ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1540/2544)

Brownie z buraków i awokado (ciasto czekoladowe paleo) 187

zawartości wody może się okazać, że musisz dodać nieco więcej mąki kokosowej – ciasto ma być dość gęste. Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Dodaj sodę, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki. Piecz w 170°C przez około 30 minut (aż do suchego patyczka). Ciasto czekoladowe paleo z buraków i awokado ma być w założeniu dość wilgotne, więc nie oczekuj(...)tylko 3 i powinny dać się łatwo zastąpić żelatyną miksturą z siemienia lnianego (zobacz więce: Zamiast jajek ). PaleoSMAK Smacznego! Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie AIP (bez alergenów) Brownie z kiszoną kapustą Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo? Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany

PaleoSMAK
Wolnowar czy multicooker 95

czasu i temperatury. Główne funkcje to: powolne gotowanie (wolnowar z dwoma ustawieniami temperatury i podtrzymywaniem ciepła, tak jak we wszystkich wolnowarch marki Crock-Pot) gotowanie na parze (parowar) pieczenie m.in. ciast (mini piekarnik) smażenie, także saute i w głębokim tłuszczu, dla mnie to świetny sprzęt m.in. do smażenia pączków ponieważ mogę precyzyjnie ustawić temperaturę tłuszczu gotowanie m.in. zupy, curry(...)pozwala upiec całego kurczaka lub kaczkę, przygotować potężną porcję bigosu lub powideł. W przypadku pieczenia dużych kawałków mięsa jest znacznie wygodniejsza niż misy okrągłe. Prostokątny kształt ułatwia tez ustawienie sprzętu na kuchennym blacie, a boczne uchwyty pozwalają bezpiecznie przenosić misę wraz z zawartością, bez obaw, że się poparzymy. Zaletą jest możliwość mycia misy i pokrywy w zmywarce. Zakres

Cztery Fajery
Truskawkowa Pianka 133

szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu(...)gorącej wody cukier puder do posypania WYKONANIE: biszkopt bez dziurek    masa mascarpone   biszkopt z dziurkami+ galaretka truskawkowa ( tężejącą wlewamy do dziurek ( p.s mi stężała szybko dlatego brak foty, bo musialam szybko działać, :D ) dziurki z galaretką nakrywamy wyciętymi biszkoptami i posypujemy cukrem pudrem Ciasto warto schłodzic przed podaniem ok. 3 godziny Smacznego! p { margin-bottom

Domowe ciasta
Sernik z pomarańczami 187

przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest bez kruchego spodu(...)pieczenia 50 ml soku z pomarańczy sól 1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką cukier puder masło + mąka do obsypania foremki *250 ml Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki migdałowe 78

zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania używamy mleka migdałowego zamiast krowiego, a ja do ciasta dodałam jeszcze poduszonego banana, który smakowo pasuje do pozostałych składników. Przygotowanie takich placków jest banalnie proste. Jeżeli ktoś nie posiada miksera to bez problemu może też sobie placuszki migdałowe zrobić. W takim przypadku najpierw dokładnie rózgą kuchenną należy roztrzepać jajka(...)banan 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych 2-3 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placuszków migdałowych: Banana obrać i podusić widelcem. Do garnka lub większej miski wbić jajka, wlać mleko, dodać proszek do pieczenia, płatki migdałowe, cukier puder. Całość zmiksować mikserem na wolnych obrotach

Danka Pichci
Pieczony omlet z truskawkami 212

kakao i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy mleczno żółtkowej. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszać do połączenia składników.  Silikonową foremkę (u mnie 20x20cm) lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować olejem (aby omlet nie przywarł), przelać do niej masę, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec 20 minut w 180 stopniach. Porady(...)osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia i mąki bezglutenowej (np. ryżowej) jeżeli zdecydujecie się na mąkę owsianą możecie ją łatwo uzyskać poprzez zmielenie płatków owsianych osoby z nietolerancją laktozy powinny użyć mleka bez laktozy lub roślinnego kakao można zastąpić również karobem Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 337

szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt * żółtko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * drobny cukier – 1 szkl * cukier ze skórką(...)BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier i cukier ze skórką cytrynową. Pojedynczo dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Ostra na Słodko
Malinowa chmurka w pucharku – prosty przepis 48

Przepis na kultową malinową chmurkę, ale w formie małego pucharku! Pyszne połączenie malin, galaretki, bitej śmietany z mascarpone i bezy. Zobacz ten banalnie prosty i niezwykle

Via Gusto
Dyniowo-pomarańczowe mini pączki z ricotty (pączki bez drożdży) 67

dyniowo-pomarańczowe pączusie z ricotty. Przyrządzicie je ekspresowo, ponieważ nie zawierają drożdży i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Polecam! Przepis przygotowałam na bazie receptury Magdy Rączki. Oryginał znajdziecie tu —>KLIK. 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g ricotty 100 g pure z dyni 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego(...)dwóch łyżeczek (można lekko natłuścić je olejem) nabieramy porcje ciasta i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Pączki smażymy, aż będą rumiane z każdej strony (około 5 minut na porcję). Jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i skórką z pomarańczy. Smacznego :) Artykuł Dyniowo-pomarańczowe mini pączki z ricotty (pączki bez drożdży) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 90

drożdżami i zagnieść ciasto. Im krócej i szybciej siekamy składniki, a później także zagniatamy ciasto, tym lepiej. Gotowe ciasto wałkuję, wykładam na blaszce do pieczenia i przekładam jabłkami. Piekę na złoty kolor w piekarniku z funkcją góra dół. Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem. Mam nadzieję, iż poniższy przepis na szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym trafi(...)ciastem. Szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym piec przez 55 minut do godziny. Upieczoną szarlotkę wystudzić i kiedy zimna oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka Warto wiedzieć robiąc szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym. Szarlotkę piekłam z formie do pieczenia o wymiarach 24 na 37 centymetra. Przed ułożeniem ciasta w formie, wysmarowałam ją odrobinę tłuszczem i pokryłam papierem do pieczenia. W cieście

MeCooks
Drożdżówka z kremem czekoladowym lub dżemem 78

przepisu są pyszne w smaku, miękkie i pachnące. Możesz nadziać je tak jak lubisz najbardziej: Nutellą, kremem czekoladowym lub ulubionym dżemem bądź marmoladą. Można przygotować i zjeść je nawet bez nadzienia, polecam zrobić też kilka w takiej wersji. Zazwyczaj przygotowuje się drożdżówki z białej mąki, w poniższym przepisie łączymy mąkę pszenną z żytnią mąką – to mój trik(...)Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 260 kcal Domowe drożdżówki z mąki pszenno – żytniej. Puszyste, słodkie drożdżówki nadziane kremem czekoladowym i owocowym dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA DROŻDŻÓWKI 650 g mąki pszennej (lub mieszanki mąki pszennej i żytniej) 300 ml ciepłego mleka

ProstePesto.pl
TORCIK Z KREMEM MIODOWWO - TRUSKAWKOWYM 80

Biszkopt chałwowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy czekoladowo - waniliowej Krem miodowo truskawkowy: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4-5 łyżeczek kremu o smaku miodowo truskawkowym Dodatkowo: garść płatków(...)wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę -  lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę czekoladowo - waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24

Ciastka - domowe słodkości
Baletki z makiem, nadziane nutellą. 93

ubitej bezy dodać żółtka, ubić. Następnie powoli wsypywać przesianą mąkę po łyżce i delikatnie mieszać szpatułką.  Blaszkę wyłożyć papierem, albo użyć maty silikonowej takiej jak do makaroników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 1 cm. i wyciskać porcje, nieduże krążki, a następnie po wierzchu posypać suchym makiem/ Ważne jest aby całe ciasto wykorzystać(...)ponieważ po czasie jak upiecze się pierwsza porcja ciasto już będzie wodniste i ciasteczka nie urosną tylko będą się rozlewać. Dlatego ważne jest aby wszystkie upiec na raz. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 10-15 minut. do lekkiego zezłocenia.  Po przestygnięciu przekładać kremem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynowo - migdałowe ciasto Madera 81

wepchaną pomiędzy inne na długi czas.. Szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, przekładane masą wiśniową. Zanim go znalazłam,  wzrok mój padł na przepis pt "Madera". Nie powstrzymałam się. Zamiast czekolady - cytryna. Zamiast wisienek - cytryna. Ogółem całe to ciasto, to cytrynowa, puszysta, delikatna kompozycja. Nie żałuję zmiany koncepcji. Upieczone bez okazji, po prostu z potrzeby przetestowania odnalezionej receptury. Wysłałam(...)Czas cytrusów eksploatowania na wszystkie sposoby. W herbatkach, grzańcach.. Ja proponuję kawałek tego wypieczonego cytrusa do zwykłej, czarnej herbaty. Nie słodźcie jej. Ciasto jest bardzo słodziutkie. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 180 gram masła 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jajka

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z mascarpone 108

Sernik na zimno z mascarpone Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik

Cztery Fajery
Cytrynowa babka na oleju 93

piecze się babki w piekarniku. Babka jest smaczna sama w sobie, więc nie wymaga przekładania lub dekorowania kremami czy polewami. Ja ją delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek (średniej wielkości) 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowy i ucierałam kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny

Waniliowe Improwizacje
Pijana kostka 95

Pijana kostka to przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody(...)likieru amaretto krem ajerkoniakowy: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem

Bon appetit mon amie
CHLEB NOCNY BEZ ZAGNIATANIA 87

najważniejsze jest dziecinnie prosty, bez użycia miksera, bez wysiłku. Mimo,że na samej pszennej mące to i tak na plus bo bez użycia konserwantów, sztucznych spulchniaczy.    Wieczorem wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Rano formujemy chlebek, pieczemy i mamy świeże pieczywo na śniadanie.   Składniki: 450 g mąki(...)suchej miski wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże - dolać letnią wodę i wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią bądź szczelną pokrywką i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano wyjąć ciasto na blat obsypany mąką, uformować na kształt bochenka, polać olejem, przykryć folią i zostawić na ok 30 min . W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st C , wstawić do niego naczynie

Niespełnione zdolności kulinarne
Przepis z maminego zeszytu- ciasteczka orzechowe z lukrem żółtkowym 195

Stary przepis jeszcze od moich dziadków .Ciastka nie są skomplikowane a fajnie się je robi . przygotowanie ciasta orzechowego blaszka 24 na 24 20 dag margaryny 14

Moje Wyroby
Muffinki z masą krówkową 132

szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl. mąki pszennej 100 g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 250 ml mleka 125 ml oleju około 1/4 – 1/3 puszki kajmaku Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy(...)roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy. Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Domowe bajgle 131

dobrze połączone, bez śladów surowej mąki w masie. Odrywamy mały kawałek ciasta i delikatnie rozciągamy go między palcami aż stanie się tak cienkie, że prawie przeźroczyste. Jeśli ciasto jest suche i rwie się dodajemy odrobinę wody i ugniatamy kolejne kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki i jeszcze raz ugniatamy masę. Tworzymy bajgle: Ciasto dzielimy(...)125g kawałki by uzyskać standardowe bajgle. Można oczywiście zrobić mniejsze. Z ciasta formujemy kulki, następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy 2 blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Smarujemy je odrobiną oleju. Bierzemy kulkę ciasta i przekłuwamy jej środek kciukiem. Ciasto delikatnie rozciągamy tworząc otwór o średnicy ok 2,5-3cm. Możemy również uformować

Mostek w kuchni
Ciasteczka maślane 155

masło. Wyrobić malakserem lub robotem ręcznym na jednolitą masę. Kiedy składniki ciasta połączą się, dodać zółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiać przez kolejnych kilka sekund po czym wyjąć z miski, przełożyć do rękawa cukierniczego . Na koniec rękawa nałożyć końcówkę z szerokim wyjściem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia po czym na papier wyciskać dowolnej wielkości ciasta, pozostawiając w środku małą

mecooks
Ciasto owsiane z borówkami (wegańskie, bezglutenowe) 163

Pyszne, lekkie i puszyste ciasto owsiane, słodzone syropem daktylowym i suszonymi owocami. Delikatne i mięciutkie dzięki dodatkowi Muszynianki, poza tym bardzo proste do przygotowania, więc jeszcze

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka Donaty 149

ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę, budyń w proszku, śmietanę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy ciastka o średnicy około 8 mm, a następnie korkiem/naparstkiem mniejszy okrąg. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczeniaPieczemy przez około 15-18 minut do zrumienienia brzegów. 3. Czekolady,  osobno ! roztapiamy

Gotowanie...to proste !
Gofry idealne - przepis podstawowy + kilka rad 1974

razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).  Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc(...)cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.  Kilka uniwersalnych wskazówek: - Składniki powinny być w temperaturze pokojowej - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego się nie obejdzie, aby wyczuć swoją gofrownicę, więc warto przygotować próbną, gofrową partię.  Te idealne powinny być lekko rumiane

Di gotuje
Pizza ” Valencia „ 182

minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi(...)innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu ( grzałki góra i dół ) . Pieczemy do momentu , aż brzegi lekko zaczną brązowieć . Gotowe , podajemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pizza ” Valencia „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem 158

kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki) i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h.  Po upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Sernik Bounty (bezglutenowy) 235

Zapraszam na smaczny sernik kokosowy. Będzie on idealny na weekend do kawki. Sernik jest bez glutenu. Polecam Składniki: 500 g twarogu półtłustego 250 g ricotty 1 puszka mleczka kokosowego (400g) 3/4 szkl cukru pudru 3 jajka 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania 1 gorzka czekolada tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy(...)serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciast chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Posypujemy wiórkami

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KRUCHE CIASTECZKA Z LUKREM 136

wanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do   lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około

Słodkie zapomnienie
SZARLOTKA SYPANA 140

   Banalnie prosta i obłędnie pyszna. Najprostsza i nasmaczniejsza szarlotka na świecie, tak orzekła cała Rodzinka i w pełni się z nimi zgadzam. To także

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe gofry bez zbóż i cukru - low carb 141

bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie -  gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik  1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu.  Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza.  Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego

Marta próbuje
Ciasto czekoladowe z serem 224

przygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach. W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser. Składniki: (forma(...)wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm) Ciasto: 7 jajek (L) 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 1 szklanka mąki pszennej typ 450 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 1 szklanka cukru pudru 150 ml śmietany 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa

Kuchcik gotuje
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 156

Ważne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki oleju 4 łyżki cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: masło orzechowe100% z kawałkami orzechów ulubione owoce cukier puder Przygotowanie

Fitsweet.me
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 162

łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego 200 g cukru trzcinowego (u mnie zamiennik - erytrytol) Wykonanie:  Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem

Walijskie Pichcenie
ciasto z truskawkami i bezą budyniową 161

Sezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką.  Składniki: 200 g mąki  180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka(...)założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3 zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być) przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30 min - do zarumienienia naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy  do naczynia

Gotowanie z pasją
Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle) 134

domowników nie pozostawi obojętnym. Takie wła ś nie jest ciasto, którym chciałam si ę  z Wami podzielić. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem ricotty, dzięki której ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle fragole potesse essere cosi' gustosa.  Per realizzare il plumcake(...)pszennej   150 g truskawek 100 g cukru trzcinowego 20 g migdałów w płatkach 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja **** INGREDIENTI 200 g di ricotta 200 g di farina 150 g di fragole 100 g di zucchero di canna 20 g di mandorle a lamelle 1 bacca di vaniglia 2 cucchiaini

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka ryżowe 260

mąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu pół kostki masła 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie szczypta kurkumy Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
BROWNIE CZY NIE BROWNIE 141

jest to powszechne i nikogo nie dziwi, może z wyjątkiem mnie , bo nadal nie mogę w to uwierzyć, jak ciasto może być bez mąki, ba i to jeszcze z czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki:  puszka czerwonej fasoli  2 jajka  1 banan 1,5 płaskiej(...)Sposób przyrządzenia:  Fasolę opłukać, wysuszyć na sitku. Bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać banana, kakao, jajka, miód, olej i jeszcze raz zblendować. Przełożyć do małej keksóki i piec ok. 50 min w 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Wymieszać. Polać ciasto, udekorować truskawkami .   SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Muffinki marchewkowe z figami 163

Składniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 250 g marchwi, 2 jajka, 90

Państwo Wojtczuk gotują
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 204

Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła.  Blaty piecz około 25 minut w 200*C.  Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około 15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mus jabłkowy

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy) 127

samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze. Składniki: na spód(...)cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto.  Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem

Kuchnia Ellie
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 177

które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które(...)szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych  bakalii (mieszamy

I tu będę miała takie te
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 144

Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je połową płatków, a na środku (zostawiając

Mienta blog
orzechowe ciasto 137

równej wielkości. Ciasto rozprowadzać na papierze do pieczenia ,wtedy łatwiej włożyć do formy. Polewa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 łyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min. Masa(...)gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego

w mojej kuchni
Krakersy sezamowe 94

Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda(...)Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania