INSTRUKCJE Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć(...)blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek, zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plPrzed nami kolejny wolny dzień od pracy, który kończy bożonarodzeniowe świętowanie. Z tej okazji upiekłam tort marcepanowy różowy. Znacie już ten szwedzki wypiek. Piekę go na różne sposoby i dekoruję marcepanem w różnych kolorach. Tort marcepanowy to lekki tort z bitą śmietaną, malinami i waniliowym kremem. Tym razem udekorowałam tort różowym marcepanem. Wcześniej przyrządzałam podobny tort z niebieskim marcepanem . Jednak(...)będzie biała i sztywna, wlać wrzątek podczas miksowania. Odważyć mąkę i wraz z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić formę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie
codojedzeniajajka + 2 białka 450 g cukru (do bezy) 80 g cukru (do ciastek) 200 g masła 300 g mąki 35 pralinek lub czekoladek Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto - do misy robota wrzucam mąką, żółtka, zimne masło,80 g cukru i szczyptę soli i zagniatam gładkie ciasto. Następnie wykładamy je na stolnicę, podsypaną odrobiną mąki i rozwałkowuje . Wycinam kółka o średnicy(...)układam je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdym kółku układam pralinkę (u mnie to były czekoladki z bombonierki , rafaello i kawałki dużej czekolady z orzeszkami). Następnie ubijak 6 białek jak już są mocno spienione to dodaje 450 gramów cukru i ucieram jeszcze kilka minut na sztywno. Ubite białka przekładam do rękawa cukierniczego
Swojskie jedzonkoPyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Rabarbar : rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć. Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody. Orzechy : orzechy wymieszać z cukrem(...)dotykał do formy. Posypać orzechami włoskimi prażonymi. Przykryć pozostałym ciastem. Posmarować mlekiem wymieszanym z wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Kroić dopiero gdy będzie ostudzone, w przeciwnym razie wypłynie budyń. Ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła
królestwo garówświąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 4 jaja ¾ szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej wody ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe
Domowe ciastaRyba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba w panierce z bułki i sera , Ryba w cieście naleśnikowym , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście piwnym , Flądra smażona z patelni , Szczupak smażony sauté , Śledzie smażone Składniki, Dorsz ze szpinakiem, porcja dla 1 osoby : Dorsz czarniak – 2 filety bez skóry szpinak mrożony- 6 kostek czosnek – 1 ząbek, gęsta śmietana – 3-4 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpuszczone drożdże oraz sól. Całość mieszamy. Ja mieszałam na początku łyżką, a potem dłonią. Ciasto jest bardzo elastyczne i raczej się nie klei (przynajmniej moje). Przy mące pszennej proces wyrabiania powinien być dłuższy. Ja zagniotłam dosłownie kilka razy. Ciasto byłe jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie olejem. Odstawiamy pod przykryciem(...)pieczenia. Ja maczałam dłonie w oliwie i tak formowałam bułki, można również moczyć dłonie w wodzie. Resztą oliwy delikatnie posmarowałam bułki. Blachę odstawiamy na ok. 30-40 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy bułki tępą stroną noża. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, najlepiej
Smaczne Zdrowegładkie ciasto. Nie posypujemy zbyt wiele Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 25 min do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz zrobimy nadzienie do miski dajemy 500g sera białego półtłustego, dodajemy cukier oraz jajko. Wszystko ucieramy blenderem. ***ucieranie blenderem spowoduje, ze masa będzie kremowa. ***jeśli nie macie blendera, ser mielimy i mieszamy z jajkiem i serem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy(...)Część bułeczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy je w dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną. Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki nie muszą wyrastać, wsadzamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25 min na ładny złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasy bezowej. Do masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Składniki na blaty bezowe: 3 białka szczypta soli(...)cytryny lub octu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na których rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 – 21 cm – beza urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać
Luźna Kuchniadodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Formujemy w kulę, wkładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Masę makową przekładamy do miseczki(...)bez nadzienia. Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez to po wyrośnięciu ciasta powstały luki pomiędzy ciastem a makiem) Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut). Wierzch ciasta
Fascynacje Aniłyżki cukru z wanilią 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE: W misce ubij jajko z cukrem z wanilią, dodawaj powoli mąkę i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż(...)rady: – Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze. – Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu. Smacznego
Zasmakuj Kuchniciasta francuskiego czy grissini. Polecam pyszny i prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Wpis, oprócz przepisu zawiera kilka ciekawych porad. Do domowego sosu pomidorowego można dodać 1 posiekaną cebulę, szczyptę cynamonu, zrezygnować z niektórych ziół. Ważne, by sos – jeśli jest robiony ze świeżych pomidorów – dobrze zmiksować, przetrzeć przez sito, odparować. Wodnisty sos będzie niepotrzebnie namaczał ciasto do pizzy(...)tego nie robię. Pomidory pieczone do sosu Ja swój sos przygotowuję w garnku, jednak pokrojone pomidory można (zamiast gotować) podpiec w piekarniku. W tym celu do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory, ząbki czosnku, lekko przyprawiam i polewam oliwą. Mieszam, piekę ok. 25-30 minut w temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Następnie
Zasmakuj Kuchniżyczę :-) Składniki: 200 g masła 3 budynie waniliowe bez cukru (3x40 g) 100 g cukru pudru 280 g mąki 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 całe jajko masa korówkowa u mnie o smaku adwokata Helio 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniami i kakao. Wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder(...)Dodajemy masło i siekamy nożem. 2. Żółtka i całe jajko mieszamy widelcem i wlewamy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. 3. Owijamy folią i wkładamy na około 15 minut do lodówki. 4. Wyjmujemy, dzielimy na dwie części, jedną zostawiamy, a drugą wkładamy dalej do lodówki. 5. Ciasto musimy rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wykrawamy foremką ciasteczka
kruche babeczki