chrupiące deser - 500 przepisów (strona:22/34)

Lody, lody, lody dla ochłody... 235

razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody.W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach - Vidunderlige is variationer - znalazłam przepis na lody jogurtowe z kruszonką. Hmm... Zaintrygowały i mnie, i C., więc czym prędzej pobiegłam do kuchni.Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc(...)jogurtu ze słodkimi okruchami chałki i orzechów w karmelu jest naprawdę wspaniałe - na upały, bo doskonale ochłodzi, i na poprawę humoru, bo nie sposób się nie uśmiechnąć do tych chrupiących kawałeczków. Polecam.Chrupiące lody jogurtoweSkładniki:(na 800 ml lodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 205

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną(...)Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy i zapewne nie ostatni, bo zrobiły prawdziwą furorę. Mają bardzo ciekawą i przyjemną konsystencję- z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego słodycz banana i aromat migdałów można się wprost rozpłynąć.Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie

peanutbuttermonster
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu 4360

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i

Moja Delicja
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMI 333

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMIŚliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia, ciocia

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe batoniki musli 297

Skoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 120

temperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami(...)wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Poczekać aż karmelki zastygną. Gotowe karmelki układać na szczycie deseru. Smacznego

KreatywnePiny
Karnawał na stole 233

Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem 

Kuchnia domowa Ani
Pralinki marcepanowe :) 194

A dzisiaj znowu na słodko ;) Oprócz mazurka, baby i muffinów (na blogu później ;)) zagościły u mnie pralinki marcepanowe. Pomysł dała mi Dupcia :)Składniki na masę

Emcia Pichci
Lemon curd 160

Lemon curd robiłam już kilka razy. Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!).Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni

bistro mama
Deser pikantny w koszyczku. 175

Strawberries in a basket. Proponuję  deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3  szt .na

Kulinarny karnet Christophera
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 157

Dziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Współpraca z firmą Skworcu 211

wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa(...)doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie

Słodkości i nie tylko
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 309

Ajerkuchy to po śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci

Bernika - moj kulinarny pamietnik
170. Ryżusie w wafelku 158

Przyznacie, że ryż preparowany lekko powiewa nudnym smakiem, ale odpowiednia oprawa daje zdumiewające efekty!!! Na 2 porcje: 1 tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym 

Jadło i czytadło
ciasto Biało czarne w 1godzine----torta bianco e nero in 1 ora 401

Składniki 0,5 szkl. oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia owoce jakie kto chce--u mnie brzoskwinie i jabłka aromat

w mojej kuchni
Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami 185

Nadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do

Bernika - moj kulinarny pamietnik