chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:77/153)

Domowy zakwas na barszcz biały. 131

Składniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody

Przepisy i porady kulinarne
Domowy zakwas do żurku. 172

Składniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody

Przepisy i porady kulinarne
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej 191

No więc tak: wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od: no więc, ale tak mi tu pasuje, to jest zarąbiasty chleb dla wszystkich: dla bezglutenowców, wegan

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 139

Dzikie drożdże to temat rzeka a jak czytacie mojego bloga to już trochę o nich wiecie. Tym razem wyhodowałam dzikie drożdże z pomidorów, bazylii i czosnku

Moje Małe Czarowanie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 174

Nadszedł szary, bury i i ponury listopad, przyznam się szczerze że nie lubię tego miesiąca a do kolekcji dodam mu jeszcze luty i tak oto dwa

Moje Małe Czarowanie
Dwie pasty z awokado 127

przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga – Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 awokado – 1 jajko ugotowane na twardo – kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) – sól, pieprz – sok z cytryny Awokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów

Szybko Tanio Smacznie
Chleb wiejski z płatkami pomidorów 189

Zapraszam serdecznie na pyszny i aromatyczny bochen chleba. Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia. Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie dobrze

Moje Małe Czarowanie
Chleb na żurku 120

później;)) Zapraszam... Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną

Kubki smaku
Chleb na zakwasie pszennym z pomidorami i ognistą przyprawą 201

Mój zakwas pszenny ma na imię "Franek" i właśnie skończył 1,5 roku. Dla zakwasu to niewiele bo w wykwalifikowanych piekarniach zakwasy żyją nawet

Moje Małe Czarowanie
Pasztecik z ciecierzycy i suszonych pomidorów - pasta 152

300 g ugotowanej ciecierzycy ok 100 g pomidorów suszonych razem z oliwą 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki ziaren dyni sól pieprz tymianek oliwa 2-3

Gotowanie jest łatwe
Razowa chałka 202

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie

Moje Małe Czarowanie
Karczek pieczony w ziołach i winie 186

Składniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około

Proste Potrawy
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 169

otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.         Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj. Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam  na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka

Proste Potrawy
Chlebek dla " leniwych " :) 174

Przepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju

Zainspirowana w kuchni
chleb z cebulką i kozieradką 196

Świetnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku. Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy. Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie. Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada(...)ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki. Wygładzić wierzch, ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut

6niebo
Chleb pieczony w rzymskim garnku 118

książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około(...)wodzie, potem delikatnie zbierz ręcznikiem nadmiar wody, posmaruj je olejem i wysyp wewnątrz otrębami Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę i umieść w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką i zostaw chleb jeszcze do wyrośnięcia na około 3 minut. Uwaga: garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika! Piecz chleb w temp. 200 C 60 minut, po tym czasie możesz zdjąć pokrywę

greenscarf
Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis 159

PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej; - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody(...)ściereczką; - po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h; - po upieczeniu wyjmujemy chlebki z keksówek i układamy na boku aby chleb odparował i zmieszał się z temperaturą pokojową. SMACZNEGO

MintTaste
Ogórki małosolne 188

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z kaszy gryczanej 150

zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-) Składniki(...)upływie 48 godzin, kaszę miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 138

zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące(...)plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Ułóż wszystkie składniki na talerzu. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Artykuł Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz