mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów
moj przepis napiekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów(...)dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać. Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia
moj przepis nadesery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału. Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)masła POLEWA - klik Herbatniki kruszymy i łączymy z zimnym masłem. Najlepiej rękoma. Wykładamy na tortownicę, której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Dokładnie oblepiamy, zwłaszcza brzegi, aby w trakcie pieczenia sernik nie wypłynął. Pieczemy przez 10 min w 170 stopni na środkowej półce. Żółtka oddzielamy od białek. Otwieramy jogurty, budynie, odmierzamy cukier, olej oraz siekamy śliwki w drobne kawałki
Kuchnia od dwojgaLubicie muffinki? Ja uwielbiam! To takie małe słodkie co nieco, które bardzo cieszy Tym bardziej, jeśli przygotujecie je samodzielnie w domu w zdrowej wersji z sezonowymi
Natka PietruszkiLubicie muffinki? Ja uwielbiam! To takie małe słodkie co nieco, które bardzo cieszy Tym bardziej, jeśli przygotujecie je samodzielnie w domu w zdrowej wersji z sezonowymi
Natka PietruszkiW 2018 roku na blogu pojawiło się wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, słodkości oraz sałatki. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej
My Chcemy JeśćJak co roku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie
mojewypiekiinietylkoKiedy nie mam czasu i energii a w szafkach pustki słodyczowe, robię muffinki. Muffiny dyniowe z serem Zawsze znajdzie się w domu jakiś składnik, z kórego
mecooksKiedy nie mam czasu i energii a w szafkach pustki słodyczowe, robię muffinki. Muffiny dyniowe z serem Zawsze znajdzie się w domu jakiś składnik, z kórego
mecooksJak co roku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie
mojewypiekiinietylkoPierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie
IzabelawkuchniZ okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez
Smaczne Zdrowezajęta, zresztą wciąż jestem :) Na działce wysyp ogórków więc i trzeba je przerabiać do słoików na zimę. Przychodzę do Was dziś z przepisem na ciasto, które zdecydowanie jest na liście moich ulubionych. Jest to ciasto Kawowe Latte z pianką kawową, kremem serkowym i słonecznikiem. Smakuje po prostu obłędnie i nie jest trudne do zrobienia. Osobiście uwielbiam kawę i wszystko(...)Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy i nasączamy lekko kawą. PIANKA KAWOWA W kubeczku rozpuszczamy żelatynę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuotarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta): 5 białek ubitych na sztywną pianę na 500 g maku WYKONANIE: Mak przełóż do garnka i zalej wrząca wodą ponad jego poziom. Gdy woda całkowicie wchłonie mak, można(...)Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do 5-6 dni lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę
Słodko-Słony Świat Ilony