Ten przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato
RafalCookmikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. [ moje ciasto rosło w multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać(...)kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.. Wyjąć ciasto i lekko zagnieść, po czym podzielić na części i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 500 ml mleka (do zrobienia budyniu) łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady(...)proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia
Słodka StronaPrzygotowałam ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną(...)pieczenia cukier puder Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama
Be Fit Be StrongBruschetta i Bagietka, czyli dwa w jednym. Bagietka oczywiście powstała z mąki typu 00 z licencją na…zajadanie, bo przecież nie mogło być inaczej. Jeśli
RafalCookJeśli po świętach nie macie jeszcze dosyć jajek to przychodzę Wam z ciekawą propozycją. Bezglutenowe muffinki z jajkiem to propozycja jak oryginalnie wykorzystać nadmiar ugotowanych jajek
365 dni dookoła kuchniTakie ciasto robiłam tu , wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie". Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je
Proste Potrawyprzygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników , które myślę, że znajdą się w każdym domu. Tak wiem, ciężko uwierzyć.. potrzebujemy jedynie: mąki, masła oraz twarogu. Bez drożdży, bez wyrastania. Ba! Nawet bez jajek. Nadzienie rogalików jest dowolne, możemy użyć np. powideł, ulubioną konfiturę, nutellę czy nawet kostki czekolady. Tym razem postawiłam na konfiturę wieloowocową i dodatkowo moje(...)Lidla. Wszystkie składniki dość szybko zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Gotowe, lepkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło. 2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na stolnicy obsypanej mąką. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie na rozwałkowany placek przykładamy
Gotuj z Prezesemdodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta! Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika ! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie(...)pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki
Rozdomowionadodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta! Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika ! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków . Nieważne, jakie(...)pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki
RozdomowionaDomowe pieczywo bez wątpienia jest najlepsze. Można też miło zaskoczyć domowników i przygotować na śniadanie świeże bułki. Co prawda zajmie to nieco czasu, ale zapewniam, że sprawi również wiele radości, a w domu będzie pachnieć po prostu bosko! Bułeczki są delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu podane z samym(...)dodać sól, masło i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Dłonie posypać mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, to podsypać je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda
Passions hobbies lifemleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając w jego środek pięścią. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy(...)kulki, każda mniej więcej o wadze 80 g. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy i zwijamy jak roladę, równocześnie naciągając ciasto, żeby powychodziły nam zgrabne wałeczki. Wałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, żeby się napuszyły. Potrwa to około 30 minut. W międzyczasie zagotowujemy w szerokim garnku wodę. Do gotującej się wody dodajemy sodę i zmniejszamy moc źródła ciepła, żeby woda była
MamaOskarkastężeje i ciasto popłynie po stole Głupia ja. Wyszło po prostu idealne, świetne do krojenia. Nawet jeśli użyliście jogurtów a nie śmietany, nic tutaj nie kapie czy się nie trzyma całości. Na pewno jeśli szukacie przepisu na ciasto, nieco zdrowsze niż tradycyjne, które do tego zachwyca swoim nietypowym wyglądem – ta miękka poduszeczka pokruszonego ciasta, podbija serca wszystkich ;), to będzie(...)pierwszy go umieścił. Jako źródło, z czystym sumieniem mogę podać Internet;) Drukuj Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny
Mieszam w Garnku