chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:151/181)

Polenta con peperonata e pecorino 191

Kochani, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami pomysłem na podanie polenty, jeśli nie chcecie ,aby miała konsystencji tłuczonych ziemniaków . Przepis na pyszną polentę znajdziecie  W TYM MIEJSCU My sobie zrobimy dobrze jedząc polentę troszkę inaczej. Polenta to jest takie cudo, które jak zastygnie może leżeć bardzo długo w chłodzie i można z tą polentą robić co się chce(...)śmiało kroić na kwadraciki, bądz prostokąty. Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Dzieci podkradały co chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta

Z Kuchni Do Kuchni
Delikatne i kruche faworki 319

karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocześnie chrupiące.   Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej(...)słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 180

miałam zajęte, więc nie było okazji. Mijający tydzień okazał się z kolei na tyle pracowity, że nie dałam rady kupić odpowiednich składników. Zaczynam zatem testować przepisy Pawła od kokosanek - chrupiących i mocno kokosowych. W książce Weganon podał proporcje na 30 ciastek. Z połowy składników wyszło mi ich 17. Składniki (na 30  ciastek): 3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb musztardowo-miodowy 148

ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno(...)Chlebek wyszedł naprawdę pyszny. W sumie dość słodki, ale nie za słodki. I z wyraźnie - ale tak właśnie akuratnie z umiarem - wyczuwalną musztardą. A kulki gorczycy cudownie chrupały w zębach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Zielona zupa krem 143

ziemniaki ( 130 g ) -2 cebule -1 marchewka ( 90 g ) -garść zdrewniałych części zielonych szparag -brokuł mrozony lub świeży ( 200 g ) -2 liście laurowe -2 ziela angielskie Reszta składników: -3 garscie szpinaku świeżego -2 garście jarmużu -2 garście natki pietruszki  -1 garść szczypiorku -1por  -4 gałązki świeżego oregano -1 gałązka lubczyku -1 liść chrzanu Dodatki: -mały pojemnik jogurtu(...)mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Zalecam użyć szerokiej patelni i wiekszej ilości oleju, tak, aby kawałki mięsa były w nim zanurzone do połowy. Będą wtedy chrupiące i szybko się usmażą. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie solimy. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę

Kulinarne przemyslenia
Szakszuka z boczkiem 153

pikantnych przyprawach. Tylko wtedy będzie to niezapomniane danie! Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie(...)grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące. Smacznego! Artykuł Szakszuka z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Placek po węgiersku z gulaszem 156

Placek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz(...)zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków,  -  1 duża cebula, -  2 ząbki czosnku,  -  2-3 łyżki mąki pszennej,  -  1 jajko,  -  przyprawy: sól, pieprz,  -  olej do smażenia

Aromatyczne Podróże
Leniwe śniadanie - Croissant z malinami, mascarpone i pistacjami. 245

bardzo ciekawe, bo nawet jak gotowaniem się zajmujemy nie myślimy o tym jakie mogą pojawiać się problemy kiedy musimy nakarmić kilkaset osób! Co kiedy zepsuje się maszyna do obierania ziemniaków, albo zepsuje się lodówka? Nawet nie wiecie jak bardzo czekałam na zbliżające się miesiące, kiedy będzie efekt finalny kilku nowych projektów i kiedy będę mogła pojechać do Bydgoszczy i pochwalić(...)smaków, zapraszam na croissanta z malinami, mascarpone i pistacjami. Składniki: (2 porcje) 2 croissanty, mascarpone, maliny, pistacje, syrop z agawy/miód Croissanty lekko pogrzać, aby było delikatnie ciepłe i chrupiące. Rozsmarujmy na nich warstwę marscarpone, poukładajmy maliny, rozsypmy posiekane pistacje i skropmy wszystko miodem albo syropem z agawy i cieszmy się chwilą :) Smacznego i miłego dnia

Plate of Joy
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 318

Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z czarnej fasoli 202

umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków(...)bułki także wysmarowaną sosem. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika,  nagrzanym

Gospodyni Miejska
Sernik z brzoskwiniami 200

Naszym świątecznym stole.   Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak   powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) 1 całe jajko 1 budyń waniliowy ( proszek) 40g 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła ( 125g) Przygotowanie: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz całym jajkiem

W garach u Gosi
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 136

czosnku i chilli oraz szczyptą mielonego kuminu krem grzybowy o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi mascarpone i intensywnym leśnym aromacie wzmocnionym oliwą truflową niewymagający bulionu, prosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową. Oliwy smakowe - do czego je wykorzystać? Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu(...)postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 159

ciasto na pizzę , którego recepturę dopracowywał przez długi czas (rzecz jasna mąka typu 00 jest sprowadzana z Włoch). Sprzęt, którego kucharz użyje ma mu pomóc w zrobieniu cieniutkiej i chrupiącej pizzy - a czy tego dokona w piecu takim, a nie innym, w takiej temperaturze, a nie innej - mniejsza z tym. Ciasto, ciasto, ciasto Byłem mocno zdziwiony, gdy usłyszałem, że Patrizio(...)świetnej jakości. Bo jak potwierdzi niejeden szef kuchni, bardzo dobre produkty w kuchni bronią się same! PS - z życia wzięte W USA widziałem pizzę z plastrami ziemniaków... Ale będąc na Sycylii zobaczyłem rzeczy, które nie śniły się nawet najstarszym filozofom. Otóż lokalni mieszkańcy miasta Ragusa zamówili pizzę (na grubym cieście), a na niej była fura frytek... To jeszcze nic! Inna

Right Behind The Kitchen
Kaczka pieczona z jabłkami 165

jabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2,5 kg. Składniki: 2,5 kg świeżej kaczki około 5 łyżek(...)prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami

Kuchcik gotuje
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 151

śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki(...)panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ziemniakami i surówką

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 171

śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki(...)panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ziemniakami i surówką

Kuchnia MagdaLeny