świąt bez domowych pierniczków, u Was także? Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na najpyszniejsze domowe pierniczki. Te pierniczki trzeba zrobić jakiś czas przed świętami, prawdziwy miód powoduje że pierniczki po upieczeniu będą dość twarde. Najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach. Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince. Smacznego! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych(...)przy piernikach wolę to robić ręcznie, mikser i końcówka typu hak nie radzi sobie z tym ciastem najlepiej. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek
nietylkopasta.plWigilii pozostało niewiele - ostatnia prosta. Działamy z logistycznym planem w dłoni, układanym co roku na nowo, bez wdrażania zmian jakichkolwiek. Żadnych odstępstw. Tradycja ponad wszelkie możliwe udogodnienia i ułatwienia. Dziś ponownie różnorodność wigilijnych tradycji miałam okazję omówić, w czasie kolejnego w tym roku spotkania opłatkowego. Pomimo tak wielu różnic, punkty odniesienia są podobne, często takie same. Taką mamy(...)ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową. Ale zostały w słoiku - w zastępstwie pojechała miska z sałatką. Chrupię je teraz z córką
Kronika Piekarnikapolskie morze? Co jest jedną z głównych atrakcji podczas wizyty na plaży, bez której niektórzy nie potrafią się obejść? Są to oczywiście GOFRY! Przepyszne i chrupiące gofry można znaleźć właściwie na każdym rogu w nadmorskich miejscowościach. Fani gofrów dzielą się na takich co jedzą je suche bez dodatków bądź tylko z cukrem pudrem, bądź tych co nakładają(...)więc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące gofry – Składniki 300 gram mąki pszennej 2 średnie jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 80 ml oleju do ciasta łyżka cukru
To Musisz Wiedziećpasty waniliowej 4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z erytrolem/cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny i pastę waniliową. Miksujemy. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami(...)mnie na 3 razy) dodajemy naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość
kruche babeczkiCiasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste
RelaxtimeCiasteczkowy potwór Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie
MamaOskarkagorącej kawy, zalewającej wnętrze ciepłą falą przyjemności :) Niezwykle proste, prawie bezglutenowe (mąka do babeczek do wyboru według upodobań), bez jajek i bez białego cukru (jeśli zastąpicie lub pominiecie tę 1 łyżeczkę w kruchym cieście ;)) i nade wszystko zaskakujące pysznym smakiem. Z takimi słodkościami nawet najchłodniejszy Listopad nie jest straszny, bo rozjaśnią każde pochmurne popołudnie i jesienne spotkanie(...)mąki kokosowej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (opcjonalnie) goździki Sposób przyrządzenia: Spody babeczek: 1. Ze wszystkich składników zagnieć gładkie ciasto. 2. Podziel ciasto na 6-8 równych części i wyłóż nim foremki do babeczek. 3. Ponakłówaj ciasto obficie widelcem i piecz 10min. w 180*C. Kokosowy budyń: 1. Połowę mleka kokosowego wlej do garnka i wymieszaj ze skórką otartą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChoć dziś pochmurno i słońce zakryte za grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni. Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek. Składniki(...)pudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier
Wanilia i KardamonWarzywne babeczki to danie zarówno na podwieczorek, jak i zdrową kolację. Babeczki są pełne warzyw, więc dostarczamy do organizmu sporą ilość potrzebnych witamin. Samo przygotowanie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki czemu porcje są już podzielone, a i nie musimy się martwić zbytnio o estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco. Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego(...)tapioki Deser monte Szybki deser Potrzebujemy (5 pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany sernik w pucharkach przygotowujemy według następujących czynności: W rondelku rozpuszczamy masło, nie zdejmując
MamaOskarkaSernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty(...)chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIndyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI(...)następnie wyrabiamy dłońmi na podsypanym mąką blacie. Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki
cool and mintyorzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste. Idealne na imprezy okolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować(...)kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku Ciasto czyli spód i góra: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie
kuron.com.pldrożdży 10 g amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa(...)masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja
MojaQchnia.plMyślę więc, że najwyższa pora próbować przestawiać się trochę na takie wersje, powiedzmy, że "wege" choć nie do końca, bo weganką nie jestem i np z miodu myślę, że bez oporu będę korzystać ;) Póki co zapraszam "do ogrodu" ;) Składniki na formę o wym. 12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku(...)następnie dłońmi. Szybko i krótko, by ciasto zbytnio się nie nagrzało. Owijamy w woreczek i przekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami
Kuchnia w czekoladzie