ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1136/2544)

10 sposobów na tanie i szybkie obiady 119

jadłospis, wybierz się do sklepu. Lista tworzy się niejako sama, bo przecież wiesz, jakie składniki potrzebne ci do gotowego dania. Lista zakupów to oszczędność czasu, bo nie kręcisz się bez sensu po sklepie, ale też pieniędzy, bo zakupy możesz zrobić raz w tygodniu w dużym markecie i uniknąć dokupowania w małych, osiedlowych sklepikach, gdzie jest po prostu drogo(...)prostu jest mnóstwo dań, które można przygotować bez gotowania. Szczególnie latem, gdy na dworze jest gorąco, warto pomyśleć o chłodnikach, sałatkach czy galaretkach. Równie atrakcyjne jest przygotowanie potraw, które gotuje się czy piecze tylko raz, a potem jada na zimno: pasztetów, rolad czy pierogów lub kieszonek z gotowego ciasta z nadzieniem. Jeden wieczór i dania na trzy dni gotowe

ProstePesto.pl
Prosty chlebek naan bez drożdży 128

przepis na bardzo szybki i prosty chlebek naan bez drożdży . Chlebek naan jest niezwykle smaczny, mięciutki, idealnie nadaje się do każdego rodzaju curry. Świetnie sprawdzi się do wyjadania sosu z dna talerza! Polecam!  Prosty chlebek naan bez drożdży Składniki:  300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki(...)smarowania upieczonych chlebków naan Chlebek naan bez drożdży - przepis:  W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody.  Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco

Codzienne Gotowanie
Sernik z musem jeżynowym 137

być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić(...)fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę

moj przepis na
Sernik z musem jeżynowym 139

być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić(...)fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę

moj przepis na
ZEPPOLE / PĄCZKI Z RICOTTY 129

Przygotowuje się je  szybko, bez użycia miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta, jak to ma miejsce przy robieniu tradycyjnych pączków na drożdżach. Tutaj wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i porcjami kłaść na dobrze rozgrzany olej.  ______________________________________________  SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g sera ricotta

cool and minty
Marcepanowe Pierniczki Nadziewane Marcepanem 133

wyszły twarde to być może za długo je piekliście ;) Składniki na 1 blaszkę pierników: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżki miodu 75 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko kl M 50 g masy marcepanowej do ciasta 50 g masy marcepanowej do nadziewania 1. Miód i masło rozpuszczamy(...)minut. 3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciasteczka jeśli mają być to pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu  <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy w 180-190 stop jeśli są bez nadzienia to 10 minut powinno

Gotowanie...to proste !
Proste bułeczki śniadaniowe 166

robimy to ręką tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Podczas wyrabiania w razie potrzeby posypujemy rękę mąką, tak by ciasto się do niej nie lepiło. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyrabiamy krótko na blacie i dzielimy(...)bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce (wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min. W tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min (czas zależy od piekarnika). Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 107

Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto imieninowe osoby noszącej to wytworne imię :). Wybrałam właśnie ten wypiek. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju(...)pieczenia, na zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wykładamy je do prostokątnej lub kwadratowej blaszki - u mnie 22 cm / 22 cm, albo tortownicy o zbliżonych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy w ciasto kawałeczki pokrojonych w cząstki jabłek. Kruszonka jest absolutnie zbyteczna w przypadku tego wypieku. Pieczemy

Kronika Piekarnika
Chleb pszenny ze słonecznikiem 128

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 60 minut aby podrosło. 3. Po tym czasie ciasto delikatnie przerabiamy, oprószamy mąką, przekładamy do pojemnika żaroodpornego. 4. Chleb delikatnie nacinamy nożykiem, obsypujemy odrobiną czarnuszki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30minut. 5. Chlebek troszkę podrósł, wkładamy go do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180* około 55 minut. (chleb piekę bez pokrywki

Dziś Ja gotuje
Kruche rogaliki z dżemem 134

Bardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami(...)ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam

Waniliowe Improwizacje
Sernik miodowy z migdałami 219

Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki

Zdrowie na języku :P
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 170

letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut(...)której będziemy piec pizzę. Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym

Kocham Czekoladę
Mini babeczki cytrynowe 124

stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę do połączenia składników. Ciasto włóż do foremek na muffinki lub do małych babeczek (masa powinna zajmować 3/4 foremki) . Możesz także użyć jednej formy na babkę lub keksówki. Włóż foremki do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz upiec jedną

Przepisy na widelcu
Sernik z musem jeżynowym 165

fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę

moj przepis na
Domowa chałka 186

jest sporo drożdżowych wypieków ale jeszcze nigdy nie piekłam chałki. Jest to mój debiut. Tak, tak znajdą się tacy co powiedzą, że to nie chałka a warkocz bo chałka składa się z 4 czy 5 wałków ciasta. Ale moja jest z 3 bo to moja pierwsza próba a warkocz bez problemu zaplotę. Mam nadzieję, że następnym razem spróbuję zrobić

Ewa w kuchni
Ciasteczka jaglane z kokosem 158

wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. By ciasteczka wyszły nam równe odmierzamy kulkę za pomocą łyżki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegirm przez 13-14 minut do momentu zarumienienia się. Mąka jaglana jest bez glutenowa, więc ciasteczka mogą jeść osoby będące

Pomysłowa kuchnia
Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy 171

Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na  śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego

wesoła kuchnia
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 206

Każdą oprószamy mąką i zaciągając ciasto z góry pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę.  Oprószamy mąką, układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.  Lekko spłaszczamy dłonią. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. W każdej wyrośniętej bułeczce, tępą stroną noża

cool and minty
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC 165

gęste warto spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a nie obsypywać bułką tartą, ponieważ przy rozprowadzaniu ciasta w przypadku obsypania bułką tartą ciasto wymieszamy z bułką tartą, a to może skutkować przyklejeniem ciasta do formy i trudniejszym jej wyjęciem Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto ananasowo-kokosowe z kruszonką 198

folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Nadzienie(...)mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasta z rabarbarem, daktylami i kruszonką → Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami → Raffaello z truskawkami → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Szarlotka z bezą (pianką

Oryginalny smak
Muffiny z kawałkami czekolady z chili 122

pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu). W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną. Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję małe kawałki czekolady. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone 163

ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę

Cooking Monster
Pizza prosciutto z kaparami 234

pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół

Zasmakuj Kuchni
Pomarańczowiec 302

Bazując na przepisie  Cytrynowca  powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru

My sweet a life
Sernik chałwowo – bezowy 180

jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera(...)kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik dekorujemy i wkładamy

Raj dla Podniebienia
Pomarańczowiec 480

Bazując na przepisie  Cytrynowca  powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru

My sweet a life
Placki z pasternaku z piekarnika - bezglutenowe 255

dobrze mieszamy.  Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre

Szkrab Je Sam
Budyniowe półksiężyce-kruche,szybkie i pyszne 231

margaryny -5 płaskich łyżek cukru -1 budyń czekoladowy bez cukru 40g -2 żółtka -4 łyżki mleka DODATKOWO -cukier puder do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką. Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 15-20 minut w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto pyszny Michałek 2680

gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa michałkowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany

kruche babeczki
Naleśniki z nutellą, bananami i sosem krówkowym. 214

cukier waniliowy na czubek łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 50 ml gazowanej wody Nadzienie: 8 łyżek nutelli 4 banany Sos krówkowy: 20 dag cukierków krówek 2 łyżki mleka Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy

Izabelawkuchni
Ciasto morelowe z pistacjami 250

Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki z fetą i szparagami 335

Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch możemy posypać dodatkowo czarnym sezamem. 6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7. Aluminiowe foremki od Jana Niezbędnego to bardzo wygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 191

rąk. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągu na ok. 45 min. do wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć i wypestkować śliwki, aby powstały na połówki oraz zagnieść puszkami palców składniki na kruszonkę. Po podwojeniu objętości ciasto odgazować, wyłożyć do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wym. 27x21 cm, ułożyć śliwki miejscami

Słodkie inspiracje
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 208

każdy bok ciasta do środka). Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około 20-25 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 301

Propozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1

MarcinChef
Bardzo zwykłe babeczki 200

pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec

Szczęśliwa kuchnia
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 150

łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Chleb na zakwasie, z dodatkami 175

wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.   Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo

Kuchnia u Krysi
Sernik bez sera 190

możliwe? A jednak ; ) Smacznego!  Sernik bez sera Spód: 3 szklanki mąki 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Umieścić w lodówce

Smaki Natalii
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 431

mojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie. Ale farsz… równie

Słodkie okruszki
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 259

całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego

Kocham Czekoladę
Angielskie bułeczki z krzyżykiem 170

wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, a 10 minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej

codojedzenia
Ciastka czekoladowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną 278

soli. Masę ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!)  Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu, z termoobiegiem

Di gotuje
Chlebki Prowansalskie 266

układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały. Przed pieczeniem blachę z chlebkami odstawiam na około 10 minut żeby podrosły. Pieczenie chlebków prowansalskich: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę. Chlebki piekę około 18 minut na złoty kolor w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Chlebki prowansalskie są upieczone

Uwaga Babcia Piecze Chleb
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 196

papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.  Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez niczego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 186

czego nie wychodzisz z domu?  bez portfela 7.Kawa czy herbata?  herbata 8. Twoje motto?  Carpe diem 9. Ulubiona pora roku?  zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane?  niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz?  gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto

Kulinarne życie
CIASTO POMARAŃCZOWE 173

zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchnia w opałach
Sernik z musem jeżynowym 228

fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę

moj przepis na
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 372

całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Bułeczki maślane z kruszonką 222

wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie

Smaczna Pyza
Makowo - jabłkowe ciasto! 164

niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 175

powinno kleić się do dłoni.  2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją wysokość

Apetyczna babeczka
Ciasteczka orzechowo kokosowe bez mąki w 15 minut 4 składnikowe 237

więcej :) Składniki :  - 1 szklanka masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec

zdrowa vege kuchnia
Bezglutenowe wegańskie "brownie" 308

opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone

pyszne zdrowości
Sernik cytrynowy 230

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Pełnoziarniste pierniki 221

blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) tym razem wałkowałam bardzo cienkie ciasto na jakieś 2-3 mm, chciałam żeby wyszło jak najwięcej pierników, a do tego miałam czas i ochotę, żeby się tak bawić w ciągłe wałkowanie;) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 176

przepisy na  Ciasto czekoladowe Patrycji  i na  bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do   moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Na bezę: 4 białka(...)bardzo sztywna i lśniąca. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijamy jeszcze 2 minutki. Z piany formujemy na babeczkach rękawem cukierniczym choinki. Wkładamy babeczki z bezami do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i trzymamy je w piekarniku jeszcze przez 40 minut

Kulinarne Inspiracje
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6513

wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić

Ladylaura.
Bardzo zwykłe babeczki 203

pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik wyśmienity 291

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego

Kuchcik gotuje
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 228

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu. Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie

Aga w kuchni
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 225

znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie posmarować białkiem, posypać cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Orzechowiec 220

pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni

Wypieki Uli
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 238

odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
WZK czyli wuzetka 241

moja niechęć do bitej śmietany nie została przełamana nawet takim ciastem.  Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny aromat pomarańczowy  dżem wiśniowy

ciastkarnia na kruchym spodzie
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 204

zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 240

szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 40 g kakao (dobrej jakości) 170 g miękkiego masła 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu

Mania Gotowania
Szarlotka kukurydziana z bezą 263

kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%, mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości.  Mąkę przesiać wraz

Z miłości do słodkości
Pizza Romantica z ricottą 296

ricotta oraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście z ciasta nie musimy tworzyć serc – można z niego zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub dwie średnie. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsza. Polecam także i bez szczególnych okazji(...)malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy się uzyskać jak najcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej potrzeby). Jeśli zmieścimy dwie

Poezja smaku
Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą 163

oknem, weekendowego lenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu Smacznego! Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane(...)resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką lub końcówką trzepaczką od miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1804

same blaty pieczemy tylko 7 minut to jednak trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż(...)garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty

Relaxtime
Pizza na cieście z kalafiora – Pizza kalafiorowa bez mięsa i glutenu 298

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być(...)mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pizza z kurczakiem 210

chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Przygotowujemy sos.  Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki(...)kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut.  Ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed podaniem układamy na wierzch liście świeżej roszponki. Artykuł Pizza z kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pizza z kurczakiem 166

chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy(...)obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed podaniem układamy na wierzch liście świeżej roszponki. Artykuł Pizza z kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tort na moje urodzinki :) 292

moją najbliższą rodzinę, dla której postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Co jest najważniejsze w urodziny? Tort oczywiście :) Ostatnio piekłam kilka ciast z kremem i nie mogłam się zdecydować, które wybrać tym razem. Dlatego postawiłam na coś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się już niemal moją specjalnością. Tym razem zdecydowałam się zrobić prawdziwy(...)niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie. Należy wtedy wszystkie składniki podzielić na trzy

Ratunku obiad
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 252

być, to zbuduje aromat .  FAZA 2 -  ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam to ręcznie, na stolnicy co jakiś(...)ciasto trochę bardziej lepiło się do rąk, niż przy zastosowaniu samych mąk pszennej i owsianej  - nie szkodzi, taka jej "uroda" . Po wyrobieniu, ciasto podzielić nożem na 8 równych części - po ok 100g . Każdą część delikatnie zrolować w ręku na podłużny, szpicowaty kształt. Następnie obtoczyć w płatkach owsianych - lekko bułeczki dociskając - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Grunt to przepis!
Babka z czekoladą i wiśniami 236

pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/miko(...)ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć

Posadzone i zjedzone
Chleb marchwiowy z orzechami 194

łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund.  Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa(...)gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka. Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia

Proste Potrawy
Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar 225

Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)bez rozmrażania) Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 55 g słodkiej śmietanki 18% 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Tarta cytrynową z bezą 181

Beza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami. – Dodać żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto(...)lodówki na 1 godzinę. – Formę na tartę – ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem. Ciasto pokroić w plastry i ułożyć na spodzie formy i bokach. Docisnąć i nakłuć widelcem. – Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut na złoty kolor. Krem cytrynowy – Wycisnąć sok z cytryny

To co kocham

Proponowane wyszukiwania