ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:69/267)

ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 120

smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka  3/4 szkl cukru

Kuchnia w opałach
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 145

nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón.Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące(...)białek ubij pianę na sztywno.W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik krakowski 202

Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia(...)25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa

maniapieczenia
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 316

oryginale potrzeba użyć 3-ch form o tej średnicy i każdy blat ciast piec osobno, ja jednak piekę cały spód na raz w jednej formie, wydłużając czas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Mąkę, sodę  i proszek wymieszaj, przesiej i odłóż(...)dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około

Słodko-Słony Świat Ilony
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 140

zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego(...)wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne

Patchwork
Ciasto mirabelkowe 134

około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli(...)macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie je po prostu po swojemu. Ja ciastem otrzymanym w powyższy sposób wyklejam blaszkę po kawałku po czym umieszczam ją w lodówce na kilkanaście minut, żeby ciasto się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki- jest to znacznie łatwiejsze jeśli śliwki są mocno dojrzałe. W misce mieszamy śmietankę

les mirabelles
Lunchbox #1 159

ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette(...)sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy

Czerwona Porzeczka
Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe) 152

kukurydziana 1 szklanka jajka 2 sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1  łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu  Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się

AZgotuj!
Sałatka z paluszków krabowych 238

kwadratów. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy

Stare Gary
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 253

ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć

Pyry na Gaz
Drożdżowa szarlotka warstwowa 136

warstwa jabłek Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto w środku ok. 3 minut Wyjmujemy... ... i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem. Mi smakuje bez cukru pudru, ale jak kto woli :) Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kisz lotaryński - tartaletki 166

każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek na patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek włożyć

W kuchni wieczorem
Marmurkowa baba z białek 139

dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego

Słodkie Przyjemności
Mazurek z daktylami 182

niej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę.Masa daktylowa:1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkęsok z połówki cytryny125 ml wodyWszystkie składniki umieścić

Food Square
Metrowiec 241

cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2/3 kostki masłaOdlać

Praktyczna pl