czyli torta della nonna (Paleo, LowCarb, bezmleczny) 65

Ciasto kruche Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki. Podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175°. Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto(...)położyć na wierzch ciasta, skleić ze spodem ciasta. Dodatkowo Wierzch ciasta posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać orzeszkami pinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° przez ok. 30 minut (uważać na wierzch ciasta, żeby się nie przypalił - w razie czego przykryć folią aluminiową). Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu. Znacznie łatwiej jest

Modern Cave Girl
Chocolate chip cookies 83

chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę – można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania – szybko, łatwo i przyjemnie ;) Moje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy! Składniki(...)duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka “rozleją się” na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało

Ciastkozercy
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 77

mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 68

mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Bananowa rozkosz 80

mojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o czym świadczy fakt, że były prośby o dokładkę :). Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę(...)Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 141

mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Bananowa rozkosz 109

bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady(...)tylką (u mnie Wilton 1 M). Krem schować do lodówki aby lekko stężał, około 30 min. Ciasto wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier, posmarować cienką (około 1/2 cm) warstwą kremu czekoladowego, wyrównać, pokroić na kwadraty, na każdy kwadrat wycisnąć rozetkę. Ciasto przechowywać w lodówce. *Najlepiej sprawdzi się forma z odpinanym bokiem. **Rada: galaretki można rozpuścić

moj przepis na
Sushi dla diabetyka – Niskowęglowodanowe!!! 292

cukry w kosmosy. Myślałam, myślałam i w końcu wymyśliłam. Skoro ciasto na pizzę wyszło świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi(...)rozłożyć połowę kalafiora, pozostawiając z jednej strony około 1cm arkusza. Na przeciwległym brzegu ułożyć pokrojone w paski warzywa i łososia. Zawinąć farsz do środka i zwinąć rolkę, a pozostawiony bez farszu brzeg arkusza zwilżyć wodą przed zwinięciem do końca. Rolkę pokroić na 8 kawałków. W ten sam sposób przygotować drugi arkusz nori – ułożyć na nim pozostały ryż

Dietolog
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 110

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi 2019-08-14 12:57:25 Porcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego(...)ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik

Wędrówki po kuchni
Owsiane ciasteczka z cynamonem i recenzja książki - Kuchnia wegańska, przewodnik po produktach zastępczych. 114

bazie tofu a także białą lub mleczną czekoladę.  Kolejny dział to przepisy na bazie sera ale co najważniejsze - bez sera. Czy tak można? otóż można!  Książka zawiera bardzo dużo przepisów na przeróżne dania. Są to ciasta, babeczki, ciasteczka, zapiekanki, zupy, chleby, naleśniki a nawet pizze czy gofry. Jak się okazuje - mit który głosił ,że weganie jedzą tylko(...)łyżeczki soli morskiej  Skworcu 2 łyżeczki esencji waniliowej  Skworcu 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych   Skworcu 2 i 1/2 pełnoziarnistej mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 2/3 szklanki rodzynek   Skworcu Przygotowanie; Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, cynamon, sól i esencję waniliową. Miksować jeszcze chwilkę. W osobnej misce

Radość kipiąca uśmiechem.
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 158

DorotyŚwiątkowskiej i to właśnie jej przepis wykorzystałam u siebie. Składniki na babeczki: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu

Słodki Zakątek
Torcik bezowy z bitą śmietaną 174

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki(...)koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo dodawać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 186

minut do godziny. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią.  Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.  Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie części, składamy na chleb (jak kopertę, potem w wałek(...)użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta.  Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych

SMYKWKUCHNI
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 370

Pyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta

Mała Cukierenka
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 170

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata(...)torta viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 170

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata(...)torta viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej

La grande e la piccola cuoca
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 161

mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Bananowa rozkosz 470

bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady(...)tylką (u mnie Wilton 1 M). Krem schować do lodówki aby lekko stężał, około 30 min. Ciasto wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier, posmarować cienką (około 1/2 cm) warstwą kremu czekoladowego, wyrównać, pokroić na kwadraty, na każdy kwadrat wycisnąć rozetkę. Ciasto przechowywać w lodówce. *Najlepiej sprawdzi się forma z odpinanym bokiem. **Rada: galaretki można rozpuścić

moj przepis na
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 256

przeciwieństwie do naleśników z klasycznego ciasta. Ten przepis wykorzystacie z powodzeniem np. do zrobienia mięsnych krokietów. Naleśniki z ciasta parzonego nie popękały mi przy zawijaniu, nawet po 3 dniach w lodówce. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste. Do miski należy wbić całe jajka, wsypać sól, cukier i mąkę oraz wlać maślankę. Ciasto trzeba rozbić trzepaczką balonową lub mikserem do czasu(...)łyżeczką sody oczyszczonej i dodajemy je do ciasta, ciągle ubijając. Teraz można dodać olej lub rozpuszczone masło i dalej całość ubić, aż ciasto będzie w pełni połączone i idealnie gładkie.   Jak każde ciasto naleśnikowe tak i to możecie odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się

Karo in the Kitchen
Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą. 183

Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem(...)wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół (jedną część można na 1 dzień schować do lodówki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bajecznie proste ciasto z figami 179

razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy. A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem(...)wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania