Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20 Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SzczyptaSmaQPhyllo with coffee cream. Każdy kęs to nadzwyczajne przeżycie dla podniebienia, płatki chrupiącego ciasta filo przełożone delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem. Składniki: Ciasto. 2 płaty
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczne muffinki z powidłami śliwkowymi (jak przystało na pączki :)). Delikatne, puszyste, z chrupiącą skórką, obsypane posypką cynamonowo-cukrową. Polecam na szybki podwieczorek, w środku tygodnia, gdy mamy mało czasu na przygotowanie pracochłonnych deserów. Choć przyznam szczerze, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Może być to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe" muffinki
coolinarnastrefa.blogspot.comLody nie tylko dla ochłody. Bardzo smaczne – nie za słodkie, lekko kwaskowate i z fantastycznie chrupiącą czekoladą. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką, która jest bardziej intensywna. SKŁADNIKI: 300g wiśni 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 szklanka śmietanki 30% 50g czekolady mlecznej Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu i smażyć, aż wiśnie puszczą(...)wmieszać w masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka , wiśnie
https:KKuchniaMniamRobiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z
Niezły MłynekUrzekło mnie zdjęcie tego deseru bo przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni, przez okrągły rok". Pomarańcze są z jednej strony schłodzone a z drugiej chrupiące od karmelu, pychunia :) Składniki: - 6 pomarańczy - 500 g cukru kryształu - 250 ml wody - 2 łyżeczki kardamonu Przygotowanie: Pomarańcze obieramy z białej skórki i kroimy je w plasterki, wrzucając do płaskiego
Zainspirowana w kuchniozdabiały całość – imitując zielone róże na sukni Pavlovej. Przepis na bezę idealną już macie, w poście Beza.Wszystko co najważniejsze . Wykonajcie masę dokładnie według tego przepisu. Na 6-8 porcji deseru potrzebujecie bezę z 5 białek i 250g cukru. Wyrysujcie okrąg na papierze do pieczenia (na przykład od dużego talerza lub pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki(...)bezy, dekorujemy owocami. Tym razem wybrałam świeże delikatne maliny. Beza z wierzchu jest przyjemnie krucha i chrupiąca, w środku pozostaje delikatną i puszystą pianką. Każdy kęs jest lekki i pełen smaku, gubi się granica między bitą śmietaną a piankową bezą. Nie ma delikatniejszego deseru. I bardziej wdzięcznego. Prawdziwa primabalerina wśród słodkości. SKŁADNIKI 5 białek 250g drobnego cukru do wypieków 200ml
Karo in the KitchenSzybkie, kruche, niezmiernie aromatyczne. Nie jest widowiskowe, ale jest cytrusowe, mleczne i chrupiące jednocześnie. Do tego przepisu przekona Was z pewnością połączenie smaków i szybkość wykonania
Karo in the KitchenMyślę, że każdy z nas ma czasami ochotę na ugryzienie czegoś chrupiącego z myślą, że pod tą twardą skorupką znajdzie cudowną słodycz rozpływającą się w ustach
sierotka maRysia w kuchniPrawdopodobnie każdy z Was zna ten smak :) Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie
My Culinary Artugotowaniu mają charakterystyczną galaretowatą konsystencję, bardzo smaczną. Mnie przypomina troszeczkę w smaku topinambur. Można z nich przygotowywać również desery i podobno pieczone smakują jak kasztany jadalne. Znakomicie nadaje się także w kuchni indyjskiej a danie dziś przedstawione polecam z zamkniętymi oczami. Chrupiące krążki taro są przepyszne. Kolokazja zawiera wiele składników odżywczych : witaminy C, A oraz z grupy B2 a także
Moje Małe Czarowanieorzeźwiającym kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Made By Mom And Sonorzeźwiającą kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Made By Mom And SonSałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smakwszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające owoce...to wszystko razem tworzy idealną, wręcz bajeczną całość. :-) W przeciwieństwie do tortów bezowych, które wymagają długiego suszenia w piekarniku, tę roladę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy dobrze ubić białka, wstawić blaszkę na 25 minut do piekarnika(...)mnie bywa zawsze...), pod ręką sezonowe owoce, ten pyszny deser wyczarujecie dosłownie w 1-2 godziny (razem z chłodzeniem). Przepis znaleziony u niezawodnej Margarytki . Zamieniłam tylko biały cukier na nierafinowany trzcinowy. Beza nie może być mocno wysuszona, gdyż nie dałoby się jej zwinąć w roladę, jest więc lekko chrupiąca zewnątrz i lekko ciągnąca wewnątrz.... bajeczna...:-) Składniki: - 6 białek z dużych
Smaczne Zdrowe