ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1385/2544)

Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 224

serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę z wszystkimi sypkimi(...)składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję

I tu będę miała takie te
Róże karnawałowe i faworki :-) 198

prostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci.   Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste(...)zaczynamy : SKŁADNIKI: 6 żółtek 8 łyżek gęstej śmietany 3 łyżki cukru 2,5 łyżki octu spirytusowego  2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania oraz dowolny dżem, marmolada lub powidła. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych. olej do smażenia oraz 4 naczynka o różnej średnicy. Np wieczko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami 365

Delikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2372

również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej(...)mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać

Smakołyki Bereniki
Pyszne i zdrowe ciasteczka orkiszowe :) 188

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy  na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami 266

kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe(...)truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego

Cooking Monster
Chleb mieszany z miodem na maślance 223

Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec(...)minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://grunttoprzepis.blogspot.com/ Smacznego

Kocham Czekoladę
Prosty chleb na jogurcie 175

się wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego(...)słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje się na dni, gdy mamy naprawdę mało czasu. Wystarczy tylko połączyć składniki i wstawić chleb do pieca, bez potrzeby odstawiania go do wyrośnięcia

Milion Smaków
Czarny chleb na piwie 203

powyrabiać ciasto ręką - aby je odgazować . Uformować okrągły bochenek i umieścić go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem chleb opruszyć dokładnie mąką, oraz naciąć ostrym nożem na krzyż - uwaga, im głębsze nacięcia, tym chleb się bardziej rozejdzie przy pieczeniu . Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - opcja grzania g ó ra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec ok. 30-35 min - lub do momentu, gdy ostukany spód chleba wyda głuchy odgłos. Jeśli będzie się z wierzchu zbytnio przypalał, wystarczy nakryć go od góry folią aluminiową.  Po wyjęciu z piekarnika, studzić chleb na metalowej kratce

Grunt to przepis!
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 205

Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam(...)chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku. Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domek z piernika 234

piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st(...)Ostudzić. Wymiary ścianek:   Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu

Smakołyki Asi
Tarta cytrynowa 181

papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie(...)boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę, z cytryn wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć

moj przepis na
Drożdżowe kwiatuszki 211

sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów(...)szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 321

stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce  Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu  1 jajko(...)łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania  ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym

Pora na pora i pomidora
Bułeczki drożdżowe 236

szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej brytfannie. Możemy je dodatkowo posmarować olejem na wierzchu. Odkładamy je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni C. Polecam z dżemem 100% z owoców, bez cukru, zwłaszcza wiśniowym, mniam

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania