Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie) 204szkl. cukru 80 g masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy(...)średnicy około 24 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć i wystudzić. Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia
wyzwania kuchenne
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 254ekstraktem. Niedawno mama mnie zaskoczyła i przyniosła mi laskę wanilii. Od razu wiedziałam co z nią zrobię! W cieście wyraźnie czuć jej wspaniały zapach i smak, a nawet widać te urocze ziarenka (które miałam nawet za paznokciami :D). Sernik smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale pysznie komponuje się z sosem owocowym, lub też z polewą z gorzkiej czekolady(...)słów, sernik jest "lżejszy" ponieważ zamiast cukru użyłam stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie
chili & sugar
Mini babeczki czekoladowe 214mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty
5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek 149Twardowskiego czas najwyższy powiedzieć: kupuj i jedz truskawki, bo tak szybko odchodzą! Na pożegnanie sezonu truskawkowego mamy dla Was niecodzienne przepisy na dania z truskawek: wytrawne i słodkie, pieczone i nie wymagające w ogóle obróbki cieplnej. Wszystkie są proste i dają dużo przyjemności. Tak jest, sezon na truskawki w tym roku powoli dobiega końca:( Zaczął się późno, bo wiosna była(...)jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Zobacz przepis Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia i wyrzutów sumienia
Niedzielny kucharz
5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek 163Twardowskiego czas najwyższy powiedzieć: kupuj i jedz truskawki, bo tak szybko odchodzą! Na pożegnanie sezonu truskawkowego mamy dla Was niecodzienne przepisy na dania z truskawek: wytrawne i słodkie, pieczone i nie wymagające w ogóle obróbki cieplnej. Wszystkie są proste i dają dużo przyjemności. Tak jest, sezon na truskawki w tym roku powoli dobiega końca:( Zaczął się późno, bo wiosna była(...)jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Zobacz przepis Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia i wyrzutów sumienia
Niedzielny kucharz
TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI 182WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( + 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki
JejKuchnia
Pieczone samosy z kurczakiem 307pieczone, gdyż wówczas ciasto musi być luźniejsze, by nie było zbyt twarde po upieczeniu. Świetnie smakują z sosami słodko- kwaśnymi, sosami miętowymi, jak i zwykłym jogurtem naturalnym z dodatkiem soli i ziół. Idealna przekąska na wieczór w gronie najbliższych. To danie kusi zapachem ze względu na wiele przypraw, które dodałam do niego. Bez nich to danie nie uda się(...)Składniki na ciasto dokładnie mieszam łyżką w misce do połączenia. Ciasto powinno być luźne ale bardzo elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk. Wyrabiam 3-4 minuty ciasto dłońmi a następnie wałkuję cienko i kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
Mango Papaja
szarlotka sypana 296To najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą
Ugotujmy Coś
Flammkuchen 153tylko wyobraznia kucharza. Nazwa oznacza"pieczona w ogniu".Jest to zwiazane z faktem,iz podczas pieczenia w piecu chlebowym plomienie dochodzily do brzegow tarty pozlacajac je.Caly jej urok polega na prostocie. Flammkuchen to typowe wiejskie danie.Tradycja jej przyrzadzania pochodzi z rodzin,ktore co tydzien wypiekaly chleb.A pierwsze tarty mialy sprawdzic temperature pieca przed pieczeniem chleba.Tak zostalo spopularyzowane(...)1/2- 1 godziny,zeby odpoczelo. Wlaczamy piekarnik i nagrzewamy do 250° C gdy pieczemy na blaszce lub na najwyzsza moc 300 ° C ,gdy bedziemy piec na kamieniu. W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piorka. Boczek kroimy w cieniutkie slupki. Z ciasta rozwalkowywujemy dwa cienkie placki. Blachy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy placki.Kazdy placek smarujemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Rumowe Cassis 160noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkie J Składniki na biszkopt rumowy: szklanka cukru 6 jaj szklanka mąki pszennej 3 łyżki czekolady w proszku 6 kropel olejku rumowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodajemy żółtka i olejek rumowy. Mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i czekoladę w proszku. Wykładamy do blaszki 22 x 26 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp 175 stopni. Po ostudzeniu przekrawamy na 3 części: 2 takiej samej
Domowe ciasta
Wiśniowa fantazja z bezą 295warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe Nadzienie wiśniowe 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można(...)ziemniaczanej Przygotowanie bezy Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Przygotowanie wiśniowej fantazji Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy. Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki. Piec w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort sernikowy z bezą i owocami 261papierem do pieczenia. Posypuję płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 140 stopni. Z upieczonej bezy i sernika delikatnie zdejmuję papier. 3. Masa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję twaróg i wszystko razem ubijam. 4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi(...)wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami
Tradycyjna kuchnia Kasi
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 216pieczenia szczypta soli 1 łodyga rabarbaru, z grubsza obrana i pokrojona na plasterki 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej cukier puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia). W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól(...)ciasto łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Gotowe ciasto przelej do wybranej formy/foremek na grubość 2-3 cm. Foremki na muffinki wypełnij w 1/2-3/4 wysokości, bo jeszcze będziesz dodawać rabarbar. Powtykaj w ciasto kawałki rabarbaru i czekolady (możesz też dodać białą czekoladę do ciasta na etapie 4., po wmieszaniu białek). Wstaw formę do piekarnika i piecz przez
Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka tłuczkiem robione 168wracając do ciasteczek… Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania ciasteczek. Skąd taka nazwa i wzorek? To proste. Po uformowaniu małych kuleczek z ciasta rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa. Dla mojego synka, to była najlepsza zabawa pod słońcem Ciasteczka są nie tylko proste w przygotowaniu ale też pyszne. Swoją charakterystyczną strukturę i kruchość zawdzięczają mące(...)jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, płaską łyżkę śmietany i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zaczynamy zagniatać ciasto. Z ciasta tworzymy a la kulę. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka
Słodkie okruszki
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 212miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki(...)dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki) . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. inspiracja
FitKot