margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g 2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać(...)powinno wrócić do poprzedniego stanu. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Ważne, żeby nagrzać go wraz z blaszanym naczyniem (ja używam starej formy do tarty), na które tuż przed włożeniem chleba należy wylać pół szklanki wody. W ten sposób zwiększymy wilgotność we wnętrzu piekarnika, a chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki
Przepysznik - BLW i nie tylko300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy
Kulinarna PokusaPrzepis znalazłam w gazecie Ewy Chodakowskiej Be active i zauroczył mnie a teraz także moje podniebienie. Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do
Moje Małe Czarowaniezgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły. kliknij aby powiększyć Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze
Candy Pandasbazie chleba pszennego razowego powstał całkiem smaczny chleb z prażonym słonecznikiem. Co mnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka
apetytnapieczeniezachwyca. Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu. Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki i w nich na noc, po wyjęciu chleba wstawić w piec." Zobaczcie, domowy chleb wypiekany był niemal codziennie
KUCHARNIACiąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*) W środku mąki zrobić dołek
Proste PotrawyZapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor(...)żytniego * (dokarmionego 8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni
SzczyptaSmaQSUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino
Proste Potrawydrożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego
Codziennik Kuchenny500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie(...)obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu
Grunt to przepis!łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych(...)odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj. Gorącą mieszaniną z patelni polej kalafiora i liście. Rozgnieć łyżką
Chilli Czosnek i Oliwa250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić
królestwo garów