kolejny, który możemy uczynić jeszcze lepszym. Przygotujmy pyszny deser dla nas i naszych bliskich. Nasze serniczki będą idealne. Zaprezentujemy dwie propozycje ich przygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba. Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć(...)wymieszaną z odrobiną skrobi i na to ser aż do krawędzi jabłka. Pieczemy ok. 40-45 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :) Przygotowanie - wersja
Symfonia SmakówDziś ekspresowy przepis - faworki. Choć trochę oszukane bo z ciasta francuskiego i faworkami są głównie z kształtu, niemniej jednak pyszne, chrupiące i delikatnie słodkie. Faworki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na SłodkoGofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z
Malinowe Pocałunkidzieciństwa – wafle, andruty. Kto ich nie jadł, kto ich nie pamięta. Jadane na wiele sposobów, przekładane przeróżnymi masami, powidłami, dżemem, kajmakiem, nutellą, z czekoladą – czy bez, chrupane na sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki(...)galaretkę z owoców leśnych – mieszamy. Masę wylewamy na galaretkę i przykrywamy drugim andrutem (czekoladą do środka). Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Andruty z pianką podajemy pokrojone na batoniki. Deser nieskomplikowany, wręcz prosty, a należący chyba do zapomnianych specjałów. Warto czasem sięgnąć pamięcią, pomyszkować w jej zakamarkach, aby wydobyć na światło dzienne zaginione smaki z dzieciństwa… i nie tylko. Smacznego
mojewypiekiinietylkozapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. Miąższ ma dość zwarty, jest za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie migdałów i oleju smakowego pysznie komponuje się ze słodyczą melasy
Grunt to przepis!Każdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki
Bernika - moj kulinarny pamietnikChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w
Słodka StronaCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy
Malinowe Pocałunkipyszne, chrupiące ciasteczka zrobione są z ziarenek sezamu i lnu. Jeśli lubicie sezamki to słodkie maluchy też będą Wam smakować. Nie ma w nich ani jajek, ani żadnej mąki bo nie są tu potrzebne. Jest cukier bo ciasteczka mają być słodkim deserem. Nazwałam je 40-stki bo jak zaraz zobaczycie wszystkich składników jest po 40 g. Nie było moim zamiarem
Smaczna Pyzaklimacie lekko walentynkowym, mam dla Was dzisiaj wyjątkowo pyszny deser. Maleńkie, zgrabne finansjerki. Idealne, gdy zostaną Wam białka (na przykład po pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy jedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków
Bernika - moj kulinarny pamietnikZanim na blogu pojawi się coś hiszpańskiego polecamy wypróbować poniższy przepis- szczególnie muffinożercom. :-) Wiele już wypróbowałyśmy, ale dopiero ten spełnia nasze oczekiwania w 100% Muffiny wychodzą
kuchnia do kwadratunawet minuty - przed oczami pojawił mi się gotowy deser, i byłam pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę. Nie zawiodłam się.Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy
Pożeraczka, czyli raz adobrze