 Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 227
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 227miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu
SzczyptaSmaQ Crème brûlée 234
Crème brûlée 234języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto zainwestować w palnik do karmelizowania (koszt do 100 zł), gdyż najlepsze w crème brûlée, oczywiście poza sama konsumpcją ;), jest opalanie cukru na jego powierzchni. Próbowałam cukrową skorupkę utworzyć
W kuchni Katie Zapiekanka - raz, dwa , trzy 192
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 192zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić i posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem. Po wierzchu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 192
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 192podczas robienia naszego pulled pork przelewamy do garnka i gotujemy chwilę redukując jego ilość o połowę. Doprawiamy do smaku miodem, sosem teriyaki. A oto moja propozycja podania. Na świeże, chrupiące bułeczki układamy sałatę, nasze ciepłe mięso, które zalewamy pysznym i aromatycznym sosem. Układamy ulubione warzywa i odpływamy jedząc takie iście królewskie śniadanie.BOSKIE
Malinowe Pocałunki Ciasteczka śmietanowe 396
Ciasteczka śmietanowe 396wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki
Taste Of My Day Nalewka z malin z dodatkiem miodu 271
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 271mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy
Taste Of My Day B... Bagietka! 202
B... Bagietka! 202środku, podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam
Kitchens Alphabet Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 308
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 308Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu
Poezja smaku Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 231
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 231magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana
Z Kuchni Do Kuchni 101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 249
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 249jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany
Symfonia Smaków Zupa cebulowo - serowa z grzankami 183
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 183zajebistość, więc tej opcji nie polecam. Taką cebulę w piórka czy jak tam kto woli smażymy na dużej ilości margaryny (tak, to JEST kaloryczne) aż się zeszkli i przestanie chrupać w zębach. W czasie smażenia dodajemy troszkę soli, bo wtedy cebula szybciej mięknie (dzięki mamo!) i trochę ziół prowansalskich, coby już fajnie przeszło. Kiedy cebula jest już zwarta i gotowa
Kulinarne zapędy Kokosa zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 268
zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 268ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki smaczne, syte jedzonko..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię Ciasto z Malinami i Bezą 388
Ciasto z Malinami i Bezą 388powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki
Made By Mom And Son Ciasteczka owsiane 303
Ciasteczka owsiane 303Pyszne, chrupiące, zdrowe.Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki na ok. 3 blaszki:60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)100 g płatków owsianych220 g mąki pełnoziarnistej/razowej200 g rodzynek100 g słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie
Czarnawisienka Phyllo na słodko i wytrawnie. 193
Phyllo na słodko i wytrawnie. 193które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych
Kulinarny karnet Christophera