Dzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera(...)łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona od góry i chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy
Wyprawy kulinarneKorzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około
Pyry na GazPyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujemożna też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.” Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga(...)bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów! Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”. Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana. Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilonyciasteczka dowolnie udekorować.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać
Gospodyni Miejskaprędzej przystąpiłam do działania.Pozmieniałam proporcje, dostosowując je do zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się(...)znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski(...)blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto stanie się złociste i chrupiące.Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą.Podawać najlepiej ciepłe lub zimne.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku.Masło można zastąpić
Gospodyni MiejskaZupa z bobu z grzankami...Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.Aromatyczny, drobno posiekany koperek.I złociste, chrupiące grzanki.Sezon na bób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g bobu;1 duża, biała cebula;2 ząbki czosnku;50 g masła;1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 litr bulionu (u mnie(...)Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu
Gospodyni MiejskaKurczak w soli na butelce...Złocisty, soczysty i chrupiący.Upieczony na stojąco.Obtoczony w samej soli.Bez dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około 1,2 kg;Sól;Woda o temperaturze pokojowej;Butelka od piwa (o pojemności 330 ml);Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne.Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć szyjkę(...)należy się bać, że butelka pęknie pod wpływem ciepła.Należy uważać z ilością soli, aby skórka z kurczaka nie była zbyt słona. Sól powoduje, że skórka staje się chrupiąca i złocista, a mięso soczyste. Jednak zamiast soli można użyć ulubionych przypraw.Do formy/naczynia żaroodpornego ścieka tłuszcz z pieczonego kurczaka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatakiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:)) SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby
Basia w kuchnirozgryzieniu .. następuje pozytywne zdziwienie i lekka gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele! Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę, raz po matematykę(...)różnych zajęciach – powiedział Marek Spuz vel Szpos, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka”.Uśmiechnięta Pszczółka na każdym przedmiocie zachęca do nauki i optymizmu. Czekoladowa osłonka skrywa w sobie tajemnicze wnętrze, chrupiącą i owocową rozkosz dla podniebienia.Super P! można kupić na wagę.Warto po nie sięgnąć, warto je mieć przy sobie, warto się nimi raczyć. Moje spotkanie ze szkolnymi cukierkami SUPER
Z Kuchni Do Kuchninajwyższej jakości produktów. Kolejne cukierki, które były w paczce to Smietankowe Love. Cukierki nadziewane o smaku śmietankowym z dodatkiem 4 owocowych smaków : truskawki, ananasa, banana i pomarańczy. Chrupiący karmelek, który skrywa delikatne owocowe wnetrze. Każde inne...każde do spróbowania... A oto cudowne toczą się przed Wami , kulki wspaniałe! Choco Nuts „Pszczółka” produkuje nie tylko cukierki. Na sklepowe półki(...)trafiły właśnie „Choco Nuts”, czyli orzechy laskowe oblewane mleczną czekoladą. Czekolada ,która rozpływa się w ustach, a w środku duży, chrupiący orzech laskowy. Prawdziwa rozkosz dla chrupaczy . Czekolada najwyższej jakości ! Orzech cały do..zjedzenia... Następne to Choco Raisins 90g Pyszne rodzynki oblane deserową czekoladą. Zobaczcie jaka wspaniała i ogromna rodzyna jest w środku. Ja nie lubię rodzynek
Z Kuchni Do Kuchnidajemy do każdego słoiczka po 1 sporej łyżce oleju ,gdy słoik jest większy to nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę(...)sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę robić te swoje sałatki. Jadłam wiele razy podobne, ale nigdy nie były takie same
Z Kuchni Do Kuchni