Uwielbiam pasty kanapkowe-ale to już pewnie wiecie obserwując mojego bloga-tym razem wymyśliłam pastę z rukoli-którą uwielbiam i najchętniej dawała bym ją do wszystkiego
Swojskie jedzonkoDla siekawości i eksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g pełnoziarnistej(...)mąki orkiszowej 300 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630) 8 g soli 50 g ziaren słonecznika 220 g wody łyżka oliwy Do mleka z gorącą wodą dodać drożdże i miód. Wymieszać i zostawić do ruszenia drożdży. W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką
Weekendy w domu i ogrodzieodżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców(...)oraz innych produktów spożywczych. Ostrza ekstrakcyjne rozbijają produkty na cząstki, które są najlepiej przyswajane przez organizm. Pracują one w oparciu o działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą
Zdrowie na języku :PChleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić! Składniki: na keksówkę o dł. 28cm 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 5 łyżek płynnego oleju kokosowego szklanka letniej wody(...)szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki maku szklanki orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego czubata łyżeczka soli Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem
Pyry na Gazliscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy.Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce.Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy.Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni.Zurek wielkanocnyskladniki:peczek wloszczyzny500ml zakwasu na zurek300g bialej kielbasy1 duza cebula100g wedzonego boczku2 liscie laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 lyzka majeranku2
Przysmaki KarolkiPo świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest
Dzieje kuchennej WiewióryFascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsa z dzika - szynkapłaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości1 duże jabłko1 cebulapapryka mielona ostra, pieprz czarny mielonykilka ziaren jałowcaolejPrzygotowanie :Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnieObrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięsoOsypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu(...)przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :) Przepisy na przygotowanie mięsa w przyprawach ziołowych znajdziecie w zakładce menu mięsa do chleba
Proste Potrawynich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi, zdrowymi, pysznym składnikami i tym samym przyrządzić cudowną pastę do chleba na śniadanie. Przedstawiam doskonały i najpyszniejszy mix zdrowotności. Pasta z polskich składników, bogata w cenne minerały i zdrowe tłuszcze. Pasta, która skradła moje ... kubki smakowe. Pasta, od której(...)stronę mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Jeść, by żyć w zdrowiuużywane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech(...)nazwy kanadyjskiego miasta w prowincji Manitoba, zamieszkałej niegdyś przez plemię Indian wierzących w ducha Manitou. Pszenica rosnąca tu była niezbyt wydajna, ale miała bardzo silne i odporne na zimno ziarno. Musiała obrosnąć niezwykłą legendą, gdyż do tej pory we Włoszech nazywa się ją „farina d’America”. Obecnie określeniem Manitoba nazywa się wszystkie mąki o indeksie W powyżej
mojewypiekiinietylkoBiedronce, ogromnie przypadła mi do gustu ta malutka marcheweczka! Składniki 2 opakowania mrożonych warzyw schab pieczony , krojony w plasterki lub paski parmezan oscypki bazylia listki Słoneczne Pola- mix prażonych ziaren od Ziarenkowo oliwa z oliwek Uparuj mrożonki, odstaw. Brytfannę wysmaruj oliwą lub masłem. Nałóż pierwszą warstwę warzyw, posyp parmezanem i pokrój w kawalki oscypki. Dodaj schab w palstrach(...)oliwek. Nałóż na to nastęną warstwę warzyw, pokrop oliwą , dodaj parmezan i zapiekaj w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawaj z listkami bazylii, z parmezanem. Przed podaniem posyp ziarenkami..i chleb nie jest potrzebny! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na
Dzieje kuchennej WiewióryMąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny posmak a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej. Mąka ta jest również doskonała do ciasta na pizzę. Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata(...)błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa. Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku. Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa. Najlepszy efekty są jeśli zmiesza się ją w różnych proporcjach z innymi typami mąki
Kuchnia u Krysiwspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika - 3 dag siemię lniane - 3 dag sezam
Marder&Marder Manufacture