tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut
Fascynacje Aniproste bagietki, które robią się praktycznie same. Wyrastanie trwa około 8-10 godzin kiedy wy smacznie śpicie, a rano wystarczy je zwyczajnie upiec. Bez wyrabiania, bez oczekiwania, bez przygotowywania zakwasu. Po prostu wieczorem wszystko mieszacie, zostawiacie na blacie na całą noc, a rano cieszycie się świeżutkim pieczywem. Tego trzeba spróbować! Składniki 3 szklanki mąki pszennej (można wykorzystać(...)letniej wody 20 g świeżych drożdży (lub około 2,5 łyżeczki suszonych) spora szczypta soli 4-5 łyżek otrębów Czas przygotowania 10 minut + 8-10 godzin wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 4 bagietki Wartości odżywcze w porcji (pół jednej bagietki) Kalorie: 225 Białko: 8,7 g Węglowodany: 47,1 g Tłuszcze: 1,3 g Przygotowanie Wieczorem do miski
Analiza Smakumojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis nadrożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny(...)suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mmm i nadajemy mu kształt prostokąta. Kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 20' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gazzawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości odżywcze na jedną porcję: 178 kcal w tym: B: 4 g; W: 32 g; T: 3 g. Składniki ( 2- 3 porcje w zależności od wielkości foremek) Ciasto - 60 g mąki owsianej bezglutenowej - 20 g mąki kokosowej(...)brzegi). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon i mieszamy. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wcześniej wyłożonych ciastem foremek. Pozostałą część ciasta kruszymy z płatkami migdałowymi i posypujemy szarlotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Mini szarlotki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. B ędą idealne dla tych, którzy obawiają się
Health-Fit-LifeBez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę(...)jajko do posmarowania sezamu do posypania Wykonanie: Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy
Walijskie Pichcenieborówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas na przepis na waniliowe placuszki na maślance Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 płaskie łyżki cukru(...)masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron. Podajemy oprószone cukrem pudrem z ulubionymi owocami. Polecam Wam wersję z borówkami. Choć moje dzieci lubią je jeść od tak bez dodatków. Smacznego
Słodkie okruszkiCześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować
Moja pasja smakuplacków o średnicy 18 cm) 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli) 1 łyżeczka soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody) 1 łyżeczka oleju do smażenia do posmarowania nachosów 6 łyżek oliwy(...)dodaj odrobinę wody do uzyskania rzadszej konsystencji (tak, żeby można było swobodnie posmarować nachosy). Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut
Powiedz dietom nieGłupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie(...)kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej masy wsypujemy stopniowo szklankę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane odstawiamy(...)płynu. Jednak jeśli po upływie ww czasu ciasto będzie rzadkie ( jak śmietanka) to należy dosypać resztę mąki i wymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie
Dieta moja pasjamąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania 20 g drożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać(...)łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Oliwki
Passions hobbies lifeWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, jeśli masa jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi
Cooking Monsterciepłe na miejsce na ok. 1h do momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać(...)formujemy buchty wg schematu pokazanego na zdjęciach. Gotowe buchty układamy łączeniem do dołu, ciasno jedna obok drugiej, na blaszce wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy rodzaj blaszki się nada, może być zarówno prostokątna, jak i okrągła. My użyliśmy blaszki o wymiarach 20x25cm, jeśli jednak zdarzy się, że Wasza blacha jest zbyt duża, to możecie
Nerds Kitchen