ciast - 9500 przepisów (strona:31/634)

Ciasto serowo-cytrynowe 264

Ucierane ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować. Ciasto serowo-cytrynowePRZEPIS(forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety)Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.   Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto piernikowe z jabłkami 355

Pyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka  1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody(...)piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę.Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.Na wierzch sypiemy cukier puder

Słodkości i nie tylko
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 381

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.Tortownica wymiary: średnica 26 cmCzas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki  3/4 szkl(...)łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowo-bananowe 183

łyżki kakao300 ml śmietanki 30 %Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka(...)napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem

Monia miesza i gotuje
Parówki w cieście francuskim (w pieluszkach) 225

się, że robiłam, ale karta pamięci w aparacie go nie posiada. Albo parówki zostały tak szybko skonsumowane, że nie zdążyłam. obiecane uzupełnienie zdjęcia finalnego Składniki na 12 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4-5 parówek Ketchup Przyprawa do pizzy prymat 6 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Parówki pokroić na 12 sztuk, a ser żółty(...)pół. Każdy kwadrat ciasta francuskiego na środku posmarować ketchupem, następnie posypać go przyprawą i położyć plaster sera. Na środku kłaść parówkę. Zwijać ciasto po przekątnej, dobrze skleić boki. Jeden koniec ciasta zlepić, tak aby z drugiej strony wystawała parówka. Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Fabryka pomysłów
Czekoladowe banany w cieście francuskim 261

coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany przed zawinięciem można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi albo zostawić oblane jedynie czekoladą. Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się(...)zmieściły na cieście). Ułożyć je na każdym kawałku ciasta. Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej. Oblać nią banany. Zwinąć ciasto, dobrze skleić brzegi. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Fabryka pomysłów
Ciasto z rabarbarem 241

pyszny placek. Na pewno będzie  się on cieszyć zainteresowaniem wśród miłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g mąki 2 żółtka(...)łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości

Fabryka pomysłów
Przekładaniec orzechowy 705

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej(...)szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przepis na Bułki Orkiszowe 208

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec(...)takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 194

wreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru.  Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony(...)Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru!  Tarta Tatin do odwrócone ciasto z jabłkami, które dusi się w karmelu na patelni, następnie przykrywa ciastem i piecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 235

wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić(...)łez. Dumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 486

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam(...)latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z agrestem i kokosem 211

Delikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem . Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane. Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję, że trudno zakończyć(...)jednym kawałku :) Zdecydowanie nasze ulubione ciasto z agrestem. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na agrest i podzielcie się swoją opinią na jego temat w komentarzach :) Składniki ciasta: 200 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g wiórków kokosowych 4 duże jaja (L) 225 g mąki pszennej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam

Moja Delicja
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 285

Ciasto Tres Leches to stosunkowo proste w wykonaniu, klasyczne, domowe ciasto. W szczególności popularne w Ameryce południowej i środkowej. „Tres Leches” w wolnym tłumaczeniu znaczy „3 Rodzaje Mleka”. Tak jak sama nazwa wskazuje, trzy różne rodzaje mleka używane są jako kluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne i dosłownie(...)rozpływa się w ustach. Najczęściej ciasto podawane jest z bitą śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu stworzyłam własny przepis. Jest on nieco lżejszy i zawiera nieco mniej cukru. Dodatkowo uzupełniony jest kilkoma charakterystycznymi dla Ameryki łacińskiej

Jem więc Jestem
Ciasto z cukinią 159

Już kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus(...)dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne, ale nie mokre. Cudowna, pachnąca cynamonem gąbka. Ja użyłam do pieczenia żółtej cukinii, bo ta owocuje u nas jako pierwsza, reszta się jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml

les mirabelles