ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2073/2544)

Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 81

zmniejszyć ten apetyt na słodycze i zastąpić je zdrowszymi przekąskami? Poniżej przedstawiam kilka moich sprawdzonych pomysłów. Słodycze to jeden z elementów dzieciństwa. Osobiście nie jestem ich radykalną przeciwniczką, choć bez wątpienia nie są to produkty wysokiej jakości. Jestem jednak zdania, że lepiej pozwolić, ale w sposób kontrolowany. Jeśli raz na jakiś czas dziecko zje kilka żelków czy batonika(...)zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light, czyli pieczone, a nie smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone to już nie to samo” – jednak ja zaobserwowałam, że to my, dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone

Wiszniówka
Drożdżowa babka z bakaliami 128

Święta wielkanocne bez drożdżowej baby, to nie święta! Tak mawiała moja babcia i uważam, że zdecydowanie miała rację. Dlatego u nas tradycyjnie na wielkanocnym stole, oprócz sernika i mazurka, zawsze pojawia się taka pyszna baba. W tym roku jest ona pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami(...)letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 122

Wrocławskiej) 100 g masła 70 g cukru 8 g soli 1 jajko Nadzienie: 30 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru Dodatkowo:  1 jajko do posmarowania drożdżówek  mąka ziemniaczana do podsypania blaszki cukier puder do oprószenia drożdżówek WYKONANIE Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże(...)zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc

Passions hobbies life
WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe) 184

  Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę

Via Gusto
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 117

dosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję

Kate's Kitchen
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 85

podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli(...)lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 157

zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże(...)Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu

Kolorowy Przepisownik
razowy chleb z borówką czerwoną 208

której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz bochenek możemy włożyć(...)dstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia

Miód i pieprz
Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) 198

Dziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny

Słodkie okruszki
Gryczany chlebek bananowy z czekoladą 122

Gryczany chlebek bananowy z czekoladą to mój sposób na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych bananów. Ostatnio prowadząc zajęcia w szkole zrozumiałam, że zarówno dzieci jak i dorośli nie

365 dni dookoła kuchni
Burgery (kotlety) z kaszy jaglanej i buraka 401

Staram się, aby moje posiłki były dość różnorodne, dlatego w mojej kuchni pojawiają się dania zarówno mięsne jak i wegetariańskie. W tej drugiej kategorii szczególnie lubię

Fabryka pomysłów
Tartaletki ze szpinakiem i riccotą 126

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić pomysł na zdrową potrawę. Tarty na słodko są nam bardzo dobrze znane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy

Ania i Marcin gotują
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 145

Przepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z

Smakowy Raj
Puszyste bułeczki z ziemniakami. 137

  Dziś przedstawiam Wam przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami. Wraz z grupą blogerów kulinarnych raz w miesiącu piekę chleb lub bułki wg wybranego wcześniej

Codziennik Kuchenny
Kokosanki - najlepsze! 208

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Keto panforte di Siena (Paleo, LowCarb, Vegan) 63

bardziej, że poza sezonem można zwiedzać bez towarzystwa tłumów ludzi. Najchętniej wróciłabym do Sieny, żeby uraczyć swoje podniebienie pysznym korzennym ciastem, pełnym orzechów i bakalii, czyli słynnym panforte di Siena . Skoro jednak to się nie wydarzy, postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu. I tak powstało keto panforte di Siena - keto ciasto typowo bożonarodzeniowe, więc idealnie wpisuje się(...)względem smaku. W mojej opinii najlepsze są prażone. :) 🌰 Orzechy & migdały Tutaj orzechy laskowe i migdały , które nadają ciastu głównej treści. Oba produkty należy pozbawić skórki przed dodaniem do ciasta, co jest najbardziej pracochłonnym etapem przygotowywania tego ciasta. Aby tego uniknąć i jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowywania, polecam skorzystać z migdałów i orzechów już obranych ze skórki

Modern Cave Girl
Kopytka dyniowe z masełkiem. 84

mieszamy ciasto łyżką , od czasu do czasu dodając kolejną porcję mąki. Końcowe wyrabianie ciasta dokonujemy na stolnicy. Wysypujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Gdyby ciasto się kleiło podsypujemy je mąką. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i formujemy wałek o średnicy około 1 i 1/2 - 2 cm. Podczas formowania wałka pamiętajmy o podsypywaniu mąką, bo ciasto lubi(...)się kleić do stolnicy. Teraz kroimy nożem wałek na odcinki około 2 - 3 cm. W ten sposób robimy kopytka z całego ciasta. Kopytka układamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Jak się zagotują , gotujemy je jeszcze minutkę i wyjmujemy łyżką cedzakową na sitku lub duży cedzak, przelewamy zimną wodą , przesypujemy do dużej miski

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z masą krówkową 89

włożyć sernik. Sernik piec przez 70-80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik posmarować masą krówkową i posypać płatkami migdałów. Gotowy sernik przetrzymywać w lodówce. Sernik Warto wiedzieć robiąc sernik z masą krówkową. Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24-ch centymetrów. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W zależności(...)sernik chcecie uzyskać pieczcie go od 70 do 80 minut. Ja piekę go różnie, raz krócej raz dłużej. Ten pieczony nieco dłużej będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Sernik pieczony krócej będzie bardziej kremowy. Do masy serowej nie dodaję dużo cukru, gdyż masa krówkowa jest dość słodka i większa ilość cukru w masie serowej sprawiłaby, iż ciasto byłoby zbyt słodkie. Twaróg

MeCooks
Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem. 111

drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go  przygotować. Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem. zaczyn: - 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce, okryj szczelnie folią i odstaw na 6-8 godzin. ciasto: - 7 g drożdży instant(...)ciasto umieść w dzieży robota, całość wyrabiaj na prędkości 4 przez 10 minut, przykryj folią i odstaw ciasto na autolizę na 30 minut. Do ciasta dodaj zaczyn, całość wyrabiaj na prędkości 4 około 15 minut.  Dodaj posiekane morele, figi, siemię i rozmaryn, całość wyrabiaj tak, aby składniki równo się rozprowadziły w cieście ale nie dłużej niż 5 minut. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1141

ziemniaków - brzmi dziwnie? Za to smakuje rewelacyjnie! Jeśli kiedykolwiek piekliście chleb ziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson(...)wpisuje się w trend zero waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:) Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych: Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży

Lekcje w kuchni
Cynamonowe placuszki z dynią / kabaczkiem. 177

Upieczoną dynię / kabaczka drobno pokroić. Dodać cynamon, stewię, obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Połączyć z masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki i wypełnić je ciastem.  Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać(...)dżemy, masła i słodziki marki własnej. Czy warto? Oczywiście, w szczególności jeśli jesteście fanami nowinek spożywczych i stewii (a raczej glikozydów stewiolowych) które są obecnie najzdrowszym na świecie słodzikiem bez kalorii. Stewia w płynie, krem migdałowy z bobem tonka, dżem truskawkowy słodzony stewią; Od góry: ciemna czekolada z pomarańczą, mleczna z orzechami (cudo!), kawowa (Latte Macchiato), z orzechami laskowymi

Poranek na słodko
Warszawskie 100

Zaczęło się! Już po pierwszym studenckim zjeździe. Czteroletnia wygoda nocowania w Poznaniu, przyjeżdżania dzień wcześniej i buszowania bez opamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ...  zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko(...)wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania