chrupiąca - 500 przepisów (strona:15/34)

Surówka z porem 212

około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić

Świat Domowej Kuchni
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 177

kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko słodkie, ale też kwaśne od żurawiny. Smak orzechów pasuje tutaj idealnie - można użyć całych i tylko je posiekać (ja miałam w domu tylko płatki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 594

lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy okzazji chcecie zrobić coś pysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki. Sałatka z granatem i serem pleśniowym Składniki na 2 porcje: Mieszanka ulubionych sałat (u mnie z rukolą

Zawsze głodna!
Zdrowa pizza z Newellą 165

desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :) Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące, ciagnacy się ser, pyszne dodatki i aromatyczne zioła. Polecam zrobić od razu większą ilość, bo znika błyskawicznie! :) Składniki na 1 okrągłą pizzę o średnicy ok 34 cm 100 g płatków owsianych górskich

Zawsze głodna!
Masło orzechowe 162

tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy

Zawsze głodna!
Ciabatta 252

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić

Bullio
Kruche ciasteczka z słonecznikiem 128

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche, chrupiące ciasteczka z słonecznikiem. Smakują przepysznie. Polecam do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Post Kruche ciasteczka z słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Łatwy chleb pszenny 133

szczerze, że bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj . Składniki: - 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka - 1 pełna szklanka ciepłej wody

dom-agi.pl
Bułki pszenne 205

bułeczki na śniadanie. Postanowiłam zaryzykować, na pewno specjalistą pieczywa nie jestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki

dom-agi.pl
Chleb na zakwasie 119

kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować

dom-agi.pl
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 127

wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domowników Przyznam, ze największym powodzeniem cieszą się piętki, które są niezwykle chrupiące. Przepis zaczerpnęłam stąd . Uwagę mam taką, że surowe ciasto jest dość klejące i wilgotne. Należy dobrze wysypać mąką pergamin. Poza tym chlebek pyszny   Przepis cytuję: Składniki Dzień 1: Zaczyn

dom-agi.pl
Naleśniki z twarogiem 111

granat; – konfitura morelowa; Twaróg, śmietanę 12% i cukier wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Usmażone naleśniki przełożyć twarogiem. Ja jeszcze podsmażyłam je chwilę na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Podawać z ubitą śmietaną, konfiturą i granatem. Myślę, że idealnie tutaj sprawdziłaby się konfitura wiśniowa także:) Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 120

pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi

dom-agi.pl
KUGIEL 234

pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca.  Podawać z plastrami wędzonego łososia i  w/w sosem.  Miłego i pysznego  weekendu

pieprzny smaczek
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 211

sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego

karmelowy

Proponowane wyszukiwania