chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:136/181)

Chrust, czyli karnawałowe faworki 110

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki(...)jajka + 2 żółtka 1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumu Szczypta soli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol

Gotujemy i jemy
Chrust, czyli karnawałowe faworki 160

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki(...)jajka + 2 żółtka 1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumu Szczypta soli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol

Korniszonki
KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 289

przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie - rozpływające się w ustach. Posmakują nawet tym, którzy nie są fanami kalafiora 😉  Idealne na wegetariański obiad! Składniki: 1 duży kalafior 1 cebula(...)rosołową. Gotujemy do miękkości, ale nie możemy go rozgotować. Cebule obieramy i drobno siekamy. Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki

Kuchnia MagdaLeny
Stripsy z kurczaka jak z KFC 701

Stripsy z kurczaka jak z KFC... Złociste, delikatne polędwiczki z kurczaka. W chrupiącej panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych. Pikantnie przyprawione ostrą papryką. Smażone na głębokim tłuszczu. Pyszne, soczyste i chrupiące. Smacznego!   Składniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek(...)przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce

Gospodyni Miejska
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 105

dwie rybne przekąski. Pierwsza z nich to pasta ze świeżych, a nie wędzonych szprotek, która idealnie się komponuje z każdym rodzajem pieczywa, a także domowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie.   Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo(...)eksperymentów jest ogromne. Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażamy sobie imprezy bez sałatki z majonezem – urozmaićmy ją szprotami. Szprot będzie pasował i do jajka, i do ziemniaków, i do warzyw. Dobrze odnajdzie się także w formie pasty z twarożkiem i pomidorami.   Śledzie bałtyckie Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem

Kulinarne przygody Gatity
Sznycle po szwajcarsku 123

Sznycle po szwajcarsku Niezwykle kruche i aromatyczne kotlety wieprzowe w chrupiącej panierce z dodatkiem sera. Świetny pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Sznycle podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką.     Składniki: 4-5 sznycli (plastrów) szynki wieprzowej lub schabu 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 10 dkg żółtego sera sól i pieprz tłuszcz do smażenia(...)przesypujemy mąkę *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w serowej bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Sznycle podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY

Blog z Apetytem
Zielony krem z papryki 152

mrożonego szpinaku 1 zielona papryka - duża 1 łyżka sosu sojowego sól cebulowa, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku groszek ptysiowy od BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Obrane ziemniaki, oskrobaną pietruszkę, cukinię wraz ze skórką oraz korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Z papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na małe(...)wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, by zawartość nie pryskała na wszystkie strony ;) Zupkę konsumowałam z wielką przyjemnością z chrupiącym dodatkiem groszku ptysiowego od firmy BRZEŚĆ

Grunt to przepis!
Sernik z Masą Krówkową Orzechową 258

byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Spód ciasteczkowy, ale z pieczonymi orzechami laskowymi. Kajmak w serniku, ale orzechowy, fajny bo z drobinkami orzechów, które dość przyjemnie chrupią w buzi. Smakowo, rewelacja, choć mimo iż piekłam jak zawsze sernik miał focha i sobie pękł :) Cóż, się zdarza czasem :)Źródło: Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem(...)papierem do pieczenia, na który wysypałam spód ciasteczkowy,który ugniotłam łyżką i wstawiłam tortownicę do lodówki na około 30 minut.MASA SEROWA:750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków)2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego3 jajka1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej

Blondynka Gotuje
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 372

karnawałową imprezę. Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.  Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania idealną przekąskę do piwa (nie jest to tradycyjne połączenie(...)charakterystycznemu cylindrycznemu kształtowi. Dzięki niemu można je wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z czerwonej kapusty 153

kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem Tak, że zamiast sprawiać nam przyjemność z jedzenia i chrupać - nieprzyjemnie strzela w zębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem do miski. Wymieszać

kawawszklance
Rozgrzewająca zupa-krem 191

sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź

Sajkofanka smaku
Pieczony topinambur 270

jednym z marketów można znaleźć topinambur – idealny zamiennik dla ziemniaków. Ma bardzo niski IG (15), do tego w pieczonej wersji jest wprost przepyszny! Na surowo przypomina coś między ziemniakiem a selerem, za bardzo nie przypadł mi do gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie(...)Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)   Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie pyszna i chrupiąca! :) Wymyty topinambur kroimy na kawałki – większe na 6, mniejsze na ćwiartki, żeby wszystkie były mniej więcej jednej wielkości i równo się upiekły. Pokrojone warzywko wrzucamy do michy, polewamy oliwą

Jak gotować i nie zwariować
Kotlety z ciecierzycy 153

kolejne dni z głowy. Ja podałam je najpierw z kuskusem wymieszanym z pomidorami i ogórkami kiszonymi oraz z ugotowaną fasolką szparagową. Kolejnego dnia już bardziej typowo - z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam(...)wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron. Podawać, jak wyżej :) Przepis brał udział w akcji W Wersji LIGHT

Corner With Recipes
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 132

ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego(...)Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy.  Dodatki: Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki :) Smacznego

ClauditteMissCooking
,,Kotleciki z indyka i cukinii’’ 454

Szukacie pomysłu na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych? Dla wielbicieli cukinii prezentuję smaczną alternatywę tradycyjnych kotletów. Lekkie, puszyste, aromatyczne, idealnie chrupiące… Idealne połączenie bieli oraz różu na serwetach to zasługa firmy ePrezenty Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżek kaszy jaglanej sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie bułka tarta(...)ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego

Podróż w kulinaria
Kotlety ziemniaczane z soczewicą 156

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na

Vegan Taste
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 159

nawet jako antidotum na śmierć! Małe, poczciwe bulwy zagościły na europejskich stołach w XVIIw. to zyskując, to znowu tracąc kulinarną popularność, aż w końcu zostały prawie całkowicie wyparte przez ziemniaki. Nazywane bulwami, bulbami, świnim chlebem, świnim orzechem, gdulami ziemnymi, świniakami, słonecznikami bulwiastymi lub bulwkowymi, karczochem jerozolimskim, gruszką ziemną, aż w końcu topinamburem. Ostatnia, chyba najbardziej znana i kojarzona nazwa pochodzi(...)plemienia, a pochodzenie Indian i rośliny z różnych kontynentów nie stanowiło przeszkody ;) Kremowe bulwy o delikatnym posmaku orzechów znalazły się także w mojej kuchni, gdzie po upieczeniu zyskały lekko chrupiącą, skarmelizowaną skórkę i jeszcze bardziej kremowy smak i konsystencję, która wspaniale komponuje się z soczystymi gruszkami i wspaniałym winegretem z orzechami włoskimi. Jest rustykalnie i bardzo aromatycznie, bo dzięki wędzonej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z dyni z grzankami czosnkowymi Mamut. 184

dyniowy więc koniecznie musi być krem z dyni z grzankami. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych produktów firmy Mamut które od dawna goszczą na moim stole. Mamut to nie tylko chrupiące sucharki, puszyste biszkopty i oryginalna Bułka Tarta Wrocławska. To ponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają  to, co robią. Lubią patrzeć(...)suchary czy bezy i wiele innych produktów. Tych którzy nie znają firmy Mamut zapraszam na stronę internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki pęczek włoszczyzny ( por,kilka gałązek  pietruszki, selera, lubczyku ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  szczypta chili dla ostrości 2 łyżki masła  parmezan lub żółty ser Grzanki

Sama słodycz i szczypta chili
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 200

Przepyszny obiad z najlepszymi chrupiącymi plackami ziemniaczanymi I sosem chrzanowo- pietruszkowy. Palce lizać.:)  Myśle , że miłośnicy placków będą zachwyceni- sos jest o delikatnym smaku chrzanu I pietruszki , który dopełnia nasz przepyszny obiad. Polecam. Zaczynamy: Składniki na sos:500 gr mięsa mielonegookoło 150 gr pieczarekpół pęczka szparagów1 łyżeczka chrzanu100 ml śmietany100 ml wody2 łyżki natki pietruszki1(...)pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min.Sos gotowy. Składniki na placki:ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprzWykonanie placków ziemniaczanych- znajdziecie tutaj Obiad gotowy :)Smacznego

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania