ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1463/2544)

Tarta szpinakowa z serkiem topionym 136

Kruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie(...)komponować się doskonale.   Składniki na okrągłą  formę 26 cm Ciasto kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii   Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo

Wanilia i Kardamon
Sernik z białą czekoladą i słonymi orzeszkami 106

spróbowanie. Nic tak nie cieszy jak pusta blaszka po cieście znikającym w niemal ekspresowym tempie ;) Składniki na blaszkę o śr 26cm Kruche ciasto: 200g maślanych herbatników 120g roztopionego masła ½ szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych Sernik: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 2 tabliczki(...)kajmaku z puszki Orzeszki pistacjowe lub ziemne solone do dekoracji Maliny liofilizowane do dekoracji Sposób przygotowania: Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i dociskamy. Schładzamy w lodówce min 1h. Na dół piekarnika wkładamy wyższą blaszkę z wyposażenia, nalewamy 2 szklanki wody i nagrzewamy do 180°C. Jajka ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi (bez glutenu, wegańskie) 97

składniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych, zwartych ciastek o grubości około centymetra. Ciastka nie rosną(...)dużych odległościach od siebie. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC, piec około 14 – 17 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawić przez kilka minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego! The post Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi (bez glutenu, wegańskie) appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Bułeczki dyniowe z cynamonem. Proste i super puszyste 148

bez nich też oczywiście przygotujecie ciasto drożdżowe. Jednak odkąd kilka lat temu kupiłam mikser planetarny moje ciasta drożdżowe wskoczyły na wyższy poziom. Zagniatanie nawet luźniejszych w konsystencji ciast nie jest żadnym problemem. Ja jestem naprawdę słabosilna w rękach i moje ciasta nigdy nie były takie, jak mojej mamy czy babci. Robot/mikser jest więc wybawieniem dla ludzi bez bicepsów(...)pyszne słodkości znajdziesz w zakładce CIASTA Odpowiedni czas wyrastania . Ciasto drożdżowe do najszybszych w przygotowaniu nie należy. Wiem, że może Was korcić, żeby skrócić albo w ogóle pominąć wyrastanie ciasta, ale bez tego, idealnie puszyste ciasto drożdżowe nie ma prawa się udać. Na pierwsze wyrastanie po wyrobieniu ciasta najczęściej trzeba liczyć ok. godziny. Ciasto powinno podwoić wtedy objętość. Drugie

Na-talerzu.pl
Niesamowity torcik naleśnikowy z masą z kaszy manny i sera 89

otworzyli oczęta. Usmażyłam mega proste placki, do tego dodałam puszystą masę i uwieńczeniem to polewą czekoladową i orzeszkami w karmelu. Składniki na ciasto 3 jajka 4 łyżki mąki 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżka roztopionego masła Składniki na masę 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny(...)wiaderka 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na polewę 1/2 szkl. śmietany 30 % 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Opcjonalnie – 3/4 szklanki orzeszków ziemnych bez soli i 2 łyżki miodu. Krok po Kroku 1 Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tort urodzinowy z marcepanem kremem z marakui i śmietaną 127

Dzisiaj mój małżonek obchodzi urodziny. Wczoraj od samego rana przygotowywałam urodzinowy tort marcepanowy. Gotowałam krem z marakui, malinowy dżem, piekłam biszkopt i wałkowałam niebieski marcepan do dekoracji. Jestem bardzo zadowolona z tego tortu. Jest delikatnie słodki, mocno owocowy z wyczuwalną nutą marcepanu. Tort z marcepanem to popularny tort w Szwecji. W zależności od okazji można go przygotować z zielonym marcepanem(...)Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką. przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu wytnij koło o tej samej średnicy so tortownica. Brzegi formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudź w formie. Ostudzony, rozkrój

codojedzenia
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 112

sitko, ponownie zostawić na 15-20 minut, żeby sok odkapał. Pianka z bezy: Białka schłodzić w lodówce, następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier puder, dalej ubijając. Gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, wlać łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć za pomocą wałka do natłuszczonej formy(...)tarty, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C (z termoobiegiem), piec na złoty kolor ok. 10 minut. Odsączone owoce wymieszać z bułką tartą, rozłożyć równomiernie na upieczonym cieście. Na górę wyłożyć ubite białka. Tartę jabłkowo-rabarbarową wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C ( z termoobiegiem ), piec

niecodziennikpary
Chleb orkiszowy z ziarnami łyżką mieszany 128

pieczenia wysmarować olejem i obsypać bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch foremek. możemy posypać na wierzchu dodatkowo ziarnami. Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia ok 15 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 stopni. Wkładamy wyrośnięte chlebki pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut(...)foremek i studzimy na kratce. Można włożyć chlebki jeszcze na ok 5-10 minut bez foremek do piekarnika aby spód chlebków był chrupiący. Piekłam na drugim poziomie od dołu piekarnika. Jeżeli chlebek od góry się za bardzo przypieka to można przykryć papierem do pieczenia. Smacznego

Andzia Pichci
Sernik z cynamonem 129

cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz pierwszy sernik w życiu. Łatwy przepis na sernik(...)wyjmiecie je prosto z lodówki, sernik będzie wyśmienity. Sernik z cynamonem był pierwszym, który upiekłam i nadal często piekę. Sernik z cynamonem - Cztery Fajery Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosty Świąteczny Piernik z Miodem 120

dużych jajek 300g płynnego, naturalnego miodu 220g masła – roztopionego i ostygniętego 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 150g cukru pudru Diamant 2 łyżki kakao bez cukru 250g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki zmielonego cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką. 2. Jajka wbić do czystej, suchej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać

Mała Cukierenka
Fit gofry jaglane 228

użyłam skyr)) 1 banan 1 jajko 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka erytrytolu lub miodu ((można pominąć)) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Banana rozgnieć widelcem w miseczce i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlewaj ciasto na rozgrzaną, posmarowaną olejem gofrownicę i piecz kilka minut (w zależności od gofrownicy). Studź gofry na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze

Przepisy na widelcu
Proste ciasto czekoladowe 799

Bez żadnych kremów, owoców czy bakalii, takie ot zwyczajne, aczkolwiek bardzo smaczne i proste ciasto czekoladowe. Odpowiednio słodkie, odpowiednio wilgotne i odpowiednio czekoladowe. Za jego 'czekoladowość' odpowiada tylko kakao (nie zawiera tabliczki czekolady), które dodatkowo podkręcone zostało nutą wanilii i szczyptą soli. 3 jajka 170 g mąki tortowej 150 g masła 125 g cukru 125 ml mleka(...)kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia szczypta soli Mleko z masłem podgrzewać (nie zagotować!) w rondelku, aż masło się roztopi, ostudzić. Jajka ubić z cukrem, wlać mieszankę mleczną, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Składniki suche wymieszać ze sobą i przesiać do składników mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do keksówki silikonowej (lub innej

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa Kubanka 382

gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami. Mąkę przesiewamy z kakao, dosypujemy po odrobinie do biszkoptu i cały czas, ręcznie przy pomocy szpatułki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i studzimy biszkopt spodem do góry. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem, drugą połowę mieszamy z mąkami i żółtkami. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut 123

masę herbatnikową, na to łyżeczka masy orzechowej i łyżka sera, tak postępuję z resztą foremek. Wypełniam foremki prawie po brzegi, serniczki raczej nie urosną. Piekę 25 minut w temp. 170 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Zostawiam do całkowitego wystudzenia, dopiero potem wyjmuję z foremek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający(...)Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 217

formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do serka(...)lodówki. Rada: Tarta wyciągnięta prosto z lodówki jest dość twarda, ale wystarczy, że postoi ok.30 min w temp. pokojowej, a masa zmięknie.  Ciasto po wyciągnięciu z lodówki można posypać cukrem pudrem, choć i bez tego ciasto jest słodkie 😉 P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
ŚNIADANIOWE PLACKI BUDYNIOWE 134

konfiturą   Stovit . Jednak równie dobrze będą smakowały z każdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub  bez żadnych dodatków :) Składniki na około 25 placków: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * szczypta soli * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki budyniu waniliowego * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 4 łyżki jogurtu naturalnego * olej lub olej kokosowy do smażenia(...)Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym

Zrób to smacznie
CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASŁEM ORZECHOWYM, NUTELLĄ I BANANEM 573

słonego masła orzechowe z nutellą i słodkim bananem. Składniki (9-11 szt.): opakowanie ciasta francuskiego około ½ słoiczka nutelli około 8 łyżek masła orzechowego z orzechami lub bez 1 mały dojrzały banan Wykonanie: ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy najpierw masłem orzechowym ( ja użyłam domowego z orzechami) następnie nakładamy warstwę nutelli ( ja nakładałam co któreś miejsce i rozsmarowywałam) na koniec wzdłuż(...)cienkie plasterki ( najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie sczerniał) i zwijamy jak roladę, następnie kroimy na grube plastry które umieszczamy w foremce na muffiny wcześniej wysmarowanej masłem pieczemy na złoty kolor   około 15 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Tort z masłaem orzechowym 192

ciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu(...)tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego  50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów)  Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło  łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem

Kuba Gotuje
Drożdżowe ślimaczki z szynką 434

równe porcje. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty o grubości 1 cm.Wymieszaj pietruszkę z masłem i czosnkiem. Każdy prostokąt posmaruj czosnkowo- pietruszkowym masłem, następnie rozmieść równomiernie szynkę. Posmaruj szynkę musztardą i zakończ plastrami sera cheddar i startą mozzarella. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebne są dwie(...)blachy. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Piekąc ślimaczki na termoobiegu możesz piec dwie blachy na raz. Podczas pieczenia bez termoobiegu wstaw drugą blaszkę do lodówki. Piecz ślimaczki na złoty kolor przez około 12 minut. Wyjmij i podawaj ciepłe lub letnie. The post Drożdżowe ślimaczki

codojedzenia
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe. 195

obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka*  mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy ( opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH(...)inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 140

kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki sosu Hoisin  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego  1 szklanka wody  1 cebula  1 łyżka masła  pieprz, szczypta kolendry(...)smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut

Mango Papaja
Pączki jogurtowe 175

prawda nie wyszły tak piękne jak tutaj ,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia. 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej(...)smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Tort z masłaem orzechowym 142

ciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu(...)tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego  50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów)  Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło  łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem

Kuba Gotuje
Rolada Kukułka 161

masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu.  Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować go na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10-12 minut w temp. 170stC. Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku

Obiad gotowy
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 156

większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury(...)borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej

Di gotuje
Ule kokosowe z masa kajmakową 221

Przepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę

Domowa cukiernia Ewy
Chleb z kaszą jęczmienną 153

blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut(...)nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 9065

bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego  50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia  1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę  obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż(...)pół. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pieczarki i zwinąć.Pokroić na kawałki, posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Tort bezowy z owocami leśnymi 176

lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 250 mascarpone(...)pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując

Kuchnia bezglutenowa
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 137

mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem.  Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź.  Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę(...)pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę.  Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek

Kukuleczki
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 129

ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem(...)delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku

Ogrodnik w podróży
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 188

lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni(...)minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything ( Universal Dough) The post Domowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 102

dużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką(...)Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką. Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku.  Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.  Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam

Kulinarne Fantazje Marioli
Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread 226

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec

karmelowy
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 161

Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy. 235

Święto Trzech Króli, na stół nie zawita tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało

Słodkie okruszki
Piernik staropolski 173

dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć

Wrzosowa Polana
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 207

będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi(...)wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można je lekko docisnąć kuchenną rękawicą. Po wylepieniu foremek wkładamy

Karo in the Kitchen
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 180

godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz(...)trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy piekarnik

Wypieki Rene
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 183

powstała sycąca zupa i te oto babeczki.  Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa.  Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka(...)czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 144

rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując(...)kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem

Pychotkaaa
Maślane ciasto wszystko jedno 139

łatwo się je robi.  A takie przepisy lubicie najbardziej, prawda? Dlaczego wszystko jedno? Bo smakuje wspaniale wszystko jedno z czym! Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę. Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko zechcecie. Zawsze smakuje(...)przepis? :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 82% (200 gramów) 4 całe jajka 1 cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce (u mnie 1 kg jabłek) Wykonanie: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.  W misie miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę

Garniec Magalie
Placuszki z jagodami goji 135

pszennych firmy Kupiec 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła 2 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki) 2 łyżki sera białego Emilka garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl Sposób przygotowania: Jajko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około(...)smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekspresowy mazurek bez dodatku cukru 133

syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wystudzony spód smarujemy dżemem i przykrywamy

Mienta blog
Muffinki z miętą i brzoskwiniami 97

pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru mokre 100 ml śmietany 18% 125 g masła 2 jajka 2 brzoskwinie kilka listków mięty (dodałam z 4 duże) Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku, odstawić by ostygło. W tym czasie suche składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia i cukier) połączyć(...)sobą. W oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

pink envelope
Szarlotka sypana 223

Pyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc przepis na szarlotkę został szybko wykorzystany. składniki: 1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki(...)obranych ze skórki jabłek 150 g zimnego masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 4 łyżki  cukru waniliowego cynamon (jeśli ktoś lubi) Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych

Monia miesza i gotuje
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 157

mogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru(...)kakao 3 jajka 5 łyżek kremu kasztanowego kilka upieczonych i pokruszonych kasztanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy

GRUBY WAŁEK
Maślane bułeczki 128

około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.  Podane składniki na około 13 bułeczek Przepis pochodzi ze stronki tutaj

Krakowskie smaki Ani
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 160

razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera

Zdrowie na języku :P
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 153

jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i  ścianek naczynia. Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Równomiernie posmarować dżemem(...)boku i pokroić na mniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe. Ciasto jest niezwykle wilgotne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka bakaliowa 135

Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.    Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy na rozwałkowanym placku.    Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Bakalie zapakowane(...)sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się.    Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy 35-40 minut. Babka pięknie upieczona.    Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
800. Kakaowe yorkshire puddings. 138

wstecz, przeglądając stare posty widzę jak dużo się zmieniło. Ja, blog. Wszystko. Ruszyłam do przodu... to najważniejsze. A dzisiaj chciałam wam tylko podziękować, bo to wy tu zaglądacie i bez was nie było by tego miejsca ;)  Jeżeli macie jakieś pytania, prośby, to piszcie śmiało ;)  Składniki : 60g mąki 10g kakao  2 jajka  ok.80-100ml mleka cynamon(...)muffinki. W między czasie przesiewamy mąkę z kakao. Dokładnie miksujemy z jajkami, stopniowo dolewając mleka. Pod koniec dodajemy sól. Wyjmujemy dobrze nagrzane foremki i szybko napełniamy je ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Pieczemy ok.25min

More food, love and dreams
Walentynkowe babeczki 113

szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.  Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez

cookpl
Ciasto czekoladowe 201

przeprowadzkę. Nie dość, że po powrocie do domu dadzą wykończonemu studenckim życiem człowiekowi iście wakacyjne jedzenie (niech żyje fasolka szparagowa i młode ziemnaczki!), ma człowiek pod ręką zapas truskawek (bez wychodzenia z domu!), to jeszcze zamiast oddychania spalinami Pewnego Śląskiego Miasta lub Miasta na "S", z Którego Wszyscy Się Śmieją, człowiek może pooddychać spalinami z aromatem kwitnących wszędzie(...)objadać się przez resztę dnia czereśniami. Cierpieć z powodu zjedzenia zbyt dużej ich ilości . Innymi słowy, mam bzika na punkcie nicnierobienia. Z przerwami na jazdę na rowerze i pieczenie ciasta czekoladowego. Najbardziej czekoladowego, jak tylko można sobie wyobrazić. W przeciwieństwie do brownie żadna ciocia ani babcia nie powie, że "to chyba zakalec". Jest wilgotne, miękkie i rozpływające się

Wrzosowa Polana
Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem 171

rewelacyjnie i też tak smakuje. Idealnie nada się nie tylko do kawy, ale również zrobi wrażenie na urodzinach. Ma dosyć romantyczny wygląd, więc sprawdzi się też na walentynki ;-)  Piekłam w formie tortowej o średnicy 26 cm. Można użyć większej, wtedy sernik będzie niższy, ale nie polecam mniejszej, bo sernik z niej wypłynie. SKŁADNIKI Na kruchy spód jagodowy(...)soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić

Passions hobbies life
Pleśniak 85

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu

niecodziennikpary
Pączusie w polewie czekoladowej 179

małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk

prawdziwe jedzenie
KRAKOWSKIE OBWARZANKI 165

wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem.  Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa  do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D  Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru(...)ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h) Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i chwilę zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza.  Dzielimy ciasto na równe części, z każdej z nich formujemy

Marcepanowa kuchnia
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 163

wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania