chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:89/153)

Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 217

przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona nad palnikiem cebulka 2 ziela angielskie i listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu Warzywa kroimy na spore kawałki

Dzieje kuchennej Wiewióry
FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE) 182

jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie

vaniliowoczekoladowa
Tatar z sarny 148

zrobi się miazga. • Ziarno jałowca spłaszczyć i posiekać, dodać olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki. • Z zielonego ogórka wyciąć z długości 6 cienkich plastrów, resztę ogórka pokroić w drobną kostkę. • Pieczarki, ogórki kiszone i cebulę pokroić w drobną kostkę. • 2 kromki chleba przekroić po przekątnej

To co kocham
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 104

wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej

Spektrum Smaku
Twarożek "na różowo" - z botwiną 163

miło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet. Składniki: 150 g twarogu 1/4 pęczka botwinki ( 2-3 buraczki z łodygami ) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka ziaren słonecznika sól Przygotowanie: Botwinkę oczyścić i umyć. Buraczki zetrzeć

kolorowotorcikowo
Falafel najsmaczniejszy 152

oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi około 12 dużych kotlecików lub więcej mniejszych.Na falafel potrzebujemy:300 g suszonych ziaren ciecierzycy1 cebulę3 ząbki czosnku3 łyżki posiekanej pietruszki1 łyżeczka

Food Square
Pizza z mąki owsianej 568

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca

Mania Gotowania
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 136

Amber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego(...)miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto

Moje domowe kucharzenie
Schab podsuszany w piekarniku 674

Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,  2 łyżki cukru

chleba naszego
Chleb orkiszowy razowy 144

Zaczyn: 75 g mąki orkiszowej razowej 45 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz., w

Przepisy na domowy ser i chleb
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 145

ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki.  To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości.  Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 232

ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki.  To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości.  Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru

Jeść, by żyć w zdrowiu
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 125

upieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku  Królika podzielonego

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechy, suszone owoce i inne zdrowe produkty od Targroch :) 168

JASNA Mąka orkiszowa powstała poprzez przemiał oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Charakteryzuje się jasnym, białym kolorem i delikatnym smakiem. Świetnie zastępuje mąkę zwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach

Zdrowie na języku :P
Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 200

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki

apetytnapieczenie
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja ze strony: kuchnianawzgorzu.pl. Zrobiłam z połowy proporcji podanych na stronie i nieznacznie zmieniłam ilość oraz niektóre składniki. Chleb wyszedł przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość (wg autorki blogu nawet tydzień). (średnia keksówka) 1/2 kg mąki ( u mnie 300g żytniej z Młynów Gdańskich(...)250g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód

Di gotuje
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 155

czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki(...)mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać  około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego

Walijskie Pichcenie
Aromatyczny schab ze słoniną 153

 Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu. 131

soli, 330ml wody.   Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Olej rozpuścić z dodatkiem ciepłej wody, odstawić do wystygnięcia, następnie dodać miód i połączyć z ziarnami. Całość dobrze wymieszać, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Konsystencja powinna być luźna i lekko płynna. Taką masę odstawiamy na ok. 20-30 minut, aby nasiona napęczniały(...)pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy jeszcze przez kolejne 30-40 min nawet do godziny (w zależności

rozgotowana
CHLEB Z PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI 123

Pieczecie chleby? My rzadko ale czasami się zdarza. Ja mimo, że mniej zdrowe preferuje białe, a mąż ciemne :) Dzisiaj przedstawiam Wam pieczywo z dodatkiem płatków śniadaniowych 500 g mąki razowej chlebowej 450 ml letniej wody 50 g ś wieżych drożdży 1 garść pestek słonecznika 1 garść ziaren dyni 1/2 szklanki otrębów orkiszowych 1 szklanka płatków śniadaniowych pół łyżeczki cukru łyżeczka

Kuchnia w oparach
Zupa gulaszowa 174

Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład

chleba naszego
Chleb z prażonymi ziarnami 169

Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g

Kocham Czekoladę
Ricotta z serwatki 176

Ricotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep

Przepisy na domowy ser i chleb
Miękki serek podpuszczkowy z kminkiem 172

Będziemy potrzebować: 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze  0,2 litra śmietany 36% bakterie starterowe mezofilne, w ilości podanej przez producenta podpuszczkę

Przepisy na domowy ser i chleb
Schab ze słoika 320

schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika. Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania