ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1525/2544)

Janek Tym i ciasteczka 207

tymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą(...)była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak

les mirabelles
Ciasteczka migdałowe 190

spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i obtaczać z jednej lub obu stron, według uznania. Układać na blaszce zachowując odstępy. Wypełnić je niedużą ilością konfitury pomarańczowej. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce

Czerwień i błękit
Pierniczki Katarzynki 179

łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie - ja dałam 2 łyżki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy

Gospodyni Miejska
Najlepszy piernik świąteczny 199

umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem, nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem(...)przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia

Praktyczna pl
SĘKACZ REGIONALNY 446

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku ! Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie(...)jajeczka Farmio to prawdziwe swojskie jajka. Przygotowanie sękacza jest pracochłonne,trwa do 3 godzin, ale efekt jest naprawdę wart poświęconej pracy. Zapraszam, specjalnie dla Was dziś fotorelacja  z pieczenia sękacza w moim domu. WAŻNE!! Do pieczenia sękacza należy użyć świezych i najlepiej swojskich składników, jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity

Z Majeczką w kuchni
Ptysie z bitą śmietaną 193

zakamuflować cukrem pudrem ale my lubimy takie bez posypek :) Ciasto: 1/2 margaryny (125 g) 1 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 3 duże jajka szczypta soli W garnku zagotować wodę z  margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie wymieszać i gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi(...)ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach. Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 36 % 1 śnieżka 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 207

spód. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.  Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby mąkę wymieszać z białkami.  Bezę wyłożyć na owoce.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.  Podawać po przestudzeniu

Sto kolorów kuchni
Sernik jogurtowy 168

upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich.  Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt  z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki

Proste Potrawy
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 132

Jako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki

sama złodycz
Ciasto śliwkowe z kruszonką 144

Ciasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :) Składniki: Ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki cukru - 250 g margaryny - 6 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka - 150 g margaryny - 10 łyżek cukru - 8 łyżek mąki pszennej

Zainspirowana w kuchni
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 170

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy

prawdziwe jedzenie
Drożdżówka z rabarbarem 177

zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół łączny czas pieczenia to 40 min  Smacznego

Niezły Młynek
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 234

musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany

W kuchni Karmel-itki
Chleb cebulowy 188

przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.   Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu).   Jeśli chleb od góry zbyt mocno się

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia 150

grudniowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"zaprosiła do pieczenia pysznego orkiszowego chleba z dodatkiem płatków owsianych.  Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen chleba", a orginalny przepis znajdziesz  tutaj . Niestety ominęła mnie okazja upieczenia chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę(...)minut, następnie dodać sól i mieszać na II prędkości przez 2-3 minuty gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24`C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy 3-krotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut  następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy bochenki, które umieszczamy w koszykach do wyrastania. Fermentacja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania