chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:144/181)

Mini Kotleciki Rybne 225

kotleciki rybne to smakowita alternatywa dla tradycyjnej, smażonej ryby. Urocze, malutkie, złociutkie i chrupiące k otleciki szczególnie przypadną do gustu dzieciom, którym być może uda się "przemycić" zdrową rybkę na obiad. Klopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą wielbicieli wśród domowników .   Mini Kotleciki Rybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby(...)porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 119

najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)oblepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto w formie powinno mieć grubość nie większą niż pół centymetra. Cienkie ciasto gwarantuje, że tarta będzie dobrze wypieczona oraz chrupiąca. Jeżeli używacie mniejszej formy, lepiej zostawić trochę ciasta, niż wykorzystywać całe. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aby lekko się podpiekło. Wyjmujemy

Kuchnia Bazylii
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 112

dania pozwalają wygospodarować półprodukty do kolejnych. Dlatego szukamy też składników lub pomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też(...)niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek – Zupa krem z grzanką x 3. Staramy się

Niedzielny kucharz
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 167

kaszę - polecam wykorzystać tę pozostałą z obiadu. Z dodatkiem tartego sera i ziarenek czarnuszki, nie tylko pięknie wyglądają, ale i pysznie smakują. Są mięciutkie i aromatyczne w środku, z chrupiącą panierką ze zmielonych orzechów na zewnątrz. Dobrze trzymają formę i nie rozpadają się, ani w trakcie smażenia ani po nim. Sprawdzą się jako dodatek do mięs lub do zabrania(...)ognia i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Zimną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy starty ser , jajko oraz sól, pieprz i curry w proszku. Rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Odkładamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety. Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy

cool and minty
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 195

dania pozwalają wygospodarować półprodukty do kolejnych. Dlatego szukamy też składników lub pomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też(...)niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami Środa – Gulasz warzywny w stylu marokańskim Czwartek – Bulion z kaczki z pierożkami Piątek – Zupa krem z grzanką x 3. Staramy się

Niedzielny kucharz
Gęś pieczona z jabłkami 139

przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin! Po 1,5 godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec. Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały(...)odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła. Gęś pokroić na porcje, wycinając przy okazji kości – łatwiej będzie jeść :) Podawać z jabłkami i kluskami: kładzionymi drożdżowymi , kluskami z tartych ziemniaków , kluskami kładzionymi ziemniaczanymi  lub innymi kluskami

królestwo garów
Zupa-krem z białych szparagów 69

wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki pęczek białych szparagów 1 łyżka pasty miso lub 2 saszetki (saszetek nie polecam – użyłam ich kiedyś, ponieważ tylko takie miso było dostępne w lokalnym sklepie i… no cóż – to nie to) Kilka(...)Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym się złamią oznacza

Kate's Kitchen
Zupa-krem z białych szparagów 108

Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym się złamią oznacza(...)smaku „wyciągamy” z wędzonego mięsa, a następnie, już wg uznania doprawiamy niezwykle aromatyczną (i przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 159

resztą selera (część wykorzystałam do  surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki(...)pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku.  W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu.  Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty Pyszne kawałki selera, mniam... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pączki prawie afrykańskie 108

szczęście pierwsze dni "męki" miałam już za sobą i całkiem swobodnie mogłam mówić "nie, dziękuję" gdy ktoś częstował mnie pączkiem. Za to w domu zrobiłam trochę takich malutkich i chrupiących pączusiów, których zjadłam tylko 5 ;-) Oczywiście przynajmniej część tych kalorii później z siebie wybiegałam :-D  Pączki zmodyfikowałam po swojemu, ale przepis "matkę" znajdziecie TU :-) Pączki cynamonowo-imbirowe PĄCZKI(...)mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić, ale będzie zwarte. W średniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej (gdy chcemy sprawdzić kiedy jest dobrze rozgrzany używamy kawałek obranego ziemniaka - jeśli od razu wypłynie na wierzch olej ma właściwą temperaturę). Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta - używając dwóch małych łyżeczek (jeśli porcje będą za duże pączki nie dopieką się

peggiwkuchni
Kotlety schabowe tradycyjne 171

mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni i nic nie poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu(...)rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru. Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filet z kurczaka w złocistej panierce 519

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad.Składniki na 3 kotleciki : pół większego filetu z kurczaka 4 duże garści płatków kukurydzianych 2 jajka pół(...)rozdrobnionych płatkach i kładę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę kilka minut na piękny złocisty kolor panierki z jednej i drugiej strony.Na zdjęciu moja propozycja podania na obiad - z ziemniakami i kapustą po góralsku

Mechanik w kuchni
CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 170

danie najbardziej lubią moje dzieci. Kurczak jest chrupiący z wierzchu, a mięciutki i soczysty w środku. Polecam jako danie obiadowe z ziemniaczkami i jakąś pyszną surówką. Można go też podać jako przekąskę z sosem czosnkowym lub keczupem. Smacznego :) SKŁADNIKI : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli trochę pieprzu szczypta oregano(...)mieszamy z mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso dobrze obtaczamy w cieście oraz płatkach. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i podajemy z ziemniakami, surówką lub wybrany sposób. Smacznego

Pani na deser
Szybkie obiady na tydzień w 25 minut 73

mówiąc już o samym gotowaniu. Można szybko usmażyć kotlety, jednak na dodatki trzeba zaczekać, bo jeśli nie chcesz codziennie jeść makaronu, który faktycznie gotuje się szybko, to na ryż, ziemniaki, czy kasza potrzebują czasu na ugotowanie. W zestawie pięciu obiadów znajdziesz przepisy na kompletne dania, z dodatkami, sycące i pożywne. Niektóre możesz spokojnie podać na niedzielny obiad, np. filet(...)się trochę jak ciasto naleśnikowe, obtacza ono miękkim futerałem soczyste filety, które są miękkie i pachnące. Serio, pycha. Zobacz przepis Wtorek (czas 20 minut) Shakshuka z jarmużu i cieciorki Chrupiąca przyjemność, lekkie danie, które można zrobić na lancz lub na kolację. Upieczona cieciorka świetnie smakuje z jarmużowymi czipsami. Zobacz przepis Środa (czas 20 minut) Kurczak piccata Kurczak piccata

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Idealne na jesień 107

spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe składniki(...)pięć dań zrobiliśmy w sobotę wieczorem w dwie godziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile

Niedzielny kucharz