chrupiąca - 500 przepisów (strona:14/34)

Kluski śląskie z dziurką 72

rozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia a także później gdy na przykład odsmażymy je na patelni uzyskując chrupiący spód

Milion Smaków
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 195

Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej

Słodkie okruszki
Rabarbar kontra tiramisu 201

białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem

les mirabelles
Botwina zasmażana pod beszamelem 148

żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rozważania nad sadzonym jajem! 197

czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz. Metoda 2 Chrupiące, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i czekamy 15 sekund, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do poziomu średniego, przyprawiamy szczyptą soli

upichcona
Plasterki w cieście naleśnikowym 164

Połączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :)  Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz

Zainspirowana w kuchni
Pasta jajeczna z łososiem i suszonymi pomidorami! 184

być nudne, a może tak zrobić coś innego? Proponuje przepyszną pastę jajeczną z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem fety i świeżego oregano! Najlepiej smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano

SMYKWKUCHNI
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 175

ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 205

cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Czipsy z boczku. Świetny dodatek do zup i sałatek. Bekonowe chipsy. 240

maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy

Kuchnia z widokiem na ogród
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 192

dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już tylko pozostaje niecierpliwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mule w białym winie 166

nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się  w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych z czosnkowym majonezem . Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno

Food Square
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 209

smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej

Kuchcik gotuje
Domowe andruty 359

Zapraszam dzisiaj na pyszne domowe andruty.   Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa , ten ich smak ,  przepyszna masa czekoladowa i chrupiący wafel :)                Kiedyś przygotowywała je dla nas mama , dzisiaj ja robię je swoim dzieciom

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki mocno owocowe 226

nafaszerować naleśniki możliwie największą ilością owocków i cieszyć mocą ich witamin. Pomysł jest na tyle uniwersalny, że każdy może wykorzystać swoje ulubione owoce. Słodkie, pachnące słońcem mandarynki i pomarańcze . Chrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania