Kurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka
Gospodyni MiejskaChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem...Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.Słonecznikowa pychota! Składniki:500 g mąki pszennej;1 szklanka mąki żytniej razowej;3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;3/4 łyżki soli;50 g świeżych drożdży;500 ml ciepłej wody;1 jajo.Sposób przygotowania
Gospodyni MiejskaDrożdżowe paluchy z serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć
Gospodyni MiejskaSałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym...Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej.Na niej kawałki soczystych pomidorów.A całość oblana sosem czosnkowym.I tak pyszne trzy razy.Idelana do mięs z grilla i nie tylko.Smacznego! Składniki:Główka sałaty lodowej;4 średnie pomidory;2 ząbki czosnku;300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;3 łyżki majonezu;Szczypta białego cukru;Sól;Pieprz
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki
Gospodyni Miejskawyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido,1 zielona cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść
SzczyptaSmaQmiękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu
SzczyptaSmaQjęzyka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto zainwestować w palnik do karmelizowania (koszt do 100 zł), gdyż najlepsze w crème brûlée, oczywiście poza sama konsumpcją ;), jest opalanie cukru na jego powierzchni. Próbowałam cukrową skorupkę utworzyć
W kuchni Katiezjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić i posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem. Po wierzchu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodczas robienia naszego pulled pork przelewamy do garnka i gotujemy chwilę redukując jego ilość o połowę. Doprawiamy do smaku miodem, sosem teriyaki. A oto moja propozycja podania. Na świeże, chrupiące bułeczki układamy sałatę, nasze ciepłe mięso, które zalewamy pysznym i aromatycznym sosem. Układamy ulubione warzywa i odpływamy jedząc takie iście królewskie śniadanie.BOSKIE
Malinowe Pocałunkiwycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki
Taste Of My Daymieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy
Taste Of My Dayśrodku, podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam
Kitchens AlphabetHamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu
Poezja smakumagi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana
Z Kuchni Do Kuchni