ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2062/2544)

Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 184

przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam(...)namoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułeczki maślane z budyniem 205

prostu  spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki na 16 bułeczek: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 110 g masła 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 1 żółtko 1 jajko 2 czubate łyżki cukru(...)ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej części formować w dłoniach placuszek, na środku kłaść łyżeczkę wystudzonego budyniu i dokładnie zlepiać ciasto nad budyniem, formując zgrabną kulkę

Opowieści z piekarnika
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 190

bez spodu, to te ciasta, które da się  odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba ,  z tego co wiem, ogromna fanka ciasta drożdżowego(...)cukrem. Gdy powstanie lekko wilgotna masa (uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę  do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym

Dieta moja pasja
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 246

podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)smaku Lemon Pie Carte d'Or Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku

KUCHARNIA
Drożdżówki 190

owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię(...)jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu

Wrzosowa Polana
Rogale Marcińskie 165

czasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto ponownie. Cały czas zachowuję kształt prostokąta, jeśli jest taka konieczność podsypuję ciasto niewielką ilością mąki(...)Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej

Mango Papaja
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 186

ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładką, elastyczną masę.  Ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Podrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka

Ugotować
Wegetariańskie przepisy na grilla 100

Wegetariańskie przepisy na grilla Zainspiruj się pomysłami na proste i smaczne potrawy Już od jakiegoś czasu w Polsce wegetarianie nie należą do grupy osób, które podczas

Cztery Fajery
Bułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. 118

Bułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. Pyszna alternatywa dla białych bułeczek . Pełnoziarniste bułki są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety. Bułeczki podawane jeszcze na ciepło z masełkiem naprawdę robią

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple 'Heaven' Cake 157

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple "Heaven" Cake W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić

Lekcje w kuchni
Turecka pizza z mięsem 102

zawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej(...)jest bardzo twarde dodaję jeszcze 1 lub 2 łyżki wody.  3. Gładkie i elastyczne ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-90 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. 4. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuję mięso i warzywa. Cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na tarce, mieszam z oliwą

Cztery Fajery
Turecka pizza z mięsem 100

zawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej(...)jest bardzo twarde dodaję jeszcze 1 lub 2 łyżki wody.  3. Gładkie i elastyczne ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-90 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. 4. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuję mięso i warzywa. Cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na tarce, mieszam z oliwą

Cztery Fajery
Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz 109

podany był przepis. Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać je marmoladą. Udostępnij Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz(...)mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, wyrabiać kilka minut

niecodziennikpary
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 191

obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą cukrową i pomalowałam żelowymi barwnikami spożywczymi - czarnym(...)biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie) barwniki spożywcze w żelu: czarny i niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka z grubym dnem włóż masło

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania