pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię biszkoptu. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 25 – 30 minut. Upieczony biszkopt zostaw do całkowitego wystudzenia i odparowania wilgoci, bez przykrycia (najlepiej na 2 – 3 godzin). Po tym delikatnie odklej biszkopt od papieru do pieczenia i przewróć(...)pieczenia. Wyg\u0142ad\u017a powierzchni\u0119 biszkoptu. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 25 - 30 minut.","text":"Puszyst\u0105 mas\u0119 biszkoptow\u0105 prze\u0142\u00f3\u017c na blaszk\u0119 do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Wyg\u0142ad\u017a powierzchni\u0119 biszkoptu. Biszkopt piecz
ProstePesto.plgrzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Ciasto wyjmujemy w lodówki i rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty. Rada: Tu pomagała mi córeczka, ciasto rozwałkowała dość grubo i zrobiłyśmy kilka dużych rogalików. Możecie rozwałkować ciasto na cieńszy i większy(...)mniejsze placki. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ulubiony dżem lub marmoladę i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości rogalików i piekarnika. U mnie dziś około 30-35 minut (duże rogaliki
Słodkie okruszkiwegetariańska wersja pizzy. Możesz dodać do niej posiekane pomidorki lub kosteczki czerwonej papryki. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, starcza na dwie średnie pizze. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz na pyszną pizzę warzywną pieczoną na paście paprykowej – ajwar. SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży ½ łyżeczki(...)elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce. Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem na środkową półkę piekarnika przykryte ściereczką lub folią spożywczą. Po godzinie ciasto powinno znacznie urosnąć. Ciasto dzielę
Zasmakuj Kuchniprzepadałam specjalnie za cukrem. Jeśli przyjżycie się moim przepisom na ciasta łatwo można zauważyć, iż nie używam dużych ilości cukru. Mimo tego, że tak naprawdę niektórych z ciast, które piekę w ogóle nie jem ale staram się aby osoby, które mają to szczęście i je konsumują nie przesadzały ze spożyciem cukru. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o sól. Używam(...)dosolić każdy może sobie według uznania, z takiego wychodze założenia. Moja propozycja na danie, które prawie idealnie wpasowywuje się w moją dietę to placuszki z cukinii w sosie pomidorowym. Bez smażenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki
mecookszachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam, Maja ma już dwie książki na koncie, bloga, TV śniadaniowe itd. wie dziewczyna co robi. Na etapie ” …wszytko mieszam w misce i wyciągam na blat… i wyrabiam porządnie…” ciasto wyglądało tak: Tak, tak moi mili, szara breja, która(...)sobie nie było złe, ale to pierwsze ciasto w mojej historii pieczenia, które nie zostało zjedzone do końca. Gdybym ja, będąc laikiem wzięła się za pieczenie tego ciasta dokładnie z przepisem to wylądowałoby w śmieciach i na długi, długi czas porzuciłabym jakąkolwiek myśl o pieczeniu. Co do samych przepisów jest kilka perełek, które mam zamiar przetestować
greenscarfmojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis naPancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym(...)siebie, że są bardzo delikatne, trudną się smażą bo nie mają glutenu, czyli czegoś co nadaje elastyczność ciastu. Dlatego musimy dodać coś co zwiąże masę i będzie ją trzymać w ryzach. Dlatego dodajemy babkę płesznik, jest bez smaku, możecie ją dodawać do wielu dań. Ma w sobie bardzo dużo błonnika, potrafi powiększyć swoją objętość chłonąc wodę aż dziesięciokrotnie
SMYKWKUCHNInajłatwiejszy przepis na sernik ! Taki sernik z galaretką można podać z różnymi owocami, np. truskawkami, borówkami, poziomkami itd. U mnie dziś wersja bez owoców na życzenie moich maluchów. Uwielbiają waniliowy sernik z galaretką bez dodatków. Ten waniliowy sernik na zimno śmiało można też podać na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. To idealny deser do kawy. Ostatnio(...)SLODKIEOKRUSZKI możecie zamówić te kawy z 10% zniżką Jak przygotować sernik na serkach homogenizowanych? Przygotowanie sernika na zimno na serkach homogenizowanych jest niezwykle proste i szybkie. Spróbujcie. To idealne ciasto na letnie, gorące dni. Składniki: 800 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 2 x 400 g) 2 galaretki cytrynowe 400 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 350 ml wody Przygotowanie
Słodkie okruszkiWielbiciele chałwy docenią jej smak. Składniki: 1 płat świeżego ciasta francuskiego 125 g kremowego serka białego 10 łyżeczek (lub wg upodobań) chałwy – u mnie Bułgarska Oryginalna Chałwa Słonecznikowa w Puszce Balkanito 1 żółtko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miseczki przekładamy cały serek i dodajemy(...)chałwę w całym kawałku, to dla ułatwienia wszystko można zmiksować mikserem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt (w części najszerszej) nakładamy porcję masy. Zaczynamy zwijać rogaliki. Za pierwszym i drugim razem dociskając palcami ciasto na końcach, tak by masa nie wypłynęła podczas pieczenia (pokazane na zdjęciach). Później zwijamy już ciasto. Wygnamy końcówki formując rogaliki
Słodkie okruszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapewne wiecie, że ubóstwiam serniki i wszystko, co jest z dodatkiem sera. Mogłabym je piec i jeść w nieskończoność. Mój ulubiony sernik to
Przepiski.plwyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Rozpłaszcz rękami na dość cienki kwadrat, grubości około centymetra. Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki). Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Powtórz jeszcze raz czynność. Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami(...)Przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto. Krok 5 Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Czas zależy od grubości
Niedzielny kucharzprzekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !