 Ciabatta 327
Ciabatta 327Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić
Bullio Kruche ciasteczka z słonecznikiem 169
Kruche ciasteczka z słonecznikiem 169Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche, chrupiące ciasteczka z słonecznikiem. Smakują przepysznie. Polecam do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Post Kruche ciasteczka z słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje Łatwy chleb pszenny 178
Łatwy chleb pszenny 178szczerze, że bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj . Składniki: - 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka - 1 pełna szklanka ciepłej wody
dom-agi.pl Bułki pszenne 250
Bułki pszenne 250bułeczki na śniadanie. Postanowiłam zaryzykować, na pewno specjalistą pieczywa nie jestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki
dom-agi.pl Chleb na zakwasie 167
Chleb na zakwasie 167kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie wykonanie domowego chleba, ja oczywiście nie wytrzymałam i musiałam spróbować
dom-agi.pl Chleb pszenny na zakwasie żytnim 171
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 171wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domowników Przyznam, ze największym powodzeniem cieszą się piętki, które są niezwykle chrupiące. Przepis zaczerpnęłam stąd . Uwagę mam taką, że surowe ciasto jest dość klejące i wilgotne. Należy dobrze wysypać mąką pergamin. Poza tym chlebek pyszny Przepis cytuję: Składniki Dzień 1: Zaczyn
dom-agi.pl Naleśniki z twarogiem 149
Naleśniki z twarogiem 149granat; – konfitura morelowa; Twaróg, śmietanę 12% i cukier wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Usmażone naleśniki przełożyć twarogiem. Ja jeszcze podsmażyłam je chwilę na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Podawać z ubitą śmietaną, konfiturą i granatem. Myślę, że idealnie tutaj sprawdziłaby się konfitura wiśniowa także:) Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.pl Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 167
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 167pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi
dom-agi.pl KUGIEL 276
KUGIEL 276pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z plastrami wędzonego łososia i w/w sosem. Miłego i pysznego weekendu
pieprzny smaczek Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 271
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 271sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego
karmelowy Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 187
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 187ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące
Powiedz dietom nie Racuchy z jagodami 242
Racuchy z jagodami 242duzi. Często podawane w stołówka szkolno-przedszkolnych. Dla większości z nas, przywołują miłe wspomnienia. Przynajmniej moje są miłe:) Te które dzisiaj Wam proponuje są bardzo lekkie, puszyste i z chrupiąca skórką. Ja podałam je z dżemem z jagód leśnych Nasza Chata. Powiem Wam, że "niebo w gębie" :) Składniki: 270 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżka cukru
Ala piecze i gotuje Wąsate babeczki 228
Wąsate babeczki 228Wąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki
Ciastkozercy Śledzie w sosie czosnkowym. 355
Śledzie w sosie czosnkowym. 355eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona 3-4 korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu
Kuchnia Beaty