ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1800/2544)

Jagodowa miłość 165

troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie -  fioletowawy . No ale nic - to pewnie wina jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym(...)przeczytałam i teraz czuję się ważna ). Gdzieś w internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka . Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowa pokusa na popoludnie 219

smakowaly wspaniale. Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki 1 usztywniacz do smietany cukier puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto

Przysmaki Karolki
Mini-serniczki z masą kajmakową 252

Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do

Świat Ciasta
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 232

tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna(...)maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam

W kuchni Karmel-itki
ciasto dyniowe z bakaliami 164

Pyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką

babka w formie
Czekoladowe placuszki z truskawkami 266

Weekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce

Poezja smaku
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 442

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym Witam was wszystkich w tym nowym 2017 roku. Przy okazji życzę wszystkim, aby był jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Podobno mówią

Relaxtime
Zielona baba wielkanocna 300

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Pavlova 157

Składniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego

KreatywnePiny
Babka majonezowa 259

Zaczął się nam kwiecień, więc  Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji

Kulinarne przygody Gatity
Wieniec bezowy z żurawiną i pomarańczami 163

Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto. Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć

Smakołyki Asi
Wegańskie czekoladowe ciasto z kremem wiśniowym i dżemem kokosowym z chilli (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 165

Zagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym

Candy Pandas
Tartine Bread 171

W maju w Piekarni Amber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc

Codziennik Kuchenny
Pierogi z Karelii 64

zagotować. Gotować około 40- 45 minut, mieszając od czasu do czasu. 2. Ciasto: Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól. Wlać wodę i wyrabiać chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Ewentualnie dodać trochę więcej wody lub mąki. Ciasto nakryć i odłożyć na 10 minut, żeby chwilę odpoczęło. 3. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałek, a następnie pociąć(...)środek każdego placuszka nałożyć nadzienie. Brzegi zagiąć i przyszczypać, aby utworzyły charakterystyczną falbankę( jak na zdjęciu). Najlepiej zacząć od brzegów, na koniec ,,przyszczypać“ ciasto na przeciwległych końcach.  5. Pierogi układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut, na złoty kolor.  6. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Gotowe pierogi posmarować

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania