type":"HowToStep","name":"Gofry piec na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej lekko p\u0119dzelkiem z olejem rzepakowym. Pieczemy przez 5 minut, podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy, w innym wypadku gofry wyjd\u0105 gumowe. Po upieczeniu studzimy na kratce.","text":"Gofry piec na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej lekko p\u0119dzelkiem z olejem rzepakowym. Pieczemy przez 5 minut, podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy(...)Deser Trudność: Średnie Porcje 10 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 320 kcal Doskonałe maślankowe gofry: puszyste i chrupiące jednocześnie. Ulubiony przepis na wakacyjne gofry ze słodką śmietanką i owocami lata. Składniki: CIASTO GOFROWE 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
ProstePesto.plCaprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta Caprese Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady(...)powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietazamiennie można dodać np. 2 łyżeczki cukru wanilinowego) 1 płat/opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie wersja XL) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) Płat ciasta rozwijamy i kroimy na duże kwadraty (nie musi być idealnie, przy zlepianiu można to wyrównać). W górnym rogu każdego robimy po 3 małe nacięcia. Do miski przekładamy twaróg(...)się na boki i jest go w każdym rożku naprawdę dużo), przykrywamy drugą połową z nacięciami i zlepiamy w dłoniach rogi tworząc rożki. Każdy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Brzegi rożków dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Rożki smarujemy białkiem. A na koniec posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy
Słodkie okruszkiWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naPain d'epices, francuski chleb z miodem i przyprawami, idealny na świąteczny st ó ł jako dodatek do wigilijnego ś ledzia lub sa ł
La grande e la piccola cuocazrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone(...)sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3
Moje domowe kucharzenietruskawki, to trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków. Miałam mieć dla Was 2 nowe truskawkowe ciasta ( pojawiły się już na blogu TUTAJ i TUTAJ ), ale ostatni weekend znów truskawki zagościły na stole! Tak więc dziś zapraszam na przepyszną Truskawkowy Puszek – ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką. Po sezonie możecie dodać też inne owoce(...)mleczko! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 24x 30 ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka – 4 łyżki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY: * mleko- 1 l * budyń śmietankowy bez cukru – 120 g * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * masło – 200 g PIANKA TRUSKAWKOWA: * truskawki – 400 g * cukier – 0,5 szkl * śmietana
Ostra na Słodkofont-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy
Domowe ciasta