Niezwykle kruch e , niesamowicie delikatne , mecha chrupiące i rozpływające się w ustach … Wiem wiem cieknie ślinka już na samą myśl – i o to właśnie
Ostra na SłodkoPierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2
Gotuj Z Muzykąmogłam mu się oprzeć. Nigdy wcześniej nie dodawałam go do manny, ale teraz będzie często w niej lądował :D "Piegusek" to deser idealny: sycący, słodziutki i kremowy, a najlepsze są w nim te chrupiące ziarenka maku ^^ ~ Manna z makiem i żurawiną ~ Składniki: 30g kaszy manny 10g maku 250ml mleka/wody/mleka roślinnego + owoce/dżem Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy
Kuchenny Skrawek NiebaLubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyszedł czas na rewelacyjnego tatara z ciepłą grillowaną chałką. Tatar oprócz tego, że był wyśmienity, został również pięknie podany. Do tatara zaserwowano nam chrupiące domowe chpisy z ziemniaka i parmezanowe paluchy. Na koniec przyszedł czas na deser, kelnerzy podali nam wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane z dodatkiem czekolady. W międzyczasie
Kulinarne przygody Gatityroku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto zainwestować w palnik do karmelizowania (koszt do 100 zł), gdyż najlepsze w crème brûlée, oczywiście poza sama konsumpcją ;), jest opalanie cukru
W kuchni Katiepierwszy ogień idą lekkie, miękkie muffiny bez dodatku cukru :-) Dobre rozwiązanie na deser dla dzieci, czy osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami. Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku. Przepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku
kuchnia do kwadratustaram się zmusić do ruszenia zadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam.Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko jednak doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam.Jeśli ktoś ma chęci i chce, żeby bezy miały ładniejszy kształt, należy je wyciskać na blachę za pomocą rękawa cukierniczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzebądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam. Składniki na około 30 bez: 7 białek 400 g cukru kryształu 1 laska wanilii kilka(...)pieczemy-suszymy jeszcze około 1 h 15 minut. Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. Wykorzystujemy jako samodzielny deser, do ozdobienia innych wypieków lub do przygotowania deseru z bitą śmietaną, mascarpone, owocami. Polecam. The post Waniliowo – Pastelowe Beziki appeared first on Made
Made By Mom And SonKolejne muffinki gotowe!Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów.Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie.A muffinki jak to muffinki –
Ostra na SłodkoCoś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne
Niezły MłynekSkładniki:4 płaty makaronu Lubella lasagne3 kwaśne jabłka3 łyżki cukru brązowego100 g migdałów150 g serka mascarpone1 łyżka jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrucynamon tarta biała czekoladaWykonanie:Zagotować
kolorowotorcikowoblogu Pauliny i Michała. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, a każdy z nich opatrzony jest stosownym wstępem. Te rozdziały to: świeże chrupiące (pieczywo), małe wielkie (przekąski i przystawki), smakowite gorące (dania obiadowe) i pyszne słodkie (desery). Przeraża mnie natomiast cena okładkowa - 69,90 zł to naprawdę sporo pieniędzy. Ja swoją książkę dostałam od wydawnictwa, ale uczciwie przyznaję
Pasja SmakuCiasteczko "Dekadent" Niby nie pozorne, a jednak bogate w środku :) A co tam ciekawego skrywa? Czekoladę! Pyszną deserową czekoladkę w towarzystwie chrupiących migdałów. Uwielbiam :) Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady "Double Chocolate" I na koniec, na deser (hmm, tak na prawdę to dzisiaj mamy same deserki :D) pysznie czekoladowe ciacho z dodatkową ilością czekolady. A co tam, czekolady nigdy
Zdrowie na języku :Pwiosnę. Akurat ja należę do ludzi lubiących tę porę roku pod warunkiem, że temperatury rzeczywiście są minusowe a śnieg przyjemnie chrupie pod kogami. Na rozgrzewkę po sytym i ciepłym obiadku postanowiłam rozpieścić trochę najbliższych i zrobiłam mój ulubiony deser panna cotta. bardzo go lubię bo nie jest słodki i idealnie pasuje jako lekki deser popołudniowy. Do tego jest łatwy
ciastkarnia na kruchym spodzie