ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:119/267)

MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 283

jest bardzo łatwa do przygotowania i dużo mniej słodka niż te kupne. Dodatkowo przygotowałam ją na samym cukrze trzcinowym bez dodatku zwykłego białego, zawsze to trochę zdrowiej. Na ksylitolu niestety trudno ją wykonać, raz mi co prawda wyszła, piekłam ją dłużej i potem jeszcze się dosuszała, jednak za drugim razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-(Tak więc na wyraźną(...)prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-)Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator.Składniki:- 6 białek- 300g drobnego cukru trzcinowego- 1 łyżeczka octu winnego (u mnie jabłkowy)Białka umieścić

Smaczne Zdrowe
Niedzielne śniadanko- pancakes!:) 186

sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek  granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie(...)Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni na wolnym ogniu smażymy z dwóch stron- bez tłuszczu!:)  W oryginale podajemy z syropem klonowym, ja podałam z sosem z truskawek i granatu: truskawki i kuleczki z granatu podsmażamy z niewielkim dodatkiem wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru, następnie blendujemy.  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 281

oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier (w sumie 1 szklankę). Ubijamy aż będą ładne i błyszczące, jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy(...)chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu

Ratunku obiad
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI 175

Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750    (lub 120g pszennnej) - 80g mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - szczypta soli - skórka otarta z 1 sparzonej cytryny - sok wyciśnięty(...)wymieszałam, następnie wmieszałam w masę 1 jajko. Wlałam sok z cytryny, wsypałam startą skórkę i zamieszałam. Następnie partiami dosypywałam mąkę i migdały wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszałam tylko do połączenia składników. Do miski wrzuciłam maliny i delikatnie przemieszałam. Porozdzielałam masę do przygotowanych wcześniej 12 papilotek do muffinek. W każdą muffinkę wcisnęłam po 1 jeżynie

Smaczne Zdrowe
Babeczki kurczaki 232

urocze kurczaczki, w środku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze jest więc rozłożyć sobie pracę na tury. Kruche ciasteczka można zrobić przy okazji pieczenia ciasta (np. spodu na sernik), ponieważ potrzeba tylko kilka- kilkanaście wyciętych kieliszkiem kółek. Podobnie jest z lukrem, do ozdobienia kurczaczków wystarczy nam niewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce(...)Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto zafarbuje się od cukierków. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu

Ciastkozercy
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 216

cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je i wylepiamy nim formę do tarty(...)ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową.  Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy.  Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA

Luźna Kuchnia
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 195

koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona  równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia.  Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam

Kuchnia Viki
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 470

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)biszkopt. Biszkopt:  ( ja wolę robić biszkopt bez proszku do pieczenia, bo według mnie taki jest o wiele  smaczniejszy i lepiej się kroi, ale jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego

Maślane ciasteczko
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 170

laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Ciasto z masą chałwową i bezami 484

Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia(...)margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem 172

przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani?      W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię(...)Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy

Chocolate Muffin Blog
Pizza z szynką i pieczarkami 221

olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo(...)przypiekł). 4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 181

powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając(...)spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią

Niezły Młynek
Chleb z garnka 317

szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb z garnka to najprostszy chleb na świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki(...)godz. 18.00 i zostawiam do rana) Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Misę robota smarujemy olejem i układamy w niej  kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 216

kilka podstawowych itemków! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia) Ten krok warto uczynić na większa skalę – najlepiej zrobić sobie dużą partię z jednej, porządnej dyni i zamrozić na kolejne ciastka. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W międzyczasie zajmujemy(...)łódeczki. Pokrojoną dynię wkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową z wierzchu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min, do momentu, aż dynia będzie miękka (sprawdzamy to wkładając widelec – jeśli wchodzi prawie bez żadnego oporu, to dynia jest gotowa). Wyciągamy dynię z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie wydrążamy miąższ (skórka powinna dać

Nerds Kitchen