chrupiące deser - 500 przepisów (strona:26/34)

O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 158

mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój.   A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka,  jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej(...)powodzenie dla armii mediolańskiej.* Jadłam wiele drożdżowych "bab", ale ta zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Dzięki skórce z cytrusów jest cudownie aromatyczna. Największym jej atutem jest migdałowy wierzch - och, ta chrupiąca skorupka utkana migdałami to coś najpyszniejszego na świecie. Zapach, jaki towarzyszy jej pieczeniu jest tak zniewalający, że wszyscy okupowaliśmy szybę piekarnika oddając się najpyszniejszym inhalacjom i jednocześnie walcząc o prawo

KUCHARNIA
Bezowy torcik 'Red Velvet' 137

Jako że zostało mi trochę piany z przygotowań  serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej

My Culinary Art
Faworki 234

Już dawno nie smażyłam faworków. Szczerze? Nie pamiętam kiedy ostatnio ;) Odgrzebałam stary przepis (swoją drogą, to kiedyś muszę Wam pokazać mój zeszyt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 142

.... znalazłam w kieszeni mały pieniążek. Kupiłam za niego los. Jeszcze mniejszym grosikiem zdrapałam trochę większy pieniążek. Wygrałam! Niewiele, ale jaka wielka radość! Zwykle to ja rozdaję

KUCHARNIA
Rozpieszczam się oliwkami 129

już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie.Ciasto wyrabiałam mikserem(...)smak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie użyć dowolnej - neutralnej, ale na przykład aromatyzowana chilli czy czosnkiem też świetnie się tu sprawdzą.Celebrując leniwe popołudnie idę oddać się pochłanianiu deseru i oglądaniu serialu - ruszać będę się jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - piernikowe choinki 171

Całkiem niedawno zostałyśmy zaproszone do poprowadzenia charytatywnie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Pomysł nam się spodobał, ale uświadomiłyśmy sobie wówczas, że  znamy się od wielu, wielu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 199

Dzień dobry, Z okazji Tłustego Czwartku nie mogło zabraknąć na moim blogu słodkiej propozycji. Rok temu przygotowałam zmysłowe i bardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruchość i pestki. 162

Kruchość — cecha fizyczna ciał stałych (materiałów) polegająca na jego pękaniu i kruszeniu się pod wpływem działającej na nie siły. Kruche materiały absorbują stosunkowo mało energii przed

KUCHARNIA
Mieszanka musli którą skomponujesz sam 152

              Taką mieszankę płatków, owoców suszonych i orzechów zamówiłam na www.mix.it.              Skład musli

Proste Potrawy
29 przepisów na koktajle 147

Koktajle owocowe i warzywne to ostatnio mój ulubiony temat. Zdrowe, pożywne i szybkie w przygotowaniu sprawiają, że mam więcej energii do działania i często goszczą u

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 127

Dzisiejsze ciasteczka zawsze się udają. Nawet dzieci to wiedzą. A to mój dialog z pięcioletnim synkiem: - O ciasteczka! - Chcesz spróbować? - Po co? - Żeby sprawdzić, czy są

Pełny talerz
Chleb cynamonowy 173

klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje z córka ją kochamy:). Ważne też jest w tym przepisie czas czekania już po dobrej godzinie możemy zajadać pyszności.. Uwielbiamy  chrupiący wierzch chlebka,  .......a szkoda, że nie można przekazać tego cudownego aromatu unoszącego się po całym domu.SKŁADNIKI z tej porcji zrobiłam 2 chlebki (z tradycyjnej keksówki)- 700 gram przesianej(...)czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser

Basia w kuchni
Zdrowa słodycz 231

dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów.  To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska.  Wypróbujcie koniecznie! :)  Tarta mocno bakaliowa z miodem   Ciasto: 100 g mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka(...)minut. Po tym czasie nakładamy nasze bakalie z miodem i zapiekamy jeszcze 25 minut.      Po wyjęciu z pieca możecie od razu zajadać! Jest niezwykle chrupiąca i słodka,a przy tym jaka zdrowa! Może skusicie się na kawałeczek

Sajkofanka smaku
Tarte tatin 190

odwróconym spodzie. Nagle wszystko okazało się banalnie proste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala(...)formę i zostawiamy ciasto na 2 godziny, żeby ostygło. Jeśli jesteście niecierpliwi i przełożycie je od razu na talerz to ryzykujecie, że ciasto zwilgotnieje od pary i nie będzie chrupiące. Ostatni krok to akrobacje. Na górze ciasta układamy paterę lub talerz i przekręcamy połączone naczynia do góry nogami. Zdejmujemy formę, w której piekliśmy ciasto i gotowe

W kuchni wieczorem
Słodkie gruszki z słoną nutą 171

Połączenie gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda(...)krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania