razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody.W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach - Vidunderlige is variationer - znalazłam przepis na lody jogurtowe z kruszonką. Hmm... Zaintrygowały i mnie, i C., więc czym prędzej pobiegłam do kuchni.Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc(...)jogurtu ze słodkimi okruchami chałki i orzechów w karmelu jest naprawdę wspaniałe - na upały, bo doskonale ochłodzi, i na poprawę humoru, bo nie sposób się nie uśmiechnąć do tych chrupiących kawałeczków. Polecam.Chrupiące lody jogurtoweSkładniki:(na 800 ml lodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną(...)Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy i zapewne nie ostatni, bo zrobiły prawdziwą furorę. Mają bardzo ciekawą i przyjemną konsystencję- z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego słodycz banana i aromat migdałów można się wprost rozpłynąć.Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie
peanutbuttermonsterProste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i
Moja DelicjaŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMIŚliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia, ciocia
Słodko-Słony Świat IlonySkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość
Bernika - moj kulinarny pamietniktemperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami(...)wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Poczekać aż karmelki zastygną. Gotowe karmelki układać na szczycie deseru. Smacznego
KreatywnePinyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniA dzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe. Pomysł dała mi Dupcia :)Składniki na masę
Emcia PichciLemon curd robiłam już kilka razy. Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!).Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni
bistro mamaStrawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na
Kulinarny karnet ChristopheraDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa(...)doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie
Słodkości i nie tylkoAjerkuchy to po śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzyznacie, że ryż preparowany lekko powiewa nudnym smakiem, ale odpowiednia oprawa daje zdumiewające efekty!!! Na 2 porcje: 1 tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym
Jadło i czytadłoSkładniki 0,5 szkl. oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia owoce jakie kto chce--u mnie brzoskwinie i jabłka aromat
w mojej kuchniNadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do
Bernika - moj kulinarny pamietnik