chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:97/153)

Pasta kanapkowa z rukoli i fety 252

Uwielbiam pasty kanapkowe-ale to już pewnie wiecie obserwując mojego bloga-tym razem wymyśliłam pastę z rukoli-którą uwielbiam i najchętniej dawała bym ją do wszystkiego

Swojskie jedzonko
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W -parzona 325

Dla siekawości i eksperymentu zrobiłem w trzech grubościach.Osłonki białkowe to te grube,cienka to naturalne jelito. SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 218

Chleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen  użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g  pełnoziarnistej(...)mąki orkiszowej 300 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630) 8 g soli 50 g ziaren słonecznika 220 g wody łyżka oliwy Do mleka z gorącą wodą dodać drożdże i miód. Wymieszać i zostawić do ruszenia drożdży.  W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką

Weekendy w domu i ogrodzie
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 179

odżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA  Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych z owoców(...)oraz innych produktów spożywczych. Ostrza ekstrakcyjne rozbijają produkty na cząstki, które są najlepiej przyswajane przez organizm. Pracują one w oparciu o działanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą

Zdrowie na języku :P
Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu) 181

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić! Składniki: na keksówkę o dł. 28cm 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 5 łyżek płynnego oleju kokosowego szklanka letniej wody(...)szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki maku szklanki orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego czubata łyżeczka soli Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem

Pyry na Gaz
Z mysla o swietach. Zurek. 250

liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy.Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce.Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy.Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni.Zurek wielkanocnyskladniki:peczek wloszczyzny500ml zakwasu na zurek300g bialej kielbasy1 duza cebula100g wedzonego boczku2 liscie laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 lyzka majeranku2

Przysmaki Karolki
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 216

Po świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smażona fasola z suszonymi pomidorami i Daucus carota 222

Fascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń z dzika 213

mięsa z dzika - szynkapłaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości1 duże jabłko1 cebulapapryka mielona ostra, pieprz czarny mielonykilka ziaren jałowcaolejPrzygotowanie :Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnieObrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięsoOsypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu(...)przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :)              Przepisy na przygotowanie mięsa w przyprawach ziołowych znajdziecie w zakładce menu mięsa do chleba

Proste Potrawy
ZDROWA PASTA KANAPKOWA 190

nich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi, zdrowymi, pysznym składnikami i tym samym przyrządzić cudowną pastę do chleba na śniadanie. Przedstawiam doskonały i najpyszniejszy mix zdrowotności. Pasta z polskich składników,  bogata w cenne minerały i zdrowe tłuszcze.  Pasta, która skradła moje ... kubki smakowe. Pasta, od której(...)stronę mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów,  1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 273

używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech(...)nazwy kanadyjskiego miasta w prowincji Manitoba, zamieszkałej niegdyś przez plemię Indian wierzących w ducha Manitou. Pszenica rosnąca tu była niezbyt wydajna, ale miała bardzo silne i odporne na zimno ziarno. Musiała obrosnąć niezwykłą legendą, gdyż do tej pory we Włoszech nazywa się ją „farina d’America”. Obecnie określeniem Manitoba nazywa się wszystkie mąki o indeksie W powyżej

mojewypiekiinietylko
Mix warzyw na parze, z ziarnami, oscypkiem i pieczonym schabem. Zapiekanka. 208

Biedronce, ogromnie przypadła mi do gustu ta malutka marcheweczka! Składniki 2 opakowania mrożonych warzyw schab pieczony , krojony w plasterki lub paski parmezan oscypki bazylia listki Słoneczne Pola- mix prażonych ziaren od  Ziarenkowo oliwa z oliwek Uparuj mrożonki, odstaw.  Brytfannę wysmaruj oliwą lub masłem. Nałóż pierwszą warstwę warzyw, posyp parmezanem i pokrój w kawalki oscypki. Dodaj schab w palstrach(...)oliwek. Nałóż na to nastęną warstwę warzyw, pokrop oliwą , dodaj parmezan i zapiekaj w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podawaj z listkami bazylii, z parmezanem. Przed podaniem posyp ziarenkami..i chleb nie jest potrzebny! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Musli czyli Platki sniadaniowe bardzo wieloskladnikowe 187

Pamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 227

Mąka pszenna chlebowa Te dwa typy mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata(...)błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku pieczywa.   Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) typ 2000 Posiada sporo otrąb, ponieważ   powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania. Używana jest do wypieków zdrowych i o wyraźnym, zdecydowany smaku.   Doskonała do wypieku pełnoziarnistego pieczywa. Najlepszy efekty są jeśli zmiesza się ją w różnych proporcjach z innymi typami mąki

Kuchnia u Krysi
Chleb z ziarnami na podpiwku 155

wspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika -  3 dag siemię lniane        -  3 dag sezam

Marder&Marder Manufacture