Kolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe
Niezły MłynekJest to prosty przepis na pyszne, słodkie, wiosenne śniadanko. Słodkie banany i rodzynki, soczyste truskawki, chrupiące płatki, a wszystko to skąpane w kremowym jogurcie. Po
Rozpustne gotowaniePierwsza beza. Od dawna się do niej przymierzałam! Jest przepyszna! Baardzo słodka, z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Idealna. Polecam! BEZA Z SOSEM OWOCOWYM
chili & sugarSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakMój mąż w domu bardzo lubi coś przegryzać. Szukając dla niego zdrowszej, ale obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son
bistro mamaDzisiaj mam dla Was domowe batoniki składające się z dużej ilości płatków owsianych i chrupiących ziarenek. Przypominają kupne batony musli, jednak plusem jest to, że możemy
Z miłości do słodkościPRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée, spaghetti marchewkowym podawane z sosem kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana(...)fanką soczewicy, więc już po 1 kęsie rozpłynęłam się z zachwytu! Niesamowicie gorący, kremowy, delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku … Niezwykle sycący i bardzo aromatyczny! Crostini misti – chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą Chrupiące grzanki z tostowego pieczywa podane świeżymi pomidorkami i roladkami z szynką parmeńską i rukolą. Wszystko dopełniał krem balsamiczny, który
Ostra na Słodkoprzystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa z posypką(...)herbatkę wkroczyły przystawki – jak jak to ja : najpierw uczta , potem zdjęcia .Przepięknie podane , a zapach obłędny!Po spróbowaniu okazało się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie.Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem.Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!Porcja
Ostra na SłodkoKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki
Kuchnia w czekoladzieJedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy
Przepisy AleksandryTarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi na zupełnie nowy poziom kulinarnej rozkoszy! To jest prawdziwe NIEBO W GĘBIE!!! U mnie
Kulinarne Inspiracjeskończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami!Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ).Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła
Ostra na Słodkohiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń.Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci!Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami!SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana – 0,5 szkl – mleko
Ostra na SłodkoMuszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa
Kulinarne przygody GatityLubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była
Podróż w kulinariaA b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQKto lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki:- 4 gruszki- 1 cytryna
Zainspirowana w kuchnilody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie
Ciastkozercymiksturę przez bardzo gęste sitko (bez blendera będzie trudniej). Bez miksowania tyci tyci pestki będą nam chrupać później w buzi. A tego nie lu-bi-my. Po paru minutach kremowy sos gotowy, przed podaniem możemy go jeszcze trochę podgrzać. Aby urozmaicić deser możemy wziąć jakiś twardy owoc np. jabłko. Kroimy na kilka średniej wielkości księżyce i wrzucamy na patelnię
Right Behind The KitchenUtworzono wydarzenie na FB "Desery w pucharku" [ klik ] i ja w nim udział wzięłam po raz kolejny. Moje pucharki są małe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu. Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna. Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy? Polecam
Moje Małe CzarowanieHoneycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu
Made By Mom And SonHoneycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu
Made By Mom And Sonpizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się
Słodka StronaPachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta
sama złodycz