ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1541/2544)

Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 161

zaś w wypieku układa się po kilka jego warstw, każdorazowo smarując ciasto olejem lub oliwą. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą strukturę zbliżoną do ciasta francuskiego. Jeżeli po raz pierwszy będziecie gotować z ciastem filo, koniecznie zajrzycie do przepisu na  Sigara Böreği , gdzie zamieściłam poradnik, jak obchodzić się z ciastem filo oraz link do przydatnego filmu. Hortopitę możecie przygotować zarówno(...)ciasta z odpinanym rantem) - po prostu nawinęłam na ciasto zwisające brzegi filo i tak uzyskałam pożądaną ozdobę. Przygotowanie hortopity sprowadza się do przełożenia nadzieniem dwóch warstw ciasta , z których każdy składa się z kilku nałożonych na siebie arkuszy filo (u mnie po 4 arkusze na spód i na wierzch). W kilku przepisach spotkałam się z wkładaniem ciasta także w środek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik kremowy z jogurtem greckim i polewą rabarbarową 73

też dostał bonus w formie rabarbarowo - ananasowej polewy. Sam w sobie pyszny i gdyby nie sezon rabarbarowy, wierzch wykończyłaby po prostu gładka, biała śmietanowa polewa. Ale..sezon trwa. Serniczek pieczony na gotowym podkładzie z herbatników,  co upraszcza i przyspiesza jego wykonanie. Masa również nieskomplikowana w przygotowaniu,  wszystkie składniki, w określonej przepisem kolejności  po prostu miesza się(...)śmietankę i mieszamy już tylko szpatułką lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową przelewamy na spód z ciasteczek  i wkładamy ciasto do piekarnika, do temperatury 180 stopni.  Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni  i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie serniczek wyciągamy i polewamy polewą śmietanową - rozsamrowujemy ją łyżką równomiernie po powierzchni. Ponownie wkładamy ciasto

Kronika Piekarnika
Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy 161

Makowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego

nietadieta
Kruche ciasto - przepis podstawowy 198

rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła(...)ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 5 - (z przepisu Napoleonki ) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto Czekoladowe: Kruche ciasto

Mama Gotuje
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 180

strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto:   2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży(...)oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy

Miksturownik
CIASTO KRÓWKA, KAJMAKOWE 97

podwójnej porcji, podanej w linku powyżej.  Połączenie ciasta miodowego z kremem śmietanowym, kajmakiem i migdałami- mniam, pychotka 😋😋 Do tego ciasta potrzebujemy 2 identycznych blaszek, moje są ciemne i mają wym. 33,5x22,5cm. Gdy nie mamy dwóch, musimy piec w jednej, wyjmując wcześniej lekko przestudzone, upieczone ciasto. Składniki: ciasto: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 1/3 szklanki* cukru(...)składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy jednolite ciasto. Masę dzielimy na 2 równe części. Każdą rozprowadzamy na dnie blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.  Blaty pieczemy pojedynczo. Do piekarnika nagrzanego do 180° wstawiamy pierwszą z blaszek i pieczemy ok. 11 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia, a do piekarnika wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową 115

kajmak osładza ten uroczysty wypiek. Nie potrafię piec tortów zapierających dech w piersiach. Pięknych, elegancko ozdobionych, prawie jak z obrazka. Powoli dopiero nabieram wprawy w tortowych tworach. Nie jestem zwolenniczką kolorowych barwników, sztucznych mas, lukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne(...)piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C.  Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek

Raj dla Podniebienia
Chleb. Domowy 171

godziny, i możemy cieszyć się świeżym pieczywem. Przepis znalazłam w Bag brød - książce, którą niedawno nabyłam drogą kupna, a której opierałam się kilka miesięcy. Z racji tego, że nie piekę chleba i bułek zbyt często, wydawało mi się, że kolejna pozycja o tym traktująca jest mi absolutnie zbędna. I pewnie tak właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę(...)resztę mleka, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bochenki opędzlować wodą. Piec w 220 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 279

   Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na ol eju  i wyszła bardzo smaczna i baaardzo

Smaczne Zdrowe
Wegańskie ciasteczka kokosowe + darmowy eBook 150

Dodajemy orzechy. Ciasto ma mieć zwartą konsystencję i nie powinno się „sypać”. Jeśli nasze jest za słabo spójne, dodajmy troszkę oleju. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w dłoniach, po czym przekładamy na folię spożywczą, przykładamy drugim arkuszem folii i wałkujemy na grubość ok 6/7 mm. Wycinamy foremką ciasteczka i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy(...)trakcie pieczenia obróćcie blaszkę, tak jak ja to musiałam zrobić ;) Gotowe ciasteczka wyciągamy z piekarnika, ale nie przekładamy do momentu aż nie ostygną. Są bardzo miękkie i kruche, więc z ciepłymi trzeba naprawdę uważać ;) Jak już wyżej wspominałam- mam dla Was coś jeszcze... Nie ten jeden jedyny przepis, ale cały darmowy e-Book z przepisami wegańskimi, bez laktozy

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek tiramisu 207

wygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)kakao 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę czekoladową (zostawiamy trochę tak około 4 łyżki ), na masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka).  2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki

kruche babeczki
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 39

można było pokombinować, żeby nie przekombinować i postanowiłam dodać do surówki por zamiast cebulę. Wyszło naprawdę fajnie, surówka smakuje tak samo dobrze jak ta klasyczna. U nas oczywiście bez kminku, nie jesteśmy fanami. Chociaż może następnym razem dodam kminek mielony, który nie będzie tak bardzo wyczuwalny jak ziarna. Może tylko z ziarnami mamy problem? No może. Przed nami weekend(...)zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce kucharskiej „Chleb

Kardamonovy
Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT! 76

Nie jestem w stanie opisać Wam słowami jak genialny jest to przepis! Jest niezwykle prosty, zawsze wychodzi i zawiera niewielką ilość drożdży. Pizza wychodzi lekko puszysta

Be Fit Be Strong
Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie 75

syczuański charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku, więc będzie wyjątkowym dodatkiem do truskawek. Składniki CIASTO NA PLACKI (PANCAKES) 200 ml kefiru 2 jaja 150 -180 g mąki 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smarowania patelni 1 łyżeczka proszku do pieczenia TRUSKAWKI 500 g truskawek 30 g miodu 10 ml wody z kwiatów pomarańczy ( i/lub 10 ml soku(...)syczuańskiego Do podania jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie CIASTO W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy truskawki. TRUSKAWKI Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, z gałązek tymianku obrywamy liski. W dużej misce mieszamy miód z wodą z kwiatów pomarańczy i/lub sokiem z limonki. Tryskawki, bez szypułek kroimy na kawałki, dodajemy do miski

Tajemnice Smaku
Orzechowiec 100

Tegoroczny maj nie sprzyja robieniu lekkich, orzeźwiających ciast. Zamiast nich chętnie jemy cięższe ciasta przekładane masami. Jednym z nich jest właśnie orzechowiec , na którego przepis dzisiaj Wam przedstawiamy. Po słodkie miodowe ciasto z karmelizowanymi orzechami oraz kremem budyniowym chętnie sięga się, gdy za oknem deszcz i zimno. Przerwa na kawałek sycącego orzechowca była także miłym akcentem pracowitego dnia, który Bartkowi(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Miodowe ciasto: Na blat przesiać mąkę, wymieszać ją z sodą oraz cukrem. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. W środku zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka oraz wlać miód. Zagnieść ciasto, następnie podzielić je na trzy równe części, każdą z nich rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy (np. 25/25

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania