ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1451/2544)

Dlaczego ciasto rośnie? 149

podczas pieczenia, aby odpowiedzieć na pytania, które nas interesują. Dlaczego ciasto rośnie? Pewnie wielu z was się zdziwi, ale za ten proces odpowiedzialne jest…… powietrze! Tak powietrze, to bardzo ważny składnik ciast. Wokół niego kręci się cały ten proces. Ciasto, jak malutkie dziecko, nie powie czego potrzebuje. Dlatego sami musimy się domyśleć czego nasz maluch (ciasto) chce(...)ponieważ ciasto stanie się klejące, Nie więcej niż 49*C ponieważ uśmiercimy drożdże Nie mniej niż 40*C ponieważ ciasto stanie się klejące, Nie więcej niż 49*C ponieważ uśmiercimy drożdże Autor: A Niedźwiedzka Drożdże, chodź wspaniale spulchniają ciasto, posiadają kilka wad. Pierwszą i największą jest czas wyrobu ciasta. Zdecydowanie, nie jest to metoda dla zapracowanych, ponieważ ciasto musi wyrosnąć

SmartBake.pl
Brownie z gruszkami i migdałami 225

Składniki: 800 g gruszek (obranych, bez gniazdek) 2 łyżki soku z cytryny 200 g całych migdałów ze skórką 250 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 250 g cukru pudru 180g mąki pszennej 2 łyżki kakao 50 ml mleka 4 jajka 260 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 4 łyżki dżemu morelowego 20 g migdałów w płatkach szczypta soli Sposób(...)Mieszamy delikatnie podgrzewając do momentu otrzymania jednolitej masy. Przestudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy kawałki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy

Qchnia po prostu
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 218

żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe

Kuchcik gotuje
Gofry wegańskie 102

Gofry bez jajek – pyszne i proste do przygotowania, tanie. Sprawdzą się idealnie jeśli wykluczacie z diety jajka lub jeśli po prostu jesteście na diecie wegańskiej Zamiennikiem jajek w tym przepisie jest mielone siemię lniane zaparzone wrzątkiem ( 1 łyżeczka siemienia lnianego zalana 2 łyżkami wrzątku będzie odpowiednikiem 1 jajka). U nas gofry to danie popisowe mojej nastolatki – wiem zatem(...)GOFRY WEGAŃSKIE Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielone siemienia lnianego zalane 6 łyżkami wrzątku i wymieszane szczypta soli 2-3 łyżki cukru 3 łyżki oliwy 1,5 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego Jak zrobić gofry wegańskie: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy

Dorota Smakuje
Żeberka w coli – szybki przepis :) 321

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karpatka kakaowa z budyniem orzechowym a'la snickers (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 594

drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut.   Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać(...)miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję. 11. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem można doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak. Krem ma mieć taką konsystencję aby podczas miksowania go w misce odklejał się od boków miski czyli

Candy Pandas
Bułki z przedziałkiem / Polish Poznan Buns 186

poznańskie (wrocławskie ) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam z tego dodatku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je z użyciem jasnej mąki orkiszowej zamiast pszennej. Połowę mąki jasnej możecie też zastąpić pełnoziarnistą, choć wtedy nasze szybkie bułeczki śniadaniowe nie będą aż tak puszyste. Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej , bez zbędnych dodatków i przy minimum składników(...)drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Jeśli ciasto będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 8-10 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli używamy glazury, zagotować mąkę

Lekcje w kuchni
Ciasto Makaronik 194

się ochotę na więcej, bo nie „zamula” : ) Zwieńczeniem jest kruchy wierzch w postaci maszynkowych ciasteczek ( które jednak po nocy w lodówce miękną i ciacho świetnie się kroi). Ciasto słodkie, ale bez przesady.Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri(...)pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy

Domowe ciasta
Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 173

Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”

Smaki Na Talerzu
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 288

Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana

głodny alergik
1515.Babka z kisieli 254

Babka z kisieli...[ przepis z jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest(...)tysięcy kobiet, połowa z nich umiera... 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie 149

nikt nie chciał jeść. Były to zwykłe malutkie herbatniki z jednej strony polane polewą czekoladową. Postanowiłam, że w ramach zasady no waste, wykorzystam je do zrobienia ciasta. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, więc na sernik właśnie padło.  Sernik wyszedł niezwykle kremowy, wilgotny, a ciasteczkowy, kakaowy spód idealnie komponował się z delikatnym, lekko cytrynowym serem. Na kwadratową tortownicę(...)jednej strony oblanych polewą czekoladową 200 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Na sernik: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego 200 g masła 5 jaj L 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g cukru 1 łyżeczka pasty cytrynowej szczypta soli Na polewę: Na polewę 70 g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mleka 1/3 łyżeczki

Krylowa Kuchnia
Sernik z nutą pomarańczy 130

zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju(...)pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.  Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.  Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.  Masło

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z nutą pomarańczy 1525

zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju(...)pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.  Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.  Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.  Masło

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania