czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste(...)posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Grunt to przepis!U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z obu stron przez kilka minut-2-3 - do czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone(...)jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi i to co kto lubi.....SMACZNEGO
w mojej kuchniJak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory. Ciastka piec w 170 stopniach C około(...)mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowonich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) Przepis ze strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę
charlotte gotujemnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy. Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia domu mojej Babci... Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień Babcia kładła na gorących kręgach jabłka. Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy(...)jabłka Wykonanie: Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty
Walijskie PichcenieZapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu) 750 g tłustego sera, może(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkować (moje było dość klejące, więc starałam się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko
UgotujmyTo.plMamy już wiosnę, ale pogoda niestety nie dopisuje, więc warto sobie umilić dzień jakimś ciastem z owocami. U mnie padło na maliny, więc dzielę się przepisem
Healthy food explorerNo więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do
To co kochamstopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bułki i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Nie rób zbyt wysokich bułek, ładnie wyrastają. Dodatkowo możesz naciąć ich wierzch nożem . Bułki piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut . Upieczone bułki(...)bułek. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb
WegePrzepisdnia tradycją było spożywanie gęsiny. Mam na blogu kilka przepisów na pieczone gęsie udka, a w tym roku zamierzam upiec gęś w całości. Inspiracji szukałam na portalu Przepisy.pl i wiem jedno - będzie pysznie:) A teraz zapraszam na rogale! Rogale marcińskie Składniki (na ok 22sztuki): ciasto półfrancuskie: 20g drożdży 400ml mleka 2 jajka + 1 żółtko 100g cukru(...)miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na do wyrastania na ok godzinę. Następnie ciasto odgazować, uderzając pięścią. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, wyłożyć masło na 2/3 długości, zostawiając wolne brzegi po ok 2cm. Ciasto złożyć 3 razy - zaczynając od części bez masła (jak kartkę papieru), zlepić brzegi. Ciasto odwrócić
Obiad gotowyopadły. Przełożyć do formy. Formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie Biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Formę silikonową w której piekł się biszkopt, wyłożyłam folią spożywczą (ułatwi to późniejszy wyciąganie z formy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów
moj przepis na