bez nich obyć, dlatego staram się przygotowywać niskokaloryczne wersje pysznych ciast. Tym razem zrobiłam ciasto na otrębowym spodzie z mlecznymi warstwami kawową i bananową. Jeśli ciasto podzielimy na 12 kwadracików to jeden będzie miał tylko 145 kcal. Składniki: Spód: 8 łyżki otrębów pszennych 125 ml mały jogurt light (owocowy) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa
e-PrzepisyKulinarnebez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta
Chocolate Muffin Blogpieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 saszetka stewi waniliowej - 50 ml mleka Moje dodatki: - serek kakaowy - 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 słodzik + 1 płaska łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień
Zdrowie na języku :Pprzepisie zastąpiłam klasyczny proszek do pieczenia odrobiną sody i wystarczyło, by moje muffinki trochę urosły. A oto już przepis na słodziutkie muffinki pomarańczowe w wersji bezglutenowej Potrzebne nam będą : 2 jajka, 2 opakowanie jogurtu (może to być jogurt sojowy, w ten sposób mamy przepis na coś słodkiego bez glutenu i bez laktozy). Dalej opakowanie od jogurtu(...)bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego
MODA NA BIOLubię zapach ciast bananowych. Ale że na prawdziwe ciasto szkoda to są muffinki. Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym bananem do ciasta, ja zrobiłam z
W kuchni bez szafektalerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować. Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta. Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru. Zapewniam. Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka(...)malakserze). Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia. Kroić dopiero zimne ciasto. Posypać z wierzchu kakao
Sto kolorów kuchniLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto
głodny alergikdzielimy je na 2 części, następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.Masa bezowaBiałka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy cukier puder, na końcu(...)zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić.Masło ucieramy i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej. Całą masę wykładamy na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim.* Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu.Smacznego
charlotte gotujepiec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) . Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam! Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy(...)musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży
Chocolate Muffin BlogUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej(...)masy serowej, krótko miksujemy na małych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut, po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze około 20 minut. Po tym czasie można go wyciągnąć (sernik lekko opada, tak ma być, to jego
Słodkie okruszkibiałej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100(...)czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie
Czerwień i błękitwody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody(...)wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy
VioletoweKucharzenieGŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane(...)pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY
Ostra na SłodkoWyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc). Robimy nadzienie: Mak i orzechy zalać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaciągając. By były dobrze sklejone, ponownie wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm. 3. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. 4. Z resztek wycinamy też uszy(...)Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku spulchniaczy
Kuchnia w czekoladzie