ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1466/2544)

Babka majonezowa z budyniem 180

jakoś Wielkanoc bez tradycyjnej babki drożdżowej mi się nie widzi:) {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/babkamaj2.jpg","recipeIngredient":["6 jajek\r","1,5 szkl. cukru (da\u0142am czubat\u0105 1 szklank\u0119)\r","3 budynie \u015bmietankowe lub waniliowe\r","1 szkl. m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia(...)cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119 wymieszan\u0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa z budyniem Składniki 6 jajek 1,5 szkl. cukru (dałam

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 188

bez rafinowanego cukru, glutenu, tłuszczów trans, itp., należy jeść sporadycznie.  Przy okazji jej wykonywania przypomniała mi się pewna historia. Otóż będąc w ciąży umieściłam na moim profilu facebookowym zdjęcie owego jabłecznika. Kilka znajomych mam skomentowało, bym piekła póki mam czas, bo przy dziecku już nie będę zaglądać do piekarnika. Oooooj, jak bardzo się myliły. Nigdy nie gotowałam, piekłam(...)Dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy na tarce, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
TARTA BROWNIE z powidłami (bez glutenu) 110

Kochani! Z tej okazji, że dziś rozpoczynamy kolejny nowy rok chciałybyśmy życzyć Wam wszystkim aby przyszłe miesiące były dla Was pełne pozytywnych zmian w kierunku szeroko

Candy Pandas
Keto Krakersy z Ziarnami 81

stopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw(...)Instructions Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika

ZGruntuFit
Czosnkowy chleb pszenny 99

wymiarach 10x20 cm)   Ciasto: 15 g świeżych drożdży 415 g mąki pszennej typ 650 3 łyżeczki miodu 40 g obranego czosnku (ok. 8-10 główek) 110 g ciepłego mleka 110 g ciepłej wody 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: masło i mąka do formy 1 łyżeczka masła, stopionego do wysmarowania chlebka     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym(...)ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać wody. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA) 483

Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga(...)polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków kokosowych DODATKOWO: 20 dag herbatników (typu Petitki) WYKONANIE: Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki. MASA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej

Słodko-Słony Świat Ilony
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 33

pierniczki Lebkuchen  Niemieckie pierniczki Lebkuchen to szybkie pierniki bez wycinania foremkami - idealne do przygotowania z dziećmi. Są słodkie i cytrusowe, bardzo aromatyczne. Przygotowanie Lebkuchen jest banalnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką lub mikserem, krótko schłodzić, a następnie formować kuleczki. Alergików ucieszy fakt, że są to pierniki bez jajek - smakiem dorównują jednak klasycznym pierniczkom.  Pierniki Lebkuchen(...)masła, 200 ml płynnego miodu (u mnie prawdziwy), 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa; jeśli używacie sklepowej, koniecznie wybierzcie przyprawę dobrej jakości, bez mąki w składzie), łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej/pomarańczowej lub skórka starta z 2 cytryn na lukier (to tradycyjny dodatek do lebkuchen, który

Lekcje w kuchni
Rolada Biszkoptowa Z Serem Gotowanym 73

mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli parę kropel esencji waniliowej Masa serowa: 300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony 1/3 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru 50 ml mleka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki(...)najmniejszych obrotach aż całość się połączy. Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo. Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut.  Nie dopuśćmy aby brzegi

Gotowanie...to proste !
Bułeczki odrywane 58

Proste bułeczki odrywane zaledwie z kilku podstawowych składników, które wykonasz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zostawić do wyrośnięcia i piec. Bułeczki wychodzą puszyste i mięciutkie. Polecam Ci przepis na bułeczki odrywane, idealne na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobnego cukru do posypania czarnuszka(...)zaparzyć drożdży. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie – potrzymaj je jeszcze kilka minut dłużej. Po tym czasie wyrabiam ciasto lekko podsypując je mąką, formuję bułki, mniejsze lub większe. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką

Zasmakuj Kuchni
Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami 63

dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych(...)oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach – ciasto musi się przyrumienić. Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego

Kardamonovy
Ciasto z czerwonej fasoli i kakao 64

Bez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Kardamonovy
Babka keksowa dwukolorowa lekka jak puch 69

mąkę z proszkiem, ucieramy krótko, ale dokładnie. Połowę ciasta wlewamy do keksówki. Do pozostałej drugiej połowy wsypujemy kakao, miksujemy i wylewamy na ciasto jasne. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na drugą półkę od dołu. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli po włożeniu w babkę jest wilgotny, przedłużamy pieczenie. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez(...)foremki na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem - elegancko prezentuje się z białą posypką :) Wypiek idealny na spotkanie przy kawce z kimś, komu możemy poświecić sporo czasu. Można babeczkę kroić bez wyrzutów, plaster po plastrze, spotkanie przedłużając. Praktyczną będąc - doradzam : kawa do dzbanka,  cała babka na półmisek obok. I tylko pozostaje dokrajać i dolewać, od stołu nie wstając. Do ostatniego

Kronika Piekarnika
Ciasto z cukinii, przekładane musem z cukinii 71

Ciasto podwójnie "cukiniowe" - pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam  mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny , która w domowych wypiekach(...)cukinii 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 150 g cukru 200 g oleju np. rzepakowego 500 g mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Mus z cukinii: 300 g cukinii 100 ml wody 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżowe gofry z jagodami 147

Drożdżowe gofry z jagodami to propozycja dla osób, którym marzą się domowe jagodzianki, a którzy nie mają dostępu do piekarnika. Gofry a’la jagodzianki przygotowuje

365 dni dookoła kuchni
SZYBKI CHLEBEK (bez wyrabiania) 104

Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.  Bez wyrabiania ciasta.  Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie.  SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g)  - cukier - 2 łyżeczki (12 g)  - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki)  WYKONANIE(...)Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji.  Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
oponki na serku homogenizowanym-w sam raz na karnawał 183

składniki 350 g mąki tortowej 200 g serka waniliowego lub innego smaku 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki

Moje Wyroby
Ciasto z czerwonej fasoli i kakao 135

Bez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca - coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą :).  Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kardamonovy
Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami 79

około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie

Kardamonovy
Pierniczki na drożdżach. 121

kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika(...)zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe. Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku. Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru, żeby każdy był zadowolony :) Pierniczki lukrowałam na drugi dzień. Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa. Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże

Agusiowe smakołyki
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT 223

uwielbiacie takie szybkie ciasta! Bardzo szybkie ciasta! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Potrzebne tylko kilka składników i gotowe! Ja dodałam śliwki, bo mamy na nie sezon – Wy, jeśli ich nie macie śmiało możecie zrobić bez dodatków, albo z innymi ulubionymi owocami. Będzie równie pyszne! Sprawdziłam! I daję sobie(...)SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) * mąka pszenna – 3,5 szkl * jajko – 3 szt * masło – 200 g * cukier – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * kakao – 4 pełne łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sodę, proszek do pieczenia i kakao

Ostra na Słodko
Puszyste placki z jabłkami 109

jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy, w jakiej(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam

zdrowo i aktywnie
Ciasto „Bezowe cycuszki” 88

To kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto

Przepisy Babci
Babka marmurkowa ucierana 111

średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje(...)upiec nie tylko na Wielkanoc. Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje 1 szklanka = 250 ml pojemności 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny 220 g (1 szklanka) cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowki z truskawką 168

mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła szczypta cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”. WYKONANIE: placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru dokładnie i delikatnie zlepiamy  wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu smarujemy jajem i posypujemy kruszonką   Pieczemy 35- 40 minut w temp 175 stopni.   Uwaga

Domowe ciasta
PIZZA Z PATELNI (BEZ DROŻDŻY) Z KIEŁBASĄ I SEREM 137

patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki:  Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane(...)cieniej.   * 100 g mąki pszennej * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam  Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić

Zrób to smacznie
KETO PRZEKĄSKI NA HALLOWEEN (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 179

truskawkowego albo malinowego dżemu bez cukru z moich przepisów bądź gotowej konfitury bez cukru płatki migdałów lub migdały blanszowane   Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować(...)Połączyć wszystkie składniki z mleczkiem kokosowym do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Użyć silikonowej formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy formować wałeczki a z nich palce robiąc z jednej strony na końcu wgłębienia na umieszczenie migdałowego paznokcia. Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut

Ola la LCHF
Ciasteczka cynamonowe - pyszne 157

mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka  marmolada lub powidło do przełożenia 1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową

kruche babeczki
Puszyste placki z jabłkami 213

jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy, w jakiej(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pancakes?... Inna wersja. Pyszne placki na weekendowe śniadanie 115

więc i tutaj też trochę „namieszałam” po swojemu, ale placki wyszły naprawdę smaczne, bo pięknie wyrośnięte, puszyste i mięciutkie Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 50 g stopionego, wystudzonego masła 300 ml mleka P onadto: masło do smażenia cukier puder do posypania dżem lub konfitura Wykonanie(...)zmiksowałam. Po chwili dodawałam stopione (zimne) masło. Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam dużą porcję

Kuchnia u Krysi
Bezowy biały "makowiec" 122

upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą

AZgotuj!
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 291

cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi.   Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy pałki kurczaka w proszku do pieczenia wymieszanym z solą kuchenną (i przyprawami). Te dwa związki razem wyciągną ze skórki jak najwięcej wilgoci, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom pH w skórce(...)sprawia, że aminokwasy, peptydy i białka rozpadają się szybciej, a skórka staje się jeszcze bardziej chrupka. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Na środku piekarnika umieścimy ruszt, pod nim wkładamy blachę – wyłożoną papierem do pieczenia – na którą będzie ściekał wytopiony z mięsa tłuszcz.   Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia

Karo in the Kitchen
HIT! RURKI Z KREMEM w dwóch kolorach (wegańskie) 218

puder Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Nawiń je na posmarowane wcześniej olejem kokosowym foremki do rurek. Piecz około 20 minut w 180 stopniach

Via Gusto
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 198

kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe   Ciasto:     2 szklka mąki krupczatki(...)szklanki oleju      500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku)      2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści

Bon Appetit Małgorzaty
Rollsy z kurczakiem 1861

ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość(...)zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym

Mechanik w kuchni
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 193

ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka plastrów oscypka + konfitura z żurawiny olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez

Zasmakuj Kuchni
Chleb bezglutenowy gryczany z doatkiem amarantusa 193

chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu(...)wymaga wyrabiania - krótko mieszamy -zawsze dajemy lekko ciepły płyn  -polecam łącznie drożdży i proszku do pieczenia lub sody - warto dodać do niego jajko lu odwar z siemiona lnianego - musi zawsze mieć konsystencje gęstej śmietany -podczas wyrastania przykrywamy zawsze folią, chleb wtedy nie wysycha lepiej wyrasta A teraz zapraszam na przepis :) Składniki: 100 g maki ziemniaczanej 150 gram maki

Delicious Titbits
Babka karmelowo-fistaszkowa 179

Weekend! Fajnie jest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny(...)karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100g masła 100ml jogurtu naturalnego 250g masy orzechowej Helio olej do posmarowania formy do dekoracji: 3 łyżki kajmaku

Obiad gotowy
Szarlotka z bezą 153

razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka(...)jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Czekoladowe gwiazdki 133

pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około

królestwo garów
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 218

pieczenia, ponownie zalać 2-3 łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać” ciasto brandy aż do świąt, przez to z każdym dniem staje się coraz lepsze. Ja upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można(...)lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji

To co kocham

Proponowane wyszukiwania